11 april 2007

Nedre Mitten: Åtvidabergs FF

När man väl kommit förbi de självklara avstigningskandidaterna börjar det bli lite mindre lustigt att ondgöra sig över konkurrenterna. Fan och ångest, de ser ju rätt bra ut allihop. Mer eller mindre, i och för sig, och i kategorin mindre bra måste man trots allt placera in ytterligare ett klassiskt lag, Åtvid.

För vad man än säger så är hundraåringen Åtvidabergs FF:s tendens nästan övertydlig: sämre och sämre år för år. De fyra senaste säsongerna har gett placeringsraden 4-7-10-12. Fjärdeplatsen 2003 var visserligen en sensation men också ett resultat av det nu avvecklade samarbetet med Djurgården. Sedan dess har det gått neråt. 2005 hängde man löst, men lyckades gneta sig kvar, men ifjol säkrades kontraktet först i sista omgången, trots en signifikativt grandios torsk mot BoIS.

Redan förra säsongen var det framåt som det brast. 30 mål på 30 omgångar var sämst i hela Superettan, och facit från försäsongens nio matcher är inte direkt bättre: sex mål. Just det, ännu sämre. Poängbäst i östgötarna var veteranen Mats Haglund, följd av Kristian Bergström och Sheriff Suma. Haglund är skadeförföljd, ”Pligg” ville egentligen gå till Peking och spelar, med sina egna ord, ”under protest”, och Suma har gått till GAIS.

Frågan kvarstår med andra ord: hur ska Peter Swärd trolla för att det ska trilla in fler bollar framåt? Hittills har maginumret bestått i att trycka upp Bergström på topp, och det säger egentligen det mesta. Hur man än vrider och vänder på det lutar det åt äkta genuin bruksfotboll, noll-noll, gnet, gnäll och elände. Men det är klart, om Haglund är hel, ”Pligg” försonas med sitt öde och någon talang får en knäpp, då kanske. Å andra sidan räcker det att ta bort en av de tre för att det ska se tunt ut som mormors löksoppa (nej, ni vill inte veta).

Försäsongen, för övrigt. De enda vinsterna har kommit mot Visby Gute och Motala. Å andra sidan har Åtvid inte förlorat så särskilt mycket, och hållit hyfsat tätt för det mesta (men: 0-3 mot J-Södra, 1-4 mot Assyriska!). Kryss mot Kalmar och ÖSK är bra resultat, även om det är försäsong.

Värvningarna ser dessutom rätt okej ut, även om i princip alla är unga, oprövade och orutinerade. Man kan förstå att ÅFF tvingade Bergström kvar i Facit.

Så… Njäee… Lutar åt en hel del kryss på Kopparvallen. Och tillräckligt många poäng för att lira Superettanfotboll 2008, men inte mycket mer. Och frågan är om inte det blir sista säsongen i näst högsta serien för kopparslagarna.

2 kommentarer:

Sutra sa...

Alltså, för en polisonggillare är ju Åtvidaberg ett oerhört meriterat lag. Deras mästarupplagor från det gyllene decenniets första halva kan vara de polisongstinnaste som synts på den här sidan Nordsjön. Förtjänar att påpekas.

Uv sa...

Sant. Jag är själv så polisongfattig så jag inte kände mig värdig att ta upp det. Tack, Sutra.