26 mars 2007

Botten #1: IF Sylvia

Studan har som (övermäktig?) ambition att ranka lagen i Superettan innan premiären om knappt tre veckor. Vi placerar in lagen i fyra grupper utifrån förväntad slutposition i tabellen: Toppen (plats 1-4), Övre mitten (plats 5-8), Nedre mitten (plats 9-12), Botten (plats 13-16). Först ut: ett av tre östgötalag. Ett av två östgötalag som får slita ont för att spela elitfotboll även 2008. Hello and Goodbye, IF Sylvia.

Som nykomling bör man ju i första hand se till att ha lag bakom sig i tabellen. Enkelt och begripligt. Alla fyra nykomlingar har det som mål. Men det är bara att inse: alla kommer inte att klara det. Så. Om nu Sirius ska slingra sig kvar, vilka ryker? Hjärtat säger kanske ESK, kanske hjärnan håller med; sex raka förluster imponerar onekligen. Å andra sidan är det ju kul att ha onda lag som man kan spöa. Så jag säger: första räddningsplankan heter IF Sylvia. Odds: 1,22.

Egentligen borde dom väl inte ens vara i Superettan. Sylvia har en bra ungdomsverksamhet, och bygger sitt lag på unga talanger som Ibrakovic och Sema. Resultatet blir ett ungt lag, som presterat bra i ettan men som det kommer att blåsa ordentligt om i Superettan. På försäsongen har det kanske mer svängt än blåst om laget, men 1-6 mot BP och 2-5 mot Syrianska visar att det kan läcka ordentligt när det väl börjar. Truppen ser tunn ut både framåt och bakåt, och inte finns det resurser att värva spelare med rutin från Allsvenskan och/eller Superettan. Det fick bli två bosnier i stället. Tyngsta nytillskottet är veteranen Mikael Torin, men hans rutin från IFK Norrköping verkar han få sprida från läktarplats.

Spelmässigt lär det bli gneta och gnugga. Undvika bolltapp på mittfältet genom att för det mesta spela över det och kanske, kanske, kanske vinna en andraboll eller två. Försvarsmässigt lär tanken vara att släppa initiativet (om dom nu har förmågan att ta det, villsäga), sjunka lågt och försöka ställa om. Det lär inte bli vackert att se på. Och inte särskilt roligt heller. Om man nu inte råkar vara motståndaren för dagen. Inte får dom spela på "arenan" Bollspelaren heller. Öken.

Nej, det finns nog inte ett dugg som talar mot en degradering för Sylvia. Förutom att dom hade den goda smaken att spöa ESK på försäsongen, då. Men vem har inte spöat ESK på försäsongen?

Tips: Botten. Jättebotten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sylvia är inte laget som lyfter och krigar om andraboll. De kan kanske bli det efter några förluster men de vann sin div 1-serie överlägset efter att ha rullat ut motståndarna.

Uv sa...

Sant, sant. Men gamla meriter hjälper inte; jag tror bollspelarna får svårt att rulla ut motståndarna i Superettan, med den beskrivna strategin som resultat (som också redan visat sig en del på försäsongen). Å andra sidan är jag rätt usel på att tippa, så man får ta mina spådomar lagom seriöst.