27 januari 2010

Upptakt

Helgen ägnades åt upptakt. I min bok är det nästan den enskilt viktigaste dagen på hela säsongen. I synnerhet i ett lag som Sirius som kommer från ett bisarrt halvdecennium där fler tränare än år passerat revy och där ingen egentlig kultur kring laget har etablerats. Följaktligen pratade man mycket om vad det innebär att vara fotbollsspelare. Man skapade gemensamma målbilder. Man pratade om do's and don'ts.

Nyckeln i hela konkarongen är också att spelarna köper Brännans ledarskap. Upptakten är lite av ett eldprov vad gäller den frågan. Och Studans observatörsstyrkor hävdar att det kändes riktigt bra i rummet. Och då är jag mer än glad.

Nu börjar dessutom träningsmatcherna. Man har dragit på sig ett våldsamt schema med fyra riktigt tuffa drabbningar som kick-off. Man börjar exempelvis med att åka till Örebro för match mot ÖSK. Den uttalade strategin bakom detta tuffa matchande så tidigt är att fokusera på försvarsspel. Och att illustrera vad som krävs.

Det är en vansklig balansakt. Sirius av idag är ett oskrivet kort och man har valt en helt annan väg än de flesta seriekonkurrenterna när det gäller val av motstånd. Håller man hyggligt tätt mot såpass kvalificerat motstånd är det naturligtvis ett kvitto på att man är på rätt väg. Släpper man sex bollar så är det kanske inget konstigt i sig, men ett fullt sannolikt scenario är att man ägnar februari åt att släppa in en jäkla massa mål och göra ytterst få. Hur slår det mot stämningen i så fall? Men försvarsspel lär man ju få träna i fall.

Vad gäller truppen annars så har den observante kunnat notera att både Petter och Mani tränar med laget. Ihärdiga rykten gör gällande att förhandlingarna med Mani dessutom ska vara slutförda any moment now. Petter verkar också inriktad på spel i Blå-svart, men frågan är om man verkligen har bytt linje när det gäller hur många yttermittfältare det ska vara i truppen.

Speaking om yttermittfältare så ryktas det att den unge nigerianen och nyförvärvet Ogbu fick sitt pass indraget och hotades med omedelbar utvisning av våra vänner på Migrationsverket. Smidigt. Siriusrepresentanter lär ha ägnat avsevärd tid åt att stångas med personalen på nämnda myndighet. Allt ska nu vara i ordning, men man kan ändå fundera lite på vad det är för sorts människor som snyter passet från 18-åringar utan att ringa upp andra avdelningar på samma myndighet för att kolla upp läget.

Vidare sägs det att det förekommer provspelare i faggorna. Men det har jag inte riktigt orkat gå till botten med ännu. Lite får ni väl ta reda på själva och hamra ner i kommentatorsfältet här ;)

Veckans startelva (22/1):

Richard Richardsson
Fredrik Söderbring - Daniel Blomgren - Daniel Fernberg - Haisem Ismail
Erik Zettergren
Moses Ogbu - Pierre Gallo - Eric Jernberg - Mani Tourang
P

Bänk: Willy Kyrklund, Sunday Bale, Oscar Zettergren, Fredrik Olsson, Petter Österberg

22 januari 2010

Höga insatser på försvarslotto

Siriusfotboll.se går idag ut med nyheten att Daniel Blomgren förlänger sitt kontrakt med Sirius. Som Studan var inne på redan i höstas så var detta en av knäckfrågorna i lagbygget inför säsongen 2010. Ska man välja att spela på mittbackslotto igen, eller ska man det inte. Sirius valde att göra det. Man har hela tiden antytt att man är väldigt intresserad av att ha Blomman i truppen och Blomman har också själv varit tydlig med att han gärna ser en fortsättning. Allt har hängt på läkarnas utlåtande. Det kom också från den inte helt obekante fotbollsdoktorn Leif Swärd. För flera veckor sedan.

