05 februari 2010

Mediaträning

Det är smart att säga smarta saker om man skulle råka bli intervjuad. Det är inte smart att avsiktligt eller oavsiktligt böla över att saker och ting är som de är, om man råkar få en reporter på tråden. Förra veckan innehåller några intressanta exempel.

Om vi börjar med det positiva. Mani kritade nytt kontrakt med Sirius efter en del turer fram och tillbaka. Han pratar om revansch, klubbhjärta och "vi". Vi som i fansen och laget. Så gör man. Man pratar om att man hela tiden velat spela för Sirius, att hjärtat fått bestämma trots andra anbud. Det är inte hyckleri, det är så man gör om man är proffs. Det är så man gör om man sätter klubbens, och sitt eget bästa främst.

Mani kunde ju förstås lika gärna ha sagt att "jag hade gärna provat på något nytt nu, åkt ut och tjänat lite pengar kanske. Men med tanke på att jag knappt spelat alls förra året fanns det egentligen inga konkreta anbud, så därför är det skönt att jag kunde bli kvar. Sirius känns ändå som ett okej alternativ trots att det förstås känns lite beigt att lira i norrettan."

Det hade inte varit lika smart. Men det är ändå ungefär vad Eric Jernberg valde att göra i ett par artiklar i NWT i förra veckan. Det är inte så begåvat. Varför tjura offentligt över att han är bunden av ett kontrakt med Sirius som han själv skrivit på när han helgen innan har varit på upptakt och varit delaktig i att formulera nästa säsongs mål med klubben han ska spela för? Sirius vill ju inte sälja honom utan att få rimligt betalt och Carlstad United är inte beredda att slanta upp. End of story.

Antingen begriper han inte att han pratar med en tidning när han snackar med journalister som förmodligen har hängt med honom på Tingvalla i 5-6 år. Eller så är han en tjurskalle som trots att han vet vad som gäller inte kan låta bli att grina lite när chansen ges. Ungefär som högstadieungarna på skolan där jag jobbade förr: "Menguuuuurå! Ja vet att jag måste göra läxan och jag skaaaaa görare, men det är ändå sä jäla trååååkigt!"

Jag tvivlar inte på att han vill bo hemma i Carlstad med tjejen och med alla sina kompisar och vara kungen på Tingvalla. Men jag tror också att han hellre vill se hur bra han kan bli och att han egentligen inte har någon lust att växla ner ambitionerna. Men så jäkligt är livet. Man kan inte alltid ha båda delarna. Det smartaste i det läget är att lära av Manis exempel. Säga att det visserligen är kul att hans gamla juniortränare tar över CU och att han någon gång tänker sig att återvända, men att han också brinner av revanschlusta och att han vill utvecklas så mycket som möjligt och därför är det självklart att det är Sirius som gäller.

Grabben har ju redan bestämt sig enligt samtliga inblandade inklusive han själv. Så vad är problemet liksom?

Mani, Dubbel-Richard och Jernberg är alla exempel på siriusspelare som har tittat på andra alternativ än att spela för Blå-svart under vintern. De har båda förhandlat med klubben om både det ena och det andra gällande deras kontrakt. Det är inget fel med det. De har alla säkert haft sina skäl att vela. Och ingen ska vara naiv nog att tro att folk gör vad som helst för att få spela med Siriusstjärnan på hjärtat.

Men när beslutet till slut är fattat kräver jag fanimej att det är Manilinjen och Richardlinjen som gäller. Det är det bästa för klubben, och det är det bästa för dem. Mani och Richard hyllas som siriushjältar för att de väljer att vara kvar. Och ingen funderar på Richards tur till Sundsvall mitt under brinnande kris i höstas längre. Varför skulle man göra det? Vi har en klassmålis som vill vara kvar och ta tillbaka Sirius till eliten. Det räcker väl.

Men Jernberg hänger ut sig själv som den nya Hochen. Killen som alla inser vill vara någon annanstans, vill göra något annat och anser sig allmänt missförstådd och motarbetad. Och svaret från lokalmedia och fans blir förstås som förväntat. Och kanske till och med som förtjänat. Det är så onödigt. Det är ju bara att hålla käften om man inte har något positivt att säga för ögonblicket.

