05 april 2007

Botten #3, Degerfors IF

Den stora sensationen med Degerfors i år är att Mål-Otto inte finns med i truppen. Än. För frågan är om han inte trots sin rätt rundligt tilltagna ålder, för att inte tala om figur, skulle behövas i ett lag som två år i rad fått kämpa för förnyat kontrakt, och som dessutom som vanligt har tappat halva truppen under sillyn. Både Degerfors och Mål-Otto fyller visserligen precis som Sirius 100 år i år, men det hjälps liksom inte. Hade det inte varit för att både Bunkis och Sylvia är så kassa hade det blivit trögt att hålla sig kvar för järngänget från de värmländska skogarna.

Varför? Jo, till och med Gary Sundgrens son har tagit poäng mot Degerfors i år. Och han spelar i BK 30. Hört talas om dem? Nähä. Nå, det kan bero på att det finns fem lag från Västerås som är bättre än BK 30. Och inget av dem spelar ens i Superettan.

Största anledningen till att Degerfors kommer att ta det väldigt lugnt när poängen skall delas ut i år är dock alla spelarförluster. I fjol hade Degerfors en av Superettans vassaste målvakter i Sebastian Karlsson. Han spelar i Landskrona i år. Vidare har backessen Stefan Larsson och Emil Johansson packat kappsäcken och dragit till allsvenskan. Denna trio var huvudanledningen bakom att Degerfors "bara" släppte in 41 mål i fjol. Dessa skall i år ersättas av en tredjemålis från ÖSK, en bortskickad AIK-back och en lika bortskickad, fast lite sämre, dito från Kalmar FF. Och som inte läckaget bakåt vore nog. Av Degerfors 39 mål framåt gjorde Daniel Mendes 10, detta innan han stack till AIK mitt i sommaren. Näst vassaste anfallare förra säsongen, albanske nästan-landslagsmannen Shpetim Hasani, mäktade med tunga fyra fullträffar. Inte dödligt imponerande, men han har ett tufft förnamn!

Målen i år ska göras av Dejan Doslic är det tänkt. Han har gjort bra i från sig under försäsongen och har en och annan pojklandslagskamp bakom sig. Kort sagt en mycket lovande spelare. Men han fick trots allt inte rösta i höstas och det blir tungt att bära ett helt järnbruk på späda tonårsaxlar. Skulle han lyckas så vet vi ju dessutom vad som händer när transferfönstret öppnar i sommar. Då försvinner han lika fort som än gång Mendes och Toivonen.

Annars skall väl målen komma från mittfältet. Andreas Drugge var näst bästa målskytt förra säsongen med sina sex strutar. Tobias Solberg är förmodligen lagets bäste spelare och tillsammans med Henrik Berger, som i princip är jämnårig med Svennis, och Jonas Bergman utgör de Degerfors utan tvekan starkaste lagdel. Frågan är dock om det kommer att räcka. Truppen ser på tok för tunn ut och en Andreas Andersson på kontoret har inte resulterat i tillräckligt många gnagare på dekis - de har ju någon annan klubb lagt vantarna på - för att Degerfors ska kunna lägga mer än på sin höjd tre lag bakom sig i årets Superetta. Man behöver liksom knappast ha Uri Geller i truppen för att bända sig igenom Järnverkets IF modell 2007.

Men, det bör ju i alla fall nämnas. Degerfors som klubb har ju trots allt tradition. Och sånt är ju kul. Men om tradition var allt skulle knappast järnverket heta Outokumpu nu för tiden. Så för att sammanfatta; visst lär de tappra Vulkanerna få sina utbrott även i år, men det är knappast guld och honung som kommer att välla ut ur deras strupar utan snarare den mer svavelosande varianten. I längden håller det helt enkelt inte att tappa en a-trupp per säsong. I dagens Degerfors finns bara fem av de spelare som tog upp laget i Superettan till säsongen 2005 kvar.

Det blir tyvärr inget särskilt underhållande jubileumsår för Degerförs, utan man får inrikta sig på att slåss med Åtvid om vilka som är Sveriges bästa företagslag på dekis. Det kommer inte heller att gå särskilt bra.

Tips: 13

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket ambitiösa och välskrivna analyser hittills! Men hur har ni egentligen tänkt hinna tippa hela serien innan premiären i det här tempot?

255p sa...

Det undrar jag med...

Men gasen i botten från och med nu!