27 januari 2010

Upptakt

Helgen ägnades åt upptakt. I min bok är det nästan den enskilt viktigaste dagen på hela säsongen. I synnerhet i ett lag som Sirius som kommer från ett bisarrt halvdecennium där fler tränare än år passerat revy och där ingen egentlig kultur kring laget har etablerats. Följaktligen pratade man mycket om vad det innebär att vara fotbollsspelare. Man skapade gemensamma målbilder. Man pratade om do's and don'ts.

Nyckeln i hela konkarongen är också att spelarna köper Brännans ledarskap. Upptakten är lite av ett eldprov vad gäller den frågan. Och Studans observatörsstyrkor hävdar att det kändes riktigt bra i rummet. Och då är jag mer än glad.

Nu börjar dessutom träningsmatcherna. Man har dragit på sig ett våldsamt schema med fyra riktigt tuffa drabbningar som kick-off. Man börjar exempelvis med att åka till Örebro för match mot ÖSK. Den uttalade strategin bakom detta tuffa matchande så tidigt är att fokusera på försvarsspel. Och att illustrera vad som krävs.

Det är en vansklig balansakt. Sirius av idag är ett oskrivet kort och man har valt en helt annan väg än de flesta seriekonkurrenterna när det gäller val av motstånd. Håller man hyggligt tätt mot såpass kvalificerat motstånd är det naturligtvis ett kvitto på att man är på rätt väg. Släpper man sex bollar så är det kanske inget konstigt i sig, men ett fullt sannolikt scenario är att man ägnar februari åt att släppa in en jäkla massa mål och göra ytterst få. Hur slår det mot stämningen i så fall? Men försvarsspel lär man ju få träna i fall.

Vad gäller truppen annars så har den observante kunnat notera att både Petter och Mani tränar med laget. Ihärdiga rykten gör gällande att förhandlingarna med Mani dessutom ska vara slutförda any moment now. Petter verkar också inriktad på spel i Blå-svart, men frågan är om man verkligen har bytt linje när det gäller hur många yttermittfältare det ska vara i truppen.

Speaking om yttermittfältare så ryktas det att den unge nigerianen och nyförvärvet Ogbu fick sitt pass indraget och hotades med omedelbar utvisning av våra vänner på Migrationsverket. Smidigt. Siriusrepresentanter lär ha ägnat avsevärd tid åt att stångas med personalen på nämnda myndighet. Allt ska nu vara i ordning, men man kan ändå fundera lite på vad det är för sorts människor som snyter passet från 18-åringar utan att ringa upp andra avdelningar på samma myndighet för att kolla upp läget.

Vidare sägs det att det förekommer provspelare i faggorna. Men det har jag inte riktigt orkat gå till botten med ännu. Lite får ni väl ta reda på själva och hamra ner i kommentatorsfältet här ;)

Veckans startelva (22/1):

Richard Richardsson
Fredrik Söderbring - Daniel Blomgren - Daniel Fernberg - Haisem Ismail
Erik Zettergren
Moses Ogbu - Pierre Gallo - Eric Jernberg - Mani Tourang
P

Bänk: Willy Kyrklund, Sunday Bale, Oscar Zettergren, Fredrik Olsson, Petter Österberg

18 kommentarer:

Anonym sa...

Ju mer jag funderar ju mer förvirrad blir jag. Det jag läser låter ju faktiskt riktigt bra. Men det är väl senaste säsongen som får mig att vara skeptisk.

Anonym sa...

Hur kommer det sig att du väljer fernberg före zetterberg i startelvan?

Anonym sa...

Jag skulle vilja se Sunday och Pettersson samtidigt. Annars tror jag att dem är rätt ute när det gäller tankar och krav.

Anonym sa...

Jernberg då? Längtar han ut på vischan så ska han väl inte va på plan??

Panikbyrån sa...

Fernberg eller OZ i startelvan känns lite hugget som stucket. Fernberg får platsen i denna veckas elva för rutinens skull, och för ett mer fysiskt spel. Det är ju norrettan gubevars. Båda behöver dock dramatiskt förbättra passningssäkerhet och tajming.

Sunday tycker jag inte riktigt har känts som en startspelare. Dock en lysande kraft att kunna kasta in. Svårt att säga vilka steg han kommer att ta under försäsongen, det är ju en ålder där det kan hända jättemycket på några månader, men där också reaktioner är vanliga.

Jernberg tycker jag ska vara på plan om han presterar tillräckligt bra. Precis som alla andra. Min gissning just nu är att han kommer att vara kvar och att han kommer att ta en startplats.

Anonym sa...

"Båda behöver dock dramatiskt förbättra passningssäkerhet och tajming".
Och speciellt om Bringan och Blomgren blir skadade igen, då sitter vi på pottan rejält. Ferntuva stjälte Sirius lass tillräckligt många gånger förra säsongen. Jag vill helst inte se honom som startspelare. Men sportchefen har ju sagt att man vill värva en back till, en bra en hoppas jag då!!!

