22 januari 2010

Höga insatser på försvarslotto

Siriusfotboll.se går idag ut med nyheten att Daniel Blomgren förlänger sitt kontrakt med Sirius. Som Studan var inne på redan i höstas så var detta en av knäckfrågorna i lagbygget inför säsongen 2010. Ska man välja att spela på mittbackslotto igen, eller ska man det inte. Sirius valde att göra det. Man har hela tiden antytt att man är väldigt intresserad av att ha Blomman i truppen och Blomman har också själv varit tydlig med att han gärna ser en fortsättning. Allt har hängt på läkarnas utlåtande. Det kom också från den inte helt obekante fotbollsdoktorn Leif Swärd. För flera veckor sedan.

Mycket bättre utlåtande än så kan man inte få. Ändå har Sirius uppenbarligen vacklat fram och tillbaka i frågan. Det är lätt att förstå. Det har hänt förut att spelare har bedömts som medicinskt "klara" av läkarexpertisen, men ändå kajkat ihop i skarpt läge. Det är inte heller helt ovanligt att långtidsskadade spelare drar på sig andra skador när man väl sätter igång för fullt men omedvetet fortsätter kompensera för den gamla skadan. Lägg till det att en inte obetydlig faktor bakom nedflyttningen förra året var just en satsning på långtidsskadade spelare.

Ändå väljer Sirius att skriva nytt med både Söderbring och Blomman. En sak kan man i alla fall säga om det. Det är rätt modigt. Misslyckas satsningen kan nye sportchefen Mattias Eriksson kallt räkna med att bli söndersågad i media. En sådan öppen dörr skulle inte ens sofflocksintelligentian på UNT-sporten lyckas missa. Lyckas det har å andra sidan Sirius både en av seriens bästa ytterbackar och den förmodligen bästa mittbacken på nivån i sin trupp. Och det är ju inte kattskit.

Och jag är övertygad om att det är där vågskålen till slut tippade över. Blomman är utan tvekan en spelare som Sirius desperat behöver och en spelartyp vi länge, länge saknat. Riktigt länge. Vem minns senast vi hade en försvarsspelare som hade en riktig fot? En frisk Blomman i truppen ger också Brännan några oerhört intressanta möjligheter. Den mest intressanta av alla är kanske att låta Blomman var den bakre ettan i den 4-1-4-1 som man säger sig vilja utgå från. En position där Gallo numera huserar eftersom han är den vi har som har den fot och den spelförståelse som krävs för positionen.

Kan man på det sättet frigöra Gallo från de defensiva bojorna ser det riktigt spännande ut. Från sin defensiva mittfältsposition har Gallo gjort fler poäng än exempelvis Ante Eriksson från hans offensiva position. Med Gallo längre fram i banan och med något mindre defensivt ansvar kan Sirius förmodligen hitta ytterligare en dimension i det offensiva spelet.

Löser sig både det ena och det andra dessutom med GUSK och EZ, som ju tränar med Sirius och verkligen vill satsa med Sirius, kan bli klar för blå-svart är det möjligt att Sirius då får ytterligare en kille som kan ta ansvar för den defensiva ettan. Många minns nog hur exempelvis en EZ som då knappt ens var torr bakom öronen nästan helt raderade ut Ante Eriksson på Studan i derbyt mot ESK.

För något säger mig att Blomman nog trots allt kan komma att behövas som mittback. I den bästa av världar kan OZ och Fernberg ta tillräckliga steg för att bli habila mittbackar i ettan, men dels är de bara två och dels skulle Sirius må bra av att få in en mittback som ligger klart före de båda. En trupp där Fernberg och OZ tampas om vem som är tvåa känns klart mer hälsosam än en trupp där de är givna om de är hela.

Och här kommer väl även brasklappen kring allt haleluja om kontraktsförlängningen av Blomman in i bilden. Jag tror som sagt att det är en riktig chansning. Man har ett riktigt tungt läkarutlåtande i ryggen och en spelare som vi redan har sett håller en hög Superettanivå när han väl spelar. Men man måste lik förbannat ha en vettig back-up på mittbacken om det skiter sig. Om Blomman inte kan spela mer än en handfull matcher och OZ och Fernberg är de enda man kan leva med att se i en startelva så har vi exakt samma usla situation som i fjol. Det är inte okej. Jag vill höra en förtroendeingivande plan B innan jag jublar helt och hållet.

Annars ser det bra ut på träningarna just nu. I dag kör laget sista dagen på den sista och riktigt hemska veckan i de treveckorscykler tränarteamet lagt upp för försäsongen där varje cykel börjar med en relativt lugn vecka för att sedan trappas upp och avslutas med hell week. Efter träningen i onsdags hördes exempelvis Petter (japp, han tränar med laget igen) säga att detta var den värsta dagen i hela hans fotbollskarriär.

Men intensiteten ser lovande ut. Sammanbitet och fokuserat på många håll. Laget har uppenbarligen lagt en del fokus på att prata karaktär och mentalitet. Bara en sådan sak som att alla utom ett par vid varje tillfälle lyckas ta sig loss för att köra två pass vissa dagar inger hopp. För det är på det planet de viktigaste förändringarna måste ske de närmaste månaderna. Det handlar om identiteten som fotbollsspelare. Om att identifiera kravbilder och definiera prestation. Sirius måste helt enkelt bli lite mer elit i sin verksamhet än som det såg ut när laget var ett elitlag på pappret.


Veckans startelva (22/1):

Richard Richardsson
Fredrik Söderbring - Daniel Blomgren - Daniel Fernberg - Haisem Ismail
Erik Zettergren
Moses Ogbu - Pierre Gallo - Fredrik Olsson - Eric Jernberg
P

Bänk: Willy Kyrklund, Sunday Bale, Oscar Zettergren, Patrik St Cyr, Petter Österberg

6 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant med en avliden författare på bänken...

och mr Z är petad...

Aldrig får man koppla av!

/Hornby

Panikbyrån sa...

Mr Z är enligt uppgift inte längre aktuell till följd av att exempelvis Blomman skriver på och att Erik Z är högaktuell.

Willy Kyrklund får vara med på grund av sin osvikliga tajming och precision, och för att jag just nu inte kan se ett bättre alternativ. Bylle tränare inte längre med Sirius vad jag förstår.

Den positionen är ett problem.

Anonym sa...

Var är Ahlm?

Anonym sa...

Såg att både Zettergren (dy) och Emir tränade med Sirius idag igen. Kör Arapovic också fortfarande, såg inte till honom idag.

O.K sa...

Ryktet säger att Både Mani och Petter tränar med Sirus.

Anonym sa...

Trevligt rykte!