Mycket bättre utlåtande än så kan man inte få. Ändå har Sirius uppenbarligen vacklat fram och tillbaka i frågan. Det är lätt att förstå. Det har hänt förut att spelare har bedömts som medicinskt "klara" av läkarexpertisen, men ändå kajkat ihop i skarpt läge. Det är inte heller helt ovanligt att långtidsskadade spelare drar på sig andra skador när man väl sätter igång för fullt men omedvetet fortsätter kompensera för den gamla skadan. Lägg till det att en inte obetydlig faktor bakom nedflyttningen förra året var just en satsning på långtidsskadade spelare.

Ändå väljer Sirius att skriva nytt med både Söderbring och Blomman. En sak kan man i alla fall säga om det. Det är rätt modigt. Misslyckas satsningen kan nye sportchefen Mattias Eriksson kallt räkna med att bli söndersågad i media. En sådan öppen dörr skulle inte ens sofflocksintelligentian på UNT-sporten lyckas missa. Lyckas det har å andra sidan Sirius både en av seriens bästa ytterbackar och den förmodligen bästa mittbacken på nivån i sin trupp. Och det är ju inte kattskit.

Och jag är övertygad om att det är där vågskålen till slut tippade över. Blomman är utan tvekan en spelare som Sirius desperat behöver och en spelartyp vi länge, länge saknat. Riktigt länge. Vem minns senast vi hade en försvarsspelare som hade en riktig fot? En frisk Blomman i truppen ger också Brännan några oerhört intressanta möjligheter. Den mest intressanta av alla är kanske att låta Blomman var den bakre ettan i den 4-1-4-1 som man säger sig vilja utgå från. En position där Gallo numera huserar eftersom han är den vi har som har den fot och den spelförståelse som krävs för positionen.

Kan man på det sättet frigöra Gallo från de defensiva bojorna ser det riktigt spännande ut. Från sin defensiva mittfältsposition har Gallo gjort fler poäng än exempelvis Ante Eriksson från hans offensiva position. Med Gallo längre fram i banan och med något mindre defensivt ansvar kan Sirius förmodligen hitta ytterligare en dimension i det offensiva spelet.

Löser sig både det ena och det andra dessutom med GUSK och EZ, som ju tränar med Sirius och verkligen vill satsa med Sirius, kan bli klar för blå-svart är det möjligt att Sirius då får ytterligare en kille som kan ta ansvar för den defensiva ettan. Många minns nog hur exempelvis en EZ som då knappt ens var torr bakom öronen nästan helt raderade ut Ante Eriksson på Studan i derbyt mot ESK.

För något säger mig att Blomman nog trots allt kan komma att behövas som mittback. I den bästa av världar kan OZ och Fernberg ta tillräckliga steg för att bli habila mittbackar i ettan, men dels är de bara två och dels skulle Sirius må bra av att få in en mittback som ligger klart före de båda. En trupp där Fernberg och OZ tampas om vem som är tvåa känns klart mer hälsosam än en trupp där de är givna om de är hela.

Och här kommer väl även brasklappen kring allt haleluja om kontraktsförlängningen av Blomman in i bilden. Jag tror som sagt att det är en riktig chansning. Man har ett riktigt tungt läkarutlåtande i ryggen och en spelare som vi redan har sett håller en hög Superettanivå när han väl spelar. Men man måste lik förbannat ha en vettig back-up på mittbacken om det skiter sig. Om Blomman inte kan spela mer än en handfull matcher och OZ och Fernberg är de enda man kan leva med att se i en startelva så har vi exakt samma usla situation som i fjol. Det är inte okej. Jag vill höra en förtroendeingivande plan B innan jag jublar helt och hållet.

Annars ser det bra ut på träningarna just nu. I dag kör laget sista dagen på den sista och riktigt hemska veckan i de treveckorscykler tränarteamet lagt upp för försäsongen där varje cykel börjar med en relativt lugn vecka för att sedan trappas upp och avslutas med hell week. Efter träningen i onsdags hördes exempelvis Petter (japp, han tränar med laget igen) säga att detta var den värsta dagen i hela hans fotbollskarriär.

