27 mars 2007

Botten #2: Bunkeflo IF

Fel del av Skåne bara. Annars är Bunkeflo IF dagens motsvarighet till Åshöjdens BK. 1993 spelade Biffarna – ja dom kallar sig faktiskt så – i division VI, och nu ska man alltså äntra Superettan efter att ha skjutit kapten Milles tidigare skuta Assyriska FF i sank genom kvalsegern i höstas. Det är alltså lite grand som om Börje SK skulle seriespela mot IFK Norrköping, Öster och alla de där andra gamla storlagen på dekis när det nu vankas superettafotboll på malmöbeachen i vår.

Detta sagt har vi nog konstaterat Bunkeflo IF:s två mest intressanta drag. Dels är Bunkeflo Superettans outsider nummer ett och dels ligger hemmaarenan direkt på playan i Malmö, just under brofästet. Ett normalt Brekkanavslut skulle alltså ha goda chanser att landa på danskt territorialvatten. Rent sportsligt ska Bunkeflo, trots att hemsidan envisas med att kalla klubben för möjligheternas förening, följaktligen inte ha skuggan av en chans i årets Superetta. Allt annat än omedelbar nedflyttning vore lika sannolikt som om Grekland skulle vinna fotbolls-EM.

Under våren har ryktet dock sagt att Biffarna skall inleda ett samarbetsavtal med FC Köpenhamn, något som ju naturligtvis sände kalla kårar genom de förmodade bottenkonkurrenterna. En kille som är nummer 42 i FCK:s verksamhet skulle förmodligen vara ett toppnamn i Superettan. Nu bidde det inte FCK, det bidde ett samarbetsavtal med Limhamns IF i stället. Storklubben Limhamns IF, ett förväntat topplag i division III södra Götaland.

Så vad har då en klubb vars främsta nyförvärv inför säsongen är Salif Jönsson från Kirseberg och Daniel Sliper från IFK Malmö för målsättning med årets säsong? Sportchef Johan Anderson säger till Svenska fotbollsförbundets hemmis att man nog rent realistiskt får rikta in sig på att etablera sig i Superettan, men att målsättningen å andra sidan är att vinna alla matcher man spelar. Det är ju ingen dum målsättning, snarare konstigt om man har någon annan. Undertecknad tror dock att det blir sjukt svårt för Biffarna att vinna tillräckligt många matcher i år för att hålla sig kvar. Visserligen var man nära att gå upp redan inför förra säsongen då man förlorade mot J-Södra i kvalet och fjolårsäsongen kröntes med en knapp men ändå ganska rättvis dubbelmötesseger mot Assyriska, så någon form av grundkapacitet finns ju i truppen. Men anfallsparet Erol Bekir-Salif Jönsson måste nog dels vara hela hela säsongen och dels fortsätta göra mål även mot kvalificerat motstånd. Och som kvalificerat motstånd räknas tyvärr inte japanska andraligalaget Komazawa, Ängelholms FF och Lunds BK vilka man under försäsongen alla lyckats besegra med 3-2 efter mycken möda och stort besvär.

I övriga försäsongsmatcher har det blivit oavgjort eller knappt stryk mot storheter som Hvidovre (1-1), Kirseberg (0-1) och Höllviken (1-1) och stordäng mot giftiga division II-laget MABI (0-3), superettakollegan Öster (0-4) och nyallsvenska Trelleborg (0-5). Bäst hittills anser nye tränaren Anders Grimberg att spelet har fungerat mot Trelleborg, även om man ”gick bort sig lite i andra halvlek”.

Min totalbedömning av Bunkeflos framtid under säsongen 2007 baserar sig på ett tre minuter långt inslag på tv-sporten från i höstas samt femton minuters surfande. Det räcker utan tvekan till att konstatera att det blir mycket knixigt för Biffarna att krångla sig kvar i Superettan trots strandtomt mot Kontinenten på hemmaarenan. På det så kallade pappret är det ganska svårt, för att inte säga lönlöst, att hitta de två lag som skulle utgöra räddningsplanka för det lag som var chanslöst mot Sylvia förra året och som inte har förbättrat truppen nämnvärt jämfört med andra lag i serien. Snarare tvärtom efter tappet av gamle skyttekungen och häradsfyllot Sypnievski. Om inte Bunkeflo åker ur i år ska jag bära orange-blått på Studan hela nästa säsong.

Dock vill jag rekommendera alla att gå på Bunkeflo-Limhamns kick-off den 2 april. De 200 första får varsin Whopper. Med tanke på Biffarnas publiksnitt förra året förutspår jag en större hamburgerdonation till Malmö Stadsmission den 3 april.

Tips: Sist

4 kommentarer:

Uv sa...

Alltså, utan att gå in i detaljer kan jag berätta att jag varit med när skribenten varit lika säker förut. Och haft fel. Men det var då (tvåan, blablabla) och detta är nu.

Annars är det onekligen en mycket kittlande tanke att föreställa sig Panikbyrån i blått/orange 2008!

Anonym sa...

Bara namnet gör att motståndarna kommer att underskatta dem, och därmed ökar chansen/risken att vi får se en VP-klädd supporter på studan.

255p sa...

Blått och orange är snyggt!

Martin sa...

Texten piggade upp torsdagseftermidadgen på jobbet. Tack!