18 augusti 2010

Den "lätta" omgången

Två höstomgångar har spelats. En toppkvintett har utkristalliserats bestående av Hammarby TFF, Västerås SK, Umeå FC, Sirius och Vasalund. I den kvintetten har jag fortsatt svårt att tro på Vasalund. De känns som de tunnaste och mest sårbara av topplagen. Och de har inlett hösten direkt svagt med två raka förluster mot nedflyttningskandidaterna Gröndal och Carlstad United. Nu har de återigen en svår match mot Valsta Syrianska i kväll. Jag tror att den matchen slutar 1-1, och att Vasalund gradvis kommer segla neråt i tabellen.

Kampen om de två första platserna står mellan resterande kvartett. Och den kommande veckoomgången som spelas idag och i morgon känns oerhört intressant, och toppkvartettens insatser anser jag kommer att säga väldigt mycket om hur säsongen kommer att gå.

Hur tänker jag då?

Jo, alla dessa fyra lag har haft en eller två på pappret riktigt tuffa matcher i omstarten. Man har gjort varierande resultat, och på vissa av lagen har pressen ökat - Umeås enda poäng på två matcher är förstås en besvikelse. Sirius till exempel har å andra sidan precis skrynklat sig ur den bökiga sits man satte sig i i våras och jagat in poäng på samtliga topplag och är nu med i striden. Och det intressanta är att nu ställs alla fyra topplagen inför en veckomatch mot på pappret klent motstånd. Matcher som man bara ska vinna. Samtidigt har alla lagen, utom möjligtvis VSK som möter Carlstad borta på måndag, riktigt tuffa matcher i helgen.

Umeå möter det kanske allra sämsta laget i serien, Boden, borta. Norrlandsderby, visst, men efter Umeås knackiga inledning är en vinst mot bottenlaget ett måste. VSK möter Gröndal hemma. Gröndal är visserligen tillsammans med Sirius det enda laget som tagit full pott i omstarten, men vill VSK konkurrera om seriesegern är naturligtvis en seger mot ett lag som Gröndal hemma ett måste. Hammarby TFF möter underpresterande mittenlaget Arameiska/Syrianska hemma på Söderstadion och ska naturligtvis bara vinna. Och det samma gäller förstås Sirius osm möter nedflyttningskandidaten ÖStersunds FK hemma.

Spelbolagen är tydliga. Samtliga dessa fyra lag är storfavoriter att vinna sina "mellanmatcher". Utmaningen blir att gå in i dessa matcher med korrekt fokus. Och det är inte så jäkla lätt. Det blir matcher där topplagen måste göra allting själva (utom möjligen Umeå - Boden verkar ha lite dålig kläm på det där med att utnyttja fördelen av att det alltid är lättare att försvara sig än att anfalla.). Det blir matcher där spelarna, som i många fall är relativt orutinerade, måste gå in och göra jobbet mot ett lag de "vet" att de bara ska slå. Många, många, många betydligt bättre lag än dessa fyra har stupat på liknande matcher. Och förmågan och hantera dem anser jag kommer peka i riktningen mot säsongsslutet. Det kommer nämligen att komma fler "lätta" matcher där trepoängaren redan ingår i slutkalkylen.

För Sirius del är jag förstås extra orolig. Det är kroniskt, förvisso. Men Sirius är laget som nu jagat sig ikapp via två mycket meriterande segrar mot på pappret svårt motstånd. Och på söndag åker man till Örebro för att möta Forward på en av seriens absolut sämsta planer. Forward som börjat riktigt bra i höst och som är ett riktigt svårspelat lag på sin hemmaplan. Dessutom har man en knapp handfull skadade och avstängda spelare och jag är säker på att tanken att "det är ju i alla fall bättre att ha den här situationen mot ÖFK hemma än på Söderstdion" smyger sig på i det undermedvetna hos en och annan.

Det blir lite av Brännans elddop. I det prognostiserade ösregnet i morgon vill jag se ett Sirius som bara trummar på och plöjer ner jämtarna i matchen. Vid vinst har Sirius tre matcher i rad med segrar, vilket inte har hänt på ett par år. Då är Sirius helt plötsligt ett vinnande lag. Vid förlust är risken stor att luften går ur lite. Vidare är risken stor att de tre konkurrenterna lägger ytterligare marginal ner till Sirius, och effekten blir då lite den som hos en cyklist i en Tour de France-etapp just segat sig i kapp täten på väg uppför ett berg för att sedan slappna av lite, lite och då bli frånåkt igen. I cykling kommer man nästan aldrig tillbaka i sådant läge. Det är riktigt svårt i fotboll också.

Därför.

Är.

Matchen.

I.

Morgon.

Så.

Vansinnigt.

Viktig!


Spekulation kring laget.

Det blir förstås förändringar igen. Oscar och Mani är båda avstängda och lätt skadade. Jag kan inte tänka mig att P kommer att vara redo för spel. Tighe Dombrowski spelade med stukning ett par matcher. Han satte liksom i en bettskena och körde. Men det är han det. P spelar inte i morgon. Och där har vi det största avbräcket.

Å andra sidan är det Sundays stora chans! Dessutom är Emir klar för spel och kan därmed vara ett seriöst alternativ som inhoppare.

I andra lagdelar finns det problem av angenämare art. Både Söderbring och Blomman visade att de är fullgoda alterbativ på högerbacken. I alla fall i 65 minuter... Jag tror i och för sig inte att någon av dem är redo för 90, men det öppnar i alla fall för alternativ där bak. I synnerhet som också Fernberg gjorde ett bra inhopp senast.

På mittfältet finns också ett gäng alternativ. Fredrik O är förmodligen fortfarande borta eftersom han har varit sjuk i veckan. Kanske är Ernesto också borta. Men St Cyr, Gallo och Ian kan spela. Säkert också Erik Z, även om han har en bit kvar till formen. Och vill man ha fler alternativ kan man flytta upp Blomman ett snäpp. Personligen är det lite en favorit. Jag tror i och för sig att det är för tidigt eftersom Blomman knappast kan spela mycket mer än timmen, men om man flyttar upp Blomