07 januari 2010

Resan kan börja

Idag kör så det nyblivna gärdesgårdsseriegänget Sirius sitt första träningspass på det som ska bli en sejour som alla inblandade antyder ska bli ettårig. Fast det kommer att bli väldigt svårt förstås, säger de sedan. Men det är klart vi ska gå upp. Fast det finns många bra lag i serien. Favoriter? Nää, kolla på Dalkurd bara. Och Valsta. Men klart vi ska gå upp.

Okej. Let's get it straight. Sirius är en av huvudfavoriterna att vinna den här serien. När oddsen börjar trilla in från spelbolagen skulle jag bli väldigt förvånad om man får mer än typ 4 ggr slanten på Sirius som seriesegrare. Det får man liksom vänja sig vid. Den pressen kommer Brännan och spelarna att behöva hantera i år.

Det är också där någonstans som säsongen lär börja i år. Det vore synd att säga att Sirius har lyckats inympa en vinnarmentalitet och ett bäst-när-det-gäller-stuk på verksamheten. Snarare tvärt om. Att vara favorit och ha pressen på sig behöver ju inte enbart uttolkas som att man har allt att förlora. Man kan ju tänka att det innebär att vi helt enkelt är bättre än de andra. Och att det innebär att vi rimligen har en bra chans att vinna.

Det sägs att Brännan har grävt in sig i en grotta under julhelgen och slöjdat på ett nytt standardverk för hur fotboll ska bedrivas i den här klubben. Nu vet jag ju inte vad som står där, och vad det innebär i praktiken. Men det kan inte gärna bli en försämring. Hittills har det ju inte funnits några egentliga strategier och riktlinjer. Sånt var inte riktigt Milles grej. Uppenbarligen inte Jeppes heller. Nu återstår det att se om det är Brännans grej. A-laget måste omgärdas av en ny kultur.

Jag vet att jag tjatar, men vi behöver en kultur som innebär att alla spelare tar ett individuellt ansvar för sin prestation och sin roll i gruppen. En kultur som går ut på att Sirius är det viktigaste som finns för varenda själ runt a-laget. En kultur som går ut på att tröjor är blöta efter alla träningspass. Ta vilken jävla DM-trea som helst i skidskytte. De har järnkoll på minsta kalori fram till midsommar och exakt vilka träningspass de ska köra fram till sekelskiftet. När två snubbar i Sirius snackar med varandra kan man höra saker som "öh, tränar vi i morgon förresten?" Visst, det har alltid varit skillnad mellan individuella sporter och lagsporter, men där någonstans finns en av kärnorna i problemet. En sätt att jobba med det finns typ två dörrar bort på kansliet. En dörr med en bandytröja upphängd utanpå. Knacka på där kan vara en början.

Låter det som raketforskning? Knappast va. Låter det som något som kanske inte borde vara nyheter? Kan man tycka. Låter det easy-piecy? Nix. Det låter jättesvårt. Grejen är ju den att kulturen runt laget länge har varit att det är okej att vara hyfsad. Att det är skönt att glida runt och fisa på träningarna och skita i U21-matcher. Det är inte lätt att ändra på kommando.

Nu ska det direkt sägas att detta långt ifrån gäller alla i laget. Många stretar på ytterst målmedvetet. Men känslan är att ända sedan sådana som Henke Eriksson och Brekkan härjade i siriuströjan har de som varit de tongivande spelarna också stått för den mest destruktiva attityden inom gruppen.

Och en av de märkligaste grejerna med det är att vi fans glatt slickat i oss den skiten. Paradexemplet är väl Daniel Hoch som suttit med ett stelopererat långfinger rätt upp i den blå-svarta röven i två år medan vi jublat över en lobb 2007. Ante Eriksson kom och var en skön snubbe ett tag. Sket i allt och alla, men lirade lite fin boll då och då. Vi jublar och saknar honom, och glömmer gärna samtidigt att en sådan som Gallo gjorde fler poäng från sin defensiva position än vad Ante gjorde från sin offensiva, samtidigt som han ständigt tillförde gruppen något.

