23 oktober 2010

Sirius - Umeå, agnarna från vetet

Sirius har en superettaplats 2011 i egen hand. Ingen kan påstå att det blir lätt, men faktum är att Sirius inte ens behöver vinna en enda av de tre matcher man maximalt har kvar att spela i år. Oavgjort mot Umeå i morgon, och oavgjort i två matcher mot J-Södra i kvalet räcker, om kvalmålen faller rätt. Förhoppningsvis får Studan chansen att återkomma med en kvalanalys/spekulation här senare, men i morgon är det som sagt Umeå FC hemma som väntar.

Umeå, näst sämst i serien sedan den vände i somras. 10 poäng på 12 matcher. Borta mot Sirius, näst bäst med sina 25 poäng på 12 matcher. Ett Umeå som inte har annat än den så kallade hedern att spela för. Mot Sirius, som har allt - precis allt att vinna. Kan det sluta med annat än hemmaseger?

Som legitimerad siriusdystopiker måste jag förstås säga ja. Sirius har de senaste åren haft ett track record av att vika ned sig i viktiga matcher. En tendens att inte vilja vara delaktig när det verkligen gäller som mest. Jag vet inte hur det ser ut i skallen på folk i truppen ikväll, och i morgon vid match, men som jag ser det är det nog den största, om inte den enda faktorn som kan sumpa det här för Sirius. Och de som var i Borlänge förra helgen fick se det hända. Välorganiserat och riktigt fram till motgång, sedan ras.

Man lär efter den matchen ha pratat en hel del om just den mentala prestationen, om att alldeles för många vek ner sig vid olika tillfällen i den matchen. Eller, jag hoppas att man gjorde det i alla fall. Sirius i andra halvlek var ett lag där spelarna lämnades som små oaser av sina kompisar. Och i ett lag som bygger på att vara just bra som ett lag - det finns inte de enskilda spelarna som avgör på egen hand - är det en säker väg till misslyckande. I morgon får det inte hända igen.

Andra orosmoln finns förstås också. Pierre Gallo har haft känning i en vad och kommer enligt Sirius officiella sida stå över matchen i morgon. Vidare har det varit en del sjukdom i truppen i veckan, och det kan vara fler som måste stå över, även om i stort sett alla utom de långtidsskadade tränade sista lätta träningen idag. Och så är naturligtvis Fernberg avstängd efter sitt röda kort senast.

Men. Umeå har också problem. Och då menar jag problem som inte i första hand är relaterade till det faktum att de ska spendera en vacker höstdag på att åka halva Sverige söderut och spela en för dem totalt betydelselös match och förmodligen alla ser mest fram emot ölen på vägen hem efter en avslutad säsong. Man har nämligen avstängningar och skador på många av de tyngsta namnen i truppen. Bland annat är både skyttekungen Danny Persson och Toby Davies i anfallet avstängda, Kali Ongala lämnade under sommaren och på skadelistan finns viktige backen Jens Sjöström tillsammans med Henrik Sensström och någon till. Dessutom har man stora frågetecken för Andreas Hermansson, den gamle legendaren, som har ryggproblem. Umeå får inte ihop till en hel trupp ur a-laget.

Det är helt enkelt inte samma Umeå som slog Sirius hemma med 2-0 i premiären i våras.

Men Sirius är som sagt var inte heller utan frågetecken. Att Oscar Zettergren går in och ersätter Fernberg i backlinjen behöver man nog inte fundera extra på. Där finns inget alternativ liksom. Däremot kan jag tänka mig ett antal olika scenarier på mitten. Oscar Z kan inte spela på två ställen samtidigt, vilket innebär att den defensiva mittfältsrollen han innehaft med den äran på sistone måste ersättas av någon. Och både brorsan Erik och Blomman är borta. Gallo också, även om det verkligen inte är hans idealposition. Men det innebär att man måste in på fjärde- eller till och med femtevalet på positionen. Det lär stå mellan Fredrik Olsson och Patrik St Cyr, som i så fall halkar ner ett snäpp i banan.

De offensiva centrala platserna kommer om Fredrik spelar defensiv besättas av St Cyr och någon till, gissningsvis Petter, Ian eller Ernesto. Om St Cyr spelar defensiv blir det nog både Petter och Ian eller Ernesto centralt. Det är naturligtvis ett betydligt mer offensivt alternativ, men det lämnar också förmodligen backlinjen rätt ensam. Om jag själv fick välja skulle jag föredra det mer defensiva alternativet, med både Fredrik och Patrik. Sirius har byggt sin relativa framgång i år bakifrån och känslan är att det vore vanskligt att börja laborera med grundinställningarna i det här läget.

Yttermittfältsplatserna innebär också ett val. Om Petter inte spelar på mitten spelar han förstås på en kant. I så fall blir den andra kanten ett val mellan Moses och Kango i Manis frånvaro. Kango gjorde ingen kanonmatch i Borlänge direkt, och Moses gjorde ett småspännade inhopp. Kango är utan tvekan mer skolad (vilket också säger en del om Moses...) och har ett skott som funkar. Moses kan få vilken back som helst i serien att bli yr i skallen, men saknar helt och hållet avslutsfot och hans passningsspel är inte heller det bästa. Smaken är som baken, men jag är mer intresserad av poäng än underhållning och föredrar Kango.

Johan P, Haisem, Söderbring, Elias och Bylle spelar alla på sina platser om inget oförutsett händer. Det är fem pers. Och det är i sig naturligtvis ett stort problem. Att behöva laborera med sex olika positioner i startelvan är ingen önskedröm, men på sitt sätt är vi faktiskt tillbaka där vi började säsongen frånvaromässigt. Blomman, Gallo, Fernberg, Mani och Erik Z - och Jernberg - hade alla varit högaktuella startspelare om de hade varit spelklara. Självklart är det ett avbräck.

Men jag tror och hoppas att Sirius ska fixa det ändå. De vanliga tre nycklarna till seger kokas ner till en idag. För att säkra kvalplatsen handlar det om en sak.

Skalle
Om Sirius i morgon går ut till match som ett lag. Om man inte viker ner sig, blir nervösa, backar från ansvar, blir rädda och fegar ur kommer Sirius att greja det här på egen hand. Men gör man inte jobbet. Tillsammans. Då blir det en tuff resa och många blickar och tankar mot drabbningen i Botkyrka. Snälla Sirius, låt oss inte hamna i det läget.

Och skulle allt gå åt skogen kan man i alla fall investera i en katastrofförsäkring via Svenska spel, där dubbeln Umeå FC-Syrianska Kerburan ger dryga 15 ggr pengarna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja men det gick ju bra. Tvåa i serien och fyra av sex poäng mot ettan. Västerås har varit mer jämna än iks men iks har, i sina bästa men inte flesta stunder varit starkast i serien.

Anonym sa...

4 poäng mot VSK, 4 mot Kerburan. 3 mot Östersund, 3 mot Carlstad. Verkar spela mindre roll om Sirius möter bra motstånd, kanske ett positivt tecken inför kvalet.