För när allt kommer till kritan och ska räknas om till poäng så är det annat än mediabegåvning och siriushjärtan som räknas. Det är hur proffsig man har varit som fotbollsspelare under försäsong och säsong. Hur väl man presterar på planen och hurpass bra fotbollsspelare man är. Och där kräver jag exakt samma sak av Richard, Mani och Jernberg. Och vad mer är, jag är övertygad om att alla tre kommer att leverera under året om inte skador kickar in. Jag är övertygad om att alla dessa tre kommer att starta i majoriteten av matcherna.

Men jag är också lika övertygad om att fans och press kommer att hylla Mani och Richard och vara betydligt mer överseende med deras brister, än vad gäller Jernberg. Den unge värmlandspöjken kommer att ha betydligt mer kritiska ögon på sig under säsongen. Och det framför allt för att han inte har vett att bete sig som folk när journalister hemifrån ringer. Som man bäddar får man ligga.

(Och innan någon slänger sig till kommentatorsfältet och hojtar om att jag dissar Richard och Mani. Det gör jag inte. Det förstår man nog om man läser texten ordentligt.)

* För övrigt blev det en väntad förlust i matchen mot ÖSK B. Då får man faktiskt också komma ihåg att den elva som Sirius ställde förhoppningsvis inte kommer att ha mycket gemensamt med startelvan mot Umeå i premiären.

* Och det är ju ett litet problem. En elva har vi på rehab. De flesta med smågrejer. Det är inte okej. Smågrejer ska behandlas under november-januari. Inte upptäckas och börja grunnas över när träningarna drar igång. Sirius har fortfarande en hel del organisatoriska sår att läka.

* Sillymässigt gläder sig Studan åt att vännerna ute vid högarna nu begriper att de har allt att vinna på att släppa Smajic och EZ till Sirius. Det kommer underlätta för dem sportsligt på alla sätt och vis. För Sirius del innebär det två viktiga kort till truppen. Som nu i princip bara saknar en till mittfältare, en back och en andremålis. Två av dem kan nog bli klara inom kort, om nu alla inblandade uppvisar vett och sans i förhandlingarna.

* Motståndare i Svenska cupens första omgång blir antingen lokala förmågorna UNIK eller gamla fina ABK från Hudik. Det är närmare till Valsätra.

* Ingen träningsmatch i helgen. Det är nog lika bra. Nästa helg blir det Giffarna. Det vore kul om vi kunde ha lite mer folk in action då. Kan jag tycka.

* Provspelarna från matchen mot ÖSK, gamle AIK-junisen Terland och ÄFF-mittfältaren Lagerstedt. De gjorde uppenbarligen ingen människa glad och lär vara helt avskrivna.


Veckans premiärstartelva (5/2):

Richard Richardsson
Fredrik Söderbring - Daniel Blomgren - Daniel Fernberg - Haisem Ismail
Erik Zettergren
Petter Österberg - Pierre Gallo - Eric Jernberg - Mani Tourang
P

Bänk: Jonas Bylund, Sunday Bale, Oscar Zettergren, Fredrik Olsson, Moses Ogbu

6 kommentarer:

Anonym sa...

Den elvan köper jag rakt av!

Anonym sa...

Ja det där är en elva som luktar serieseger!

Bylle på g igen!?

Anonym sa...

Helt ok, men jag tror att det blir bättre med OZ pga hans huvudspel... men det får ju tiden, försäsongen mm utvisa.

Anonym sa...

Varför inga påskrifter ännu av Bylle och/eller Petter? Pengar?

Anonym sa...

En lågoddsare är väl att spelarna vill ha mer pengar än klubben har alt. vill betala.

Anonym sa...

Vore bra med Petter, Bylund och kanske en back till. Sett till de senaste spelarintervjuerna så verkar mediaträningen inte behövas i samma utsträckning.