23 februari 2010

Truppen spikad?

Enligt hyggliga källor ska nu Bylle vara muntligen överens med Sirius om ett kontrakt. Samtidigt verkar det bli GUSK för Andreas Ahlm. Även Petter verkar befinna sig någonstans i gränslandet mellan "mycket nära" och "klar". Därmed skulle jag tippa att truppen är spikad, om nu ingen extremt billig och kompetent back lösgör sig ur Lötens dimma och ber om att få en chans.

Det är ingen hemlighet att alla sportchefer och tränare alltid vill ha mer och bättre spelare, och just en till back vore naturligtvis bra i den blå-svarta truppen. Samtidigt har man tydligt visat att man inte är intresserad av kö-spelare, utan att det måste vara folk som är med och konkurrerar om startelvan från dag ett. Annars kan man lika gärna slänga in Philip Berglund eller Dillan Ismail.

Det skulle innebära en trupp som ser ut som följer (vettiga alternativa positioner inom parentes - men nota bene, alla kan behöva spela back):

Målvakter: Richard Richardsson, Jonas Bylund, (Gustav Alpsten)

Backar: Fredrik Söderbring, Daniel Blomgren (mf), Daniel Fernberg, Haisem Ismail (mf), Oscar Zettergren

Mittfältare: Erik Zettergren (b), Moses Ogbu, Petter Österberg, Fredrik Olsson, Patrik StCyr, Mani Tourang (fw), Ian Ekstrand, Pierre Gallo, Eric Jernberg, Martin Östlund, Ahmed Kango, Eric Hörnell (fw)

Anfallare: Johan Petterson, Sunday Bale, Emir Smajic

Det är helt klart en vettig, men något skevt balanserad, trupp för norrettan. Och om tidigare långtidsskadade Daniel Blomgren och Fredrik Söderbring inte kommer kunna göra sina 20+ matcher så är det dessutom en ihålig trupp. Å andra sidan finns det inga trupper i ettan som inte skulle lida stort av att ha ett par-tre nyckelspelare skadade.

Grejen är ju dock att Sirius i år gått in i försäsongen med ett tiotal spelare på rehab. En extremt olycklig situation och en obehagligt kristallklar illustration över att Sirius som klubb har en lång väg att vandra. Skit som man dras med efter seriens slut rehabbar man lämpligast i november-december. Inte från mitten av januari. Sirius har dock ägnat de två senaste åren åt allt annat än att bygga en fungerande organisation och en proffsig fotbollskultur. Att inte ha samma tränare under sluttampen av serien och försäsongen betyder att man frånsäger sig möjligheterna att planera sådana saker. Det får man lida för nu.

Sedan kan man ju tycka att om man som spelare har lite ont någonstans i oktober så kanske man kan begripa på egen hand att det inte går bort av sig självt med hjälp av lite julmat.

En annan del av den ekvationen illustreras av södertäljeflyktingen Gurra. Under första träningsveckan drabbades han av problem i ena foten. Han hann knappt knysta om det på träningen förrän han satt i ett läkarrum. Mindre än 24 timmar senare. I Sirius är väntetider på tre-fyra månader ingenting omöjligt. Och allvarligt talat. Hellre fungerande sjukvård än en extra back.

Men det blir bättre. Vissa grejer funkar nu helt plötsligt efter år av pajaserier. Under senaste månaderna har vi med viss regelbundenhet nåtts av bulletiner om spelare som förnyat sina kontrakt. Detta är ett för Sirius helt nytt koncept. Jag minns med fasa en tidigare sportansvarig som frågade undertecknad om hur mycket det var rimligt att erbjuda en utländsk spelare i lön i ett kontraktsförslag. Jag, en snubbe som bara råkade gå förbi med noll och ingen fotbollsklubbserfarenhet. Han, en sportansvarig i en Superettaklubb. Så är det inte riktigt längre.

Veckans småplock:

* Vasalunds IF verkar ta upp kampen med TFF om att ha yngst trupp. Rena rama fritidsgården i startelvan mot just TFF senast. Dock ser det inte alls lika dassigt ut som för någon månad sedan och Vasa har nu bland annat något så oväntat som ett stabilt mittbackspar. Rajab verkar dessutom ha hittat målet och med spelare som Yasar och Jevtuschenko på mitten blir man nog inget bonkelag i år. Ryktet säger också att mer är på väg in. Vasa rycker fram som en underdog i år.

* Boden, av alla lag, är på väg att genomföra en av silly-Sveriges allra tyngsta värvningar i den ryske 32-åringe mittfältaren Vladimir But. Med 2 a-kamper för Ryssland, över 140 matcher i Bundesliga och sist men inte minst en Champions League-vinst med Borussia Dortmund ska väl killen vara tillräckligt meriterad för Norrettan kan man tycka. Varför då Boden? But är polare med Bodens mittback Sedunov. Men om det blir affär är fortfarande oklart, för som BBK:s klubbchef säger: "Vi vet inte hur vi ska göra, vi vill ju satsa ungt och lokalt." Studan funderar lite, och undrar om inte Ryssland borde kunna kvalificera som lokalt upptagningsområde för Boden. Dessutom är "but" passé simple av ett visst franskt verb, om man säger så. Men så har ju ordet en annan intressant betydelse på franska också. Å ena sidan, å andra sidan. (Studans mest irrelevanta kommentar ever?)

* En annan av seriens gamla landslagsmän, bosniern Nedim Halilovic, har hamnat i trassel med fogden efter en intressant affärsmodell med förra svenska klubben Örebro SK. ÖSK har betalat en miljon i runda slängar till lite olika bankkonton i Bosnien och Tyskland. ÖSK och Nedim hävdar att det var pengar för spelarrätten betalade till Varteks (var det väl?). Skatteverket hävdar att i så fall skulle det väl finnas kvitton och tror att det i stället var en dold sign-on fee som via Halilovics agent hamnade på eget konto. Vad de nu kan ha fått det ifrån. Halilovic sägs enligt olika uppgifter vara rätt sur över att bli upptaxerad med 600.000 och funderar på att lämna landet om det här inte styrs upp. Vi får väl se om Dalkurd kan lösa situationen på något sätt så att man får behålla sin anfallsstjärna.

* ÖFK får behålla Björkebaum. Tur för dem.

* VSK:s silly season verkar handla mer om vilka som ska sitta i styrelsen efter årsmötet i veckan än vilka som faktiskt ska spela fotboll för klubben i år. Från styrelsesillyn kan meddelas att den tänkta ordföranden bara ställer upp om hon får ha med sig sina kompisar i styrelsen. Övriga förslag till VSK:s styrelse inkluderar en viss Alex Oldrati och en viss Hans "Hansken" Johansson. Jag tippar på att det även fortsättningsvis kommer bjudas på mer underhållning i VSK:s styrelserum, på styrelseledamöternas facebooksidor och bloggar och i VLT:s kommentatorsfält än på arenan med det mysiga namnet Swedbank Park.

* Valsta Syrianska blir tuffaste konkurrenten om seriesegern. Draganov ändrade sig och stannar kvar. Undrar hur övertalningskampanjen såg ut. Och då menar jag rent konkret.

* Bara en dryg månad kvar nu. Sjukt kul ska det bli! Träningsmatcher i all ära, men det är inte så himla hett att följa Sirius förstärkta U-21 (med tanke på alla rehabbare) i minus 10 grader ute i obyggden. Morgondagens träningsmatch mot VU är dessutom inställd på grund av skador, allmän fatigue och kyla. Gott så.

* Från de matcher som redan spelats (ÖSK, 0-2 och Giffarna, 1-1) rapporteras svårigheter att hålla i bollen och skapa rediga anfall, men starkt försvarsspel av inte minst Fernberg. Ian Ekstrand har också plussats en del. Däremot kastade Richard in en boll mot Giffarna på eget bevåg, och på anfallsfronten finns det verkligen inget skoj att rapportera. Men som sagt. Ge mig en vettig startelva så ska jag nog masa mig iväg på träningsmatcherna.


Veckans startelva 23/2:

Jonas Bylund

Fredrik Söderbring - Daniel Blomgren - Daniel Fernberg - Haisem Ismail
Erik Zettergren
Petter Österberg - Pierre Gallo - Eric Jernberg - Mani Tourang
Johan Pettersson

Bänk: Richard Richardsson, Oscar Zettergren, Fredrik Olsson, Ian Ekstrand, Sunday Bale

17 kommentarer:

Farbror the Guru sa...

Den elvan måste ju räcka långt!

Anonym sa...

Ser rätt bra ut, men i min värld så sitter tröja nr 1 fastlimmad på Richard tills verkligheten bevisar att det bör vara på annat sätt.

Farbror the Guru sa...

Bylle skall icke underskattas!

Anonym sa...

Klart inte Bylle ska underskattas. Och det ska inte Richard heller.

Panikbyrån sa...

Richard måste nog sköta vissa detaljer i sitt liv som fotbollsspelare på ett bättre sätt för att inte bli frånsprungen nu när det finns riktig konkurrens. I dagsläget väljer jag personligen Bylle alla dar i veckan. Men jag ser förstås gärna att Richard sporras av konkurrensen och lyfter sig.

Kritan sa...

Tack för redig uppdatering av läget!

Anonym sa...

Apropå den något tunna backbesättningen, så kanske det finns en liten chans att Luggen återkommer till sommaren?

Anonym sa...

Panikbyrån: Vad syftar du på?

Rune sa...

Jag tror, utan att veta säkert, att Rickardsson snarare är en trevlig kille än en supermålvakt. Sirius åkte ur förra året och släppte in massor av mål. Så jag kan nog hålla med Panikbyrån om att det krävs uppryckning. Jag är inte den som är den, men jag har oftare sett Rickardsson full än bra i målet.

Rune sa...

Jag tror, utan att veta säkert, att Rickardsson snarare är en trevlig kille än en supermålvakt. Sirius åkte ur förra året och släppte in massor av mål. Så jag kan nog hålla med Panikbyrån om att det krävs uppryckning. Jag är inte den som är den, men jag har oftare sett Rickardsson full än bra i målet.

Joppe - sa...

Supermålvakt, kanske inte, och uppryckning krävs kanske åxå men minns man Garcia/Milan perioden så minns man åxå att det finns sämre alternativ - mycket sämre.

Anonym sa...

Mycket, mycket sämre! Men jag tror vi ska glädjas åt att ha två bra målvakter. Jag tror att det kan sporra Rickard till stordåd!

Panikbyrån sa...

Absolut. Vi har utan tvekan seriens bästa målvaktsbesättning. Ur hästens egna mun kom dessutom en bekräftelse på att det är klart med Petter också. (Kul att en del av de blå-svarta fotbollsspelarna åker till Zinken för att kolla in Sirius. Det är liksom ett riktigt fint betyg i klubbkänsla att åka och heja på en annan gren inom klubben på bortaplan.)

Anonym sa...

Eric Hörnell lämnar till UIF.

Anonym sa...

Jaså!? Någon ny på g i stället?

Anonym sa...

Khaled hintar något om Tighe i sin blogg!?

Anonym sa...

En månad sedan senaste inlägget! Ge oss något litet rykte så här i sillyns sista skälvande dagar.

/Hornby