15 december 2011

Det jag inte fick publicera på unt.se i fallet Gerndt vs fallet Siggi Jonsson

Tidigare idag publicerade jag en text på den blogg på unt.se - Hundstjärnan - som jag sedan drygt ett år driver. Jag publicerade i tron att UNT hade ändrat sin namnpubliceringspolicy sedan det att man i oktober valt att inte publicera namnet på klubb och tränare i fallet Siggi Jonsson, ESK:s tränare som i höstas dömdes för misshandel av sin tidgare flickvän. Nu i veckan publicerade de namnet på Alexander Gerndt - som dömts för i princip exakt samma sak till exakt samma straff. Jag hade dock fel. Blogginlägget raderades av UNT med hänvisning till att man beslutat att även fortsättningsvis inte publicera varken Siggi Jonssons eller ESK:s namn. Jag har skickat mail till UNT:s ansvarige utgivare och bett om klargöranden från dem. Särskilt med hänsyn till att jag enligt avtalet med UNT bloggar utan förhandsgranskning och att UNT därför inte heller har utgivaransvar för min blogg. Här är det dock ingen som kommer att plocka bort vad jag skriver, och jag publicerar därför den ursprungliga texten här nedanför.

Svenska fotbollsförbundet tog sitt förnuft till fånga igår och stängde av Alexander Gerndt från landslaget efter den fällande domen för misshandel av hans tidigare fru. Eller "tog sitt förnuft till fånga" är väl att ta i. De satt som fågelholkar och noterade artikel efter artikel och kommentar efter kommentar från folk som ansåg att man inte kan acceptera vad som helst från spelare som drar på sig landslagströjan. En undersökning på Aftonbladets hemsida visade att tre fjärdedelar av alla som svarade tyckte att Gerndt nu inte kunde representera Sverige. Sedan agerade de.

Jag tror Förbundets förvåning var genuin. Jag tror att de på allvar trodde att detta var en liten skitgrej som bara "vänsterfeminister" skulle gaffla om. Alla andra skulle tycka att det sportsliga var viktigast - och "vafan, killen har ju redan fått sin dom." Hamrén kommenterade att det var synd om Gerndt, märkbart störd av frågan. Man baxnar.

Hela spektaklet till presskonferens igår gick ut på att det egentligen var Förbundet som var det stora brottsoffret. Särskilt stackars Lagrell som tvingades svara på jättemånga konstiga frågor. Dumma, dumma media liksom. Och lite dumma Gerndt också, men mest synd om Gerndt. Ung kille vet ni. Början av en internationell karriär. Jättejobbigt för honom.

Frun då? Och deras gemensamma barn som satt i mammans knä när Gerndt tog strypgrepp på frun så kraftigt att både frun och barnet fick synliga skador av tillgreppet? Ingen hade lust att prata om dem.

Äh, vem bryr sig liksom. De spelar ju inte fotboll.

Men nej. Det är inte synd om Alexander Gerndt. Han har gjort vad han har gjort och får ta konsekvenserna av det. Men det innebär inte att det finns ett egenvärde i att hänga ut honom. Självklart ska han ha hjälp att hantera sitt beteende. Men det är inte Gerndt själv som är poängen. Anledningen till varför det här ska diskuteras öppet är att det är en fråga om värderingar, och att fotbollen med hela dess breda ungdomsarbete är en viktig förmedlare av värderingar. Och det som får fortgå utan att någon sätter ner foten och markerar tydligt, får också i praktiken en okejstämpel. Det är därför hela "Gerndtgate" är så viktig.

Och jag undrar. Är det någon som i det hela har reflekterat över varför så pass många gamla spelare, expertkommentatorer och fotbollsfolk har levererat kommentarer som slätar över Gerndts handlingar och vill fokusera på det idrottsliga istället? Varifrån kommer dessa kommentar som i praktiken innebär att det är väl inte så farligt det där med hustrumisshandel. Jag tror att det är en sida av samma mynt. En effekt av de värderingar som uppenbarligen är spridda inom "fotbollsfamiljen".