Håwe

Anonym sa...

Med sådana här supportrar vem behöver då motståndare.

Rod sa...

Haha, glimrande kommentar. Håwe, jag tycker du har snöat in dig, och då syftar jag inte på vargavintern. Att lägga all skuld på Fernberg och samtidigt hylla hans mittbackskamrat blir konstigt. De var ett mittbackspar där ingen av dem gjorde det något vidare.

Anonym sa...

Fernberg var den spelare som enskilt gjorde mest matchavgörande misstag förra säsongen. Han kostade oss nånstans mellan 6-9 p.
Det gjorde inte Gurra. Visst, Fernberg var helt ok i flera matcher men så fort han fick forecheckande forwards på sig uppstod problem. Hans många nickrensingar rätt ut från straffområdet rakt till motståndare var alltför många. Han behöver höja sig ett rejält säkerhetssnäpp. Och jag tror till skillnad från en del andra att laget blir bättre av rättmätig kritik. Och som supporter vill man väl att laget ska bli bättre...eller??

Håwe

Anonym sa...

Ah! Äntligen debatt. Håller med om att en del kritik inte skadar. Däremot känns Håwes kritik som om den skulle passa på vilken back som helst förra året.

Anonym sa...

När det gäller mittbackar så hade vi ju Svanberg och Clinton (Klinton?) på prov härom året. Kanske någon av dom skulle kunna vara aktuell nu i norrettan. F ö tror jag att både Fernberg och OZ kommer att funka bra på den här nivån, men med tanke på Blommans osäkra status så MÅSTE det in en mittback till i truppen!

ThomasD sa...

Visst kan man se det som att Fernberg kostade några poäng på egen hand, men om man tittade på situationerna strax innan Fernis tappade den eller gjorde någon annan tavla, så var det tämligen ofta kamrater som gjorde minst lika dåliga saker som sedan satte Fernberg i stor knipa.

Anonym sa...

Det finns ju dom där matcherna när den dåligt lagda avsparken ställer till ett h-e för resten av laget matchen igenom ;-
Jar tycker fortfarande utifrån mina ögon att Fernberg under 1 1/2 säsong med några undantag (t.ex. cupen mot AIK när han faktiskt var bäst på plan) mest varit ett orosmoment och att han har mycket kvar att bevisa. Kanske han passar bättre i div 1.

Håwe

Panikbyrån sa...

Kritiken mot Fernberg tycker jag delvis är lite orättvis. Han är i den fasen av karriären att han inte ska behöva starta i princip varje match på omväxlande mittbacksplats och ytterbacksplats. Att vara ung och oerfaren mittback bredvid Gurra är inte heller en idealsituation eftersom Gurra inte direkt är killen som styr sitt försvar. Med tanke på detta tycker jag att Fernberg har gjort det riktigt bra de senaste åren. Inte minst mentalt verkar han vara riktigt stark. Att vara så ung, behöva ta så mycket ansvar och få såpass mycket skit för sina insatser är det inte alla som fixar. Fernberg gör det.

Det är min sammanfattning av varför jag väljer Fernberg i min låtsasstartelva.

Oscar å sin sida har på ett tycker jag oväntat bra sätt lyckats höja sig från div II till att spela i S1 utan att göra bort sig helt. Men Oscar hade minst lika många "idiotingripanden" som Fernberg de matcher han spelade, om man nu ska fokusera på svagheter.

Om man ska fokusera på styrkor så kan man väl konstatera att det är kul att vi har två mittbackar som tar stora steg framåt och som fortfarande har stor potential och vilja att utvecklas ytterligare. Om de dessutom får spela bredvid en hel Blomman så kommer de att få en helt annan hjälp med sitt spel under matcherna. Det är en idealsituation. Håller inte Blomman har vi samma problem som i fjol. Att värva en mittback av den kalibern är dessvärre omöjligt på vår nivå och med vår ekonomi skulle jag tro.

Anonym sa...

Med tanke på att vi i nuläget verkar ha en död författare som andremålis, så noterar jag med visst intresse att Jon inte längre finns listad i Assyriskas trupp enligt deras hemmis.

/Hornby

Anonym sa...

Skulle vara väldigt intressant att följa kampen mellan Rickardsson och Rytterbro!

Sakul sa...

Rytterbro? Knappast. För dålig för att egentligen kunna konkurrera med RiRi och ändå för bra för bänken i Division 1. Ahlm räcker bra.

Anonym sa...

Jag gör ett försök:
Rickard R
Söderbring-Blomgren-Fernberg-Ismael
Österberg-Zettergren dy-Gallo-Mani
Sunday-Johan P

Bänk: Bylund, Z dä, St Cyr, Moses, Erik Hörnell