Målet med nästa säsong kanske ska vara att etablera Sirius som något mer än en dörrmatta för trötta stockholmare. Men någon måste också bära den kulturförändringen. Tränarna är naturligtvis en generalviktig bit i det. Vi fans en annan. Spelarna måste också göra det. Nu. Från och med i eftermiddag. Ett av de viktigaste besluten från den nya tränarduon blir därför att utse ny kapten. Problemet är ju det att det inte direkt vimlar av kandidater. Gallo vore väl gjuten, om det inte vore det att han knappast är kaptenstypen. Bylle en annan het kandidat. Men han finns inte ens i truppen. Och om han skulle mönstra vår vackra skuta skulle han förmodligen bli andrekeeper. Och man kan knappt ha en förstekeeper som lagkapten. Söderbring då? Kanske. Han är en ledartyp utanför plan, men att utse en kille som varit skadad mer än han spelat är knappast klokt. P vore kanske tänkbar, men en kapten får inte falla ur totalt vid motgång.

Jag vet inte jag. Men det ska i alla fall bli spännande att följa den processen.

Annat som ska bli spännande att se framöver är om GUSK kan få ut sin svart-gula bäbisnapp ur hata-Sirius-fejan och inse att både GUSK och Sirius och hela uppsalafotbollen tjänar på om de släpper Smajic och EZ till Sirius utan gnäll. Det är ju inte så att GUSK gått lottlösa de senaste åren. De har frodats i överblivna siriusspelare som de fått gratis, och kommer så att göra även fortsättningsvis om man visar lite god vilja. Se där. Dagens sillyrykte. Smajic och lillebror Z blir klara för Sirius om GUSK kan samla ihop sina kvarvarande getter och fösa in dem i rätt hage.

Sedan funderar Studan lite grann över hur det kommer sig att vissa Dalkurdare tycker sig veta så mycket om Mani. Studan funderar vidare på Manis kontraktssituation och de kärvande förhandlingar som tycks föras mellan Sirius och Mani. I alla fall om man får tolka sportchefen i UNT lite fritt. Sirius är säkert inte ute ur bilden, men vi kan väl knappast heller erbjuda samma, öh, förmånliga villkor som en del andra klubbar i serien. Studan hoppas - och tror - fortfarande på det goda i världen, men skulle i dagsläget i alla fall inte bli jätteförvånade om Dalkurd kan presentera en före detta siriusmittfältare i sin trupp snart.

Andra både spännande och oroande sillyrykten florerar, men de får man jaga rätt på någon annanstans.

Premiärtruppen 7/1:

Richard Richardsson
Söderbring - Fernberg - OZ - Haisem
Ogbu - Gallo - EZ - Jernberg
P - Sunday

Bänk: Bylle, nån jävla mittback tack, Z, Olsson, Smajic

Tränare: Brännan, Andric

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tro mig, Ogbu är inget för en startelva i div 1 (än ska tilläggas).

Anonym sa...

Ogbu skulle gå in i GUSK:s startelva. Sirius eller Dalkurds? NEJ!

Anonym sa...

Det kan hända en del med 18-åringar på några månader... Men visst, jag kan leva med att han är en lovande spelare på bänken också.

Panikbyrån sa...

Kan vara läge att återupprepa följande om sillyelvan:

"Där kommer vi att plocka ut en startelva samt en bänk baserad på en kombination av tillgängliga spelare, ryktesgodis, träningsobservationer, fåfänga förhoppningar, löst tyckande samt dagens sinnesstämning. Ta det för vad det är."

Anonym sa...

Om Mani sticker, stananr inte Österberg då? Eller har man blåst bort båda?

Panikbyrån sa...

Mani och Petter förhandlar nog var och en för sig, så jag skulle inte sätta ett direkt samband mellan deras respektive kontrakt. Jag antar att klubben ser det som att det finns en plats som ymf öppen för en av dem, men om båda blir för dyra/inte vill antar jag att de tar in någon annan.

Anonym sa...

OZ=Oscar Zettergren
EZ=Erik Zettergren
Z=???????????????

Anonym sa...

vad är problemet med Gusk? Ska de än en gång "ta upp kampen"? Det kan bli deras undergång.