Men intensiteten ser lovande ut. Sammanbitet och fokuserat på många håll. Laget har uppenbarligen lagt en del fokus på att prata karaktär och mentalitet. Bara en sådan sak som att alla utom ett par vid varje tillfälle lyckas ta sig loss för att köra två pass vissa dagar inger hopp. För det är på det planet de viktigaste förändringarna måste ske de närmaste månaderna. Det handlar om identiteten som fotbollsspelare. Om att identifiera kravbilder och definiera prestation. Sirius måste helt enkelt bli lite mer elit i sin verksamhet än som det såg ut när laget var ett elitlag på pappret.


Veckans startelva (22/1):

Richard Richardsson
Fredrik Söderbring - Daniel Blomgren - Daniel Fernberg - Haisem Ismail
Erik Zettergren
Moses Ogbu - Pierre Gallo - Fredrik Olsson - Eric Jernberg
P

Bänk: Willy Kyrklund, Sunday Bale, Oscar Zettergren, Patrik St Cyr, Petter Österberg

07 januari 2010

Resan kan börja

Idag kör så det nyblivna gärdesgårdsseriegänget Sirius sitt första träningspass på det som ska bli en sejour som alla inblandade antyder ska bli ettårig. Fast det kommer att bli väldigt svårt förstås, säger de sedan. Men det är klart vi ska gå upp. Fast det finns många bra lag i serien. Favoriter? Nää, kolla på Dalkurd bara. Och Valsta. Men klart vi ska gå upp.

Okej. Let's get it straight. Sirius är en av huvudfavoriterna att vinna den här serien. När oddsen börjar trilla in från spelbolagen skulle jag bli väldigt förvånad om man får mer än typ 4 ggr slanten på Sirius som seriesegrare. Det får man liksom vänja sig vid. Den pressen kommer Brännan och spelarna att behöva hantera i år.

Det är också där någonstans som säsongen lär börja i år. Det vore synd att säga att Sirius har lyckats inympa en vinnarmentalitet och ett bäst-när-det-gäller-stuk på verksamheten. Snarare tvärt om. Att vara favorit och ha pressen på sig behöver ju inte enbart uttolkas som att man har allt att förlora. Man kan ju tänka att det innebär att vi helt enkelt är bättre än de andra. Och att det innebär att vi rimligen har en bra chans att vinna.

Det sägs att Brännan har grävt in sig i en grotta under julhelgen och slöjdat på ett nytt standardverk för hur fotboll ska bedrivas i den här klubben. Nu vet jag ju inte vad som står där, och vad det innebär i praktiken. Men det kan inte gärna bli en försämring. Hittills har det ju inte funnits några egentliga strategier och riktlinjer. Sånt var inte riktigt Milles grej. Uppenbarligen inte Jeppes heller. Nu återstår det att se om det är Brännans grej. A-laget måste omgärdas av en ny kultur.

Jag vet att jag tjatar, men vi behöver en kultur som innebär att alla spelare tar ett individuellt ansvar för sin prestation och sin roll i gruppen. En kultur som går ut på att Sirius är det viktigaste som finns för varenda själ runt a-laget. En kultur som går ut på att tröjor är blöta efter alla träningspass. Ta vilken jävla DM-trea som helst i skidskytte. De har järnkoll på minsta kalori fram till midsommar och exakt vilka träningspass de ska köra fram till sekelskiftet. När två snubbar i Sirius snackar med varandra kan man höra saker som "öh, tränar vi i morgon förresten?" Visst, det har alltid varit skillnad mellan individuella sporter och lagsporter, men där någonstans finns en av kärnorna i problemet. En sätt att jobba med det finns typ två dörrar bort på kansliet. En dörr med en bandytröja upphängd utanpå. Knacka på där kan vara en början.

Låter det som raketforskning? Knappast va. Låter det som något som kanske inte borde vara nyheter? Kan man tycka. Låter det easy-piecy? Nix. Det låter jättesvårt. Grejen är ju den att kulturen runt laget länge har varit att det är okej att vara hyfsad. Att det är skönt att glida runt och fisa på träningarna och skita i U21-matcher. Det är inte lätt att ändra på kommando.

Nu ska det direkt sägas att detta långt ifrån gäller alla i laget. Många stretar på ytterst målmedvetet. Men känslan är att ända sedan sådana som Henke Eriksson och Brekkan härjade i siriuströjan har de som varit de tongivande spelarna också stått för den mest destruktiva attityden inom gruppen.

Och en av de märkligaste grejerna med det är att vi fans glatt slickat i oss den skiten. Paradexemplet är väl Daniel Hoch som suttit med ett stelopererat långfinger rätt upp i den blå-svarta röven i två år medan vi jublat över en lobb 2007. Ante Eriksson kom och var en skön snubbe ett tag. Sket i allt och alla, men lirade lite fin boll då och då. Vi jublar och saknar honom, och glömmer gärna samtidigt att en sådan som Gallo gjorde fler poäng från sin defensiva position än vad Ante gjorde från sin offensiva, samtidigt som han ständigt tillförde gruppen något.

Målet med nästa säsong kanske ska vara att etablera Sirius som något mer än en dörrmatta för trötta stockholmare. Men någon måste också bära den kulturförändringen. Tränarna är naturligtvis en generalviktig bit i det. Vi fans en annan. Spelarna måste också göra det. Nu. Från och med i eftermiddag. Ett av de viktigaste besluten från den nya tränarduon blir därför att utse ny kapten. Problemet är ju det att det inte direkt vimlar av kandidater. Gallo vore väl gjuten, om det inte vore det att han knappast är kaptenstypen. Bylle en annan het kandidat. Men han finns inte ens i truppen. Och om han skulle mönstra vår vackra skuta skulle han förmodligen bli andrekeeper. Och man kan knappt ha en förstekeeper som lagkapten. Söderbring då? Kanske. Han är en ledartyp utanför plan, men att utse en kille som varit skadad mer än han spelat är knappast klokt. P vore kanske tänkbar, men en kapten får inte falla ur totalt vid motgång.

Jag vet inte jag. Men det ska i alla fall bli spännande att följa den processen.

Annat som ska bli spännande att se framöver är om GUSK kan få ut sin svart-gula bäbisnapp ur hata-Sirius-fejan och inse att både GUSK och Sirius och hela uppsalafotbollen tjänar på om de släpper Smajic och EZ till Sirius utan gnäll. Det är ju inte så att GUSK gått lottlösa de senaste åren. De har frodats i överblivna siriusspelare som de fått gratis, och kommer så att göra även fortsättningsvis om man visar lite god vilja. Se där. Dagens sillyrykte. Smajic och lillebror Z blir klara för Sirius om GUSK kan samla ihop sina kvarvarande getter och fösa in dem i rätt hage.

Sedan funderar Studan lite grann över hur det kommer sig att vissa Dalkurdare tycker sig veta så mycket om Mani. Studan funderar vidare på Manis kontraktssituation och de kärvande förhandlingar som tycks föras mellan Sirius och Mani. I alla fall om man får tolka sportchefen i UNT lite fritt. Sirius är säkert inte ute ur bilden, men vi kan väl knappast heller erbjuda samma, öh, förmånliga villkor som en del andra klubbar i serien. Studan hoppas - och tror - fortfarande på det goda i världen, men skulle i dagsläget i alla fall inte bli jätteförvånade om Dalkurd kan presentera en före detta siriusmittfältare i sin trupp snart.

Andra både spännande och oroande sillyrykten florerar, men de får man jaga rätt på någon annanstans.

Premiärtruppen 7/1:

Richard Richardsson
Söderbring - Fernberg - OZ - Haisem
Ogbu - Gallo - EZ - Jernberg
P - Sunday

Bänk: Bylle, nån jävla mittback tack, Z, Olsson, Smajic

Tränare: Brännan, Andric