Det är det stora problemet.

Och det är därför ESK nu bör ställas mot väggen och tvingas förklara hur de ser på det som deras huvudtränare Siggi Jonsson fällts för i domstol. Bara för att friska upp minnet. Siggi fälldes i oktober för i princip exakt samma saker som Gerndt. Han befanns skyldig till att ha misshandlat - och dessutom (till skillnad från Gerndt) ofredat sin flickvän. Han dömdes till exakt samma straff. Villkorligt, dagsböter och skadestånd.

Läs gärna här om en del av det som Siggi sedan fälldes för. Bara så att det står klart vilken typ av handlingar vi pratar om. Sådant som att armbåga henne i skallen, misshandla i samband med sex, spela bort hennes sexuella tjänster på biljard, hota och trakassera via mail och sms. Över lååång tid. Till slut polisanmälde hon.

När domen mot Siggi fälldes fattade UNT beslutet att inte publicera namnet på varken "tränaren" eller "klubben". Jag skrev det då, och jag upprepar det nu. Det var ett olyckligt beslut. Inte - precis som i fallet med Gerndt - för att hänga ut Siggi. Det är inte det det handlar om. Det handlar om värderingarna, och vad en klubb representerar i samhället.

Det olyckliga är att effekten av att inte släpa ut klubben i ljuset blir att grottattityden till kvinnomisshandel slipper undan. Klubben kan anonymt släta över det som har hänt och bara fortsätta. De behöver inte svara med namn på jobbiga frågor om hur de tänker med värdearbetet och klubbens ungdomar. De behöver inte diskutera öppet vilka signaler deras val att förlänga kontraktet med tränaren trots att de visste att åtal var väckt ger.

Just det. Det är viktigt i det hela. Den länkade artikeln är alltså publicerad av ESK:s orförande Gustaf af Jochnick en vecka innan domen faller - efter avslutade förhandlingar i tingsrätten. De förlänger med Jonsson trots att de mycket väl vet vad han har gjort. Samme af Jochnick kommenterar sedan Siggis fall med en osannolik härva av hot och överslätningar när journalisterna börjar ställa frågor. (I riksmedia publicerades även namnen.)

Det är det där ESK bör tvingas stå för. I klubbens namn. Och nu när UNT har en ny chefredaktör och en ny policy för namnpublicering - man publicerade Gerndts namn igår - vore det verkligen på sin plats att lyfta upp också detta fall. Bara genom trycket i media svängde Fotbollsförbundet i fallet Gerndt och vi fick till stånd en nödvändig värdediskussion. Samma medietryck bör hamna på ESK nu. Frågan som bör ställas till ESK är: "Har ni en annan syn på det här med kvinnomisshandel än Svenska fotbollsförbundet, eller tycker ni att det är lämpligt att ert lag leds och företräds av en person som för bara ett par månader sedan dömdes för samma brott?" Det, och "Hur jobbar ni med värdefrågor med era ungdomar givet denna situation?"

Saker har hänt i idrottssverige det senaste året. Självaste Glenn Hyséns son har som första fotbollsspelare på någorlunda nivå kommit ut som homosexuell och startat en nödvändig debatt. Patrik Sjöbergs bok har lyft frågan om pedofili inom idrotten till öppen diskussion. Fallet Gerndt har lyft frågan om kvinnomisshandel. Det är helt nödvändiga värdefrågor som måste diskuteras också inom fotbollen. Även i Uppland.

Annars kommer vi att tvingas fortsätta smälta kommentarer som:

"Vi fortsätter som vanligt och det här ändrar inte på något,"

ESK:s Lasse Hedström om Siggis dom.

"Vi kan inte kolla på vad han har gått igenom, det kan vara sant eller inte"

Valsta Syrianskas Ismet Karademir om Yannick Bapupa.

"Det viktiga är att vara tillgänglig för spel och det är han ju."

Svenska fotbollsförbundets Jörgen Eriksson om Gerndts dom.

Vill vi verkligen ha det så inom fotbollen?

Inga kommentarer: