29 augusti 2007

Inför sista tredjedelen

Det är inte bara i allsvenskan det är jämnt så det förslår. I Superettan är det lika illa och enbart ens disposition avgör om supportern drömmer om allsvensk plats eller rids av gärdesgårdsseriemaran.

I toppstriden verkar laget med landets två knasigaste smeknamn, IFK Norrköping aka Snoka aka Peking, redan packat novembertrunken full med snorklar och badbrallor och lagt sig i startgroparna för ledighet. 1 poäng, ihopsnubblad mot lillasyster, är allt man fått med sig de senaste tre omgångarna. Med 48 pinnar har man dock råd att tramsa i ungefär fyra matcher till innan det blir skarpt läge. Visst har kamraterna varit bra, men SÅ jävla bra har de inte varit. De har mest varit jämna vilket är en dygd i en serie full av instabila lag, spelare, tränare och domare. Jag tror man går till allsvenskan på 52 poäng i år. Snoka har väl hyggliga chanser att nå upp i den summan. Om man säger så.

Gif Sundsvall på 37 kan dock inte direkt slappna av. De har tre lite lättare matcher framför sig nu och borde kunna rycka lite. Men 9 poäng är nog ett måste mot lag som FFF, LaBoIS och Bunky. Bättre lag väntar. Giffarna känns liksom inte riktigt stabila vilket bekräftas av att en estnisk korpenlirare som Tarmen numera gör i princip alla Giffarnas mål. Norrlandsfönster har dessutom en tendens att blåsa igen med en kraftig smäll och jag har en känsla av att de kommer att behöva sina fyra pinnars försprång när höstvindarna tar i ordentligt. Prognosen säger 3:a till 5:a.

Ljungskile på 35 har gått riktigt bra i höst vilket måste glädja hela Sverige. Tänk att åter få chansen att se badpojkarna i allsvenskan. Kul. Sveriges näst tristaste lag har dock ett väldigt effektivt sätt att bedriva fotboll som passar bra i den här serien. Dock ser de ut att tappa Gravem för resten av säsongen och har tuffa matcher mot Åtvid och Mjällby i pajpen. Wåhlemark kunde vara pappa till i stort sett hela laget, och är det kanske också. Med sin ålder och med tanke på att han har en bit kvar till sitt sinnesjuka säsongsmålsnitt, vilket han säkert inte tänker sänka i år, kan LSK definitivt vara ett lag för topp tre. Allt vi andra som inte är bohuslänningar kan göra är att hoppas. I den mån rättvisa i begreppets allra mest relevanta betydelse existerar stämplar halvtidsproffsen i LSK in på sillfabriken även nästa säsong.

Åtvid på 33 har ett tufft program kvar med LSK, Bunkeflo (båda borta) och Mjällby nästa tre. Jag har väntat länge nu på att Åtvid ska slappna av och det börjar väl bli så. Pligg bär upp hela detta skraltiga bygge på sina axlar och senaste två matcherna har de inte gjort ett enda mål trots att man har mött giganter som Degerfors och J-Södra. Spelarna drömmer i smyg om att få spela i IFK eller pendlar från typ Värnamo och ärkegubbarna på läktaren vill inte att det ska gå för bra eftersom devisen ju förr dess bättre regerar på de k-märkta läktarna. Funkar inte. Kommer inte att funka. Åtvid faller.

I nästa gäng, Häcken, ÖIS och Bunky - alla 32, hittar vi minst ett allsvenskt lag nästa säsong. Häcken har i princip sin allsvenska trupp intakt och har dessutom hittat ett kanonförvärv i Paulinho. Internationellt cupspel stör visserligen och hela nio spelare står på två varningar vilket innebär en hel del avstängningar framöver, men det har man trupp nog att klara. Sirius (b) och ÖIS (h) kommande två matcher avgör var Häcken tar vägen. Känslan är nog att det blir allsvenskan nästa år och det är väl tur. Hela Hisingen håller tummarna.

ÖIS är konstiga. Ibland grymt bra, ibland kissekass. Ojämnhet är ingen dygd och trots att kapaciteten finns där kan man ju inte lita på en 18-årig Stingkopia och en snubbe från div 5 för att göra målen. Det är möjligt att ÖIS var lirarnas lag någon gång kring förra sekelskiftet, men så kallar ju Nordkorea sig demokrati också. Jag tror inte ÖIS håller hela vägen trots plastgräs och seriens bästa målman.

Bunkeflo har snart säkrat sitt kontrakt. Det har de gjort jävligt bra. Så jättemånga fler matcher tror jag inte att de vinner, men Bekir kommer säkert sätta åtminstone fem frisparkar till och Ken Hansson kommer nicka in lika många hörnor till. Det räcker en bit. Det FÅR BARA INTE räcka till allsvenskan dock. Bunkeflo borde spela seriematcher mot Husie och Kirseberg och fokusera på att ordna jättefina innebandyavslutningar för villaområdets pottluggar. De ska bara inte möta riktiga lag i seriespel.

Sirius är väl egentligen det sista laget som kan sägas ha seriöst hugg på allsvenskan med sina 31 pinnar. Bara det är ju någon sorts bedrift med tanke på att försvaret läcker som ett öppet hus på en diabetesklinik vilket innebär att man måste göra minst tre mål framåt per match för att klara sig. Ett gäng stockholmskisar på rehab i lärdomsstaden verkar dock kunna göra det då och då, men förstärkningar behövs nog med tanke på att halva truppen väntar på avstängningar. En backklippa och en anfallare ryktas dock vara på ingång. Det behövs. Nu närmast möter man Häcken hemma och Öster borta. Sex poäng där och Sirius kommer att vara med i rejset hela vägen. Det tror jag dock inte att det blir. Jag tror det blir ett-tre poäng, och en relativ sejf färd mot den stabila mittplacering som de flesta siriusfans säkert drömde vått om i vintras.

Sedan följer ett koppel lag som lär tillbringa hösten i mittens rike. Dock av lite olika skäl. De 20 Chippenkopiorna i Mjällby kommer anförda av Listerlandets Sheringham, Ekenberg, att fortsätta blanda vin och vatten till en fadd blandning ur vilken de kommer att krama tillräckligt med poäng för att ha god marginal åt alla håll. Öster och LaBoIS har trots skenande psykologräkningar och spel som får Mugabe att framstå som stabil och balanserad hittat någon sorts styrsel på doningarna i åtminstone var tredje match. Och det räcker ju.

Sedan måste man väl på någotvis kommentera rotmoset i svensk fotboll. Norra och Södra Tröttköping skrapar i snitt ihop fem avslut per match. Tillsammans. Medan ena laget kör något sorts sommarläger i samarbete med SFI i jakten på förstärkningar gör det andra faktiskt absolut ingenting. Det är ingen bra lösning på kroniska problem vare sig det ena eller det andra. Superettans två tyngsta tränarnamn förfogar över superettans två stabbigaste lag. Tillräckligt med poäng för att inte åka ur lär de väl sparka ihop dock.

Ut åker Degen och Falkenberg. Två riktigt sömniga lag. Degen har anställt en rikspajas som sportchef. Fontanellmannen från turkkvalet åkte två veckor till Rhodos sista veckorna på transferfönstret och lär ju komma hem med fler v-ringade porrpolos än kompetenta fotbollsspelare om man säger så. Dessutom anställde de en glad serb som tränare efter det att kvastfeningarna till värmlänningar försökt mörda den gamle. Han har bjudit in inte mindre än fem (5) landsmän på träningsspel och grillning på Stora Valla. Säkert skitmysigt och så. Shpetim Hasani kan inte rädda detta själv. Degen åker och tar med sig Falkenberg.

Farväl Falkenberg. Glöm inte att låsa efter er när ni går. Gult passar inte med vitt och Peter Fukt kan väl till slut få jogga runt i Slottsskogen hemma i Götet istället för att försöka rädda kvar buskispojkarna i eliten. FFF är utan tveken seriens mest oinspirerande lag. En orgie i meningslöshet. Falkenbergsborna åker till Halmstad och tittar på fotboll och kvar finns en folktom betongöken som inte förtjänar elitfotboll. FFF är farliga på inkast och hörnor men har inte gjort ett spelmål sedan Karl Knutsson Bonde var riksmarsk. När div I-kontraktet är säkrat och huggsexan om lill-Kujovic är över kan föreningen äntligen börja fokusera på framtida derbyn mot Varbegs BoIS, Leikin, Laholm och sånt. Eller helt enkelt bara lägga sig på Skrea strand och hoppas att familjen Alexandersson ska börja göra barn igen medan solbrännan sakta tilltar.

Just det. Glömde ett lag. Men det gör inget. Jag är inte ensam. Norrköpingsborna kommer inte heller ihåg dem. Vore det inte för bortasupportrar och bollpojkarna i P-95 och deras päron skulle det vara helt folktomt på Idrottsparken när lillasyster Sylvia spelar boll. Det gör de dock inte alltid så illa som man skulle kunna tro och dagar då studiebidraget har trillat in på kontona och alla spelarna är nöjda och glada spelar de riktigt kul fotboll. Har jag hört. Jag såg dem nog en annan dag. Men klarar sig kvar gör de.

Slutligen. Jag kan ha fel. Men det är inte troligt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fan vad rolig man kan tro att man är. Piss och piss

Anonym sa...

Tjena!
Ska bli kul om du får något rätt...*skrattar*...rolig läsning var det i alla fall.

Anonym sa...

Hmmmm

Kul artikel

Det är vi som är Norrköping - klart vi tog en paus men ikväll är det dags för tre nya mot Öster...

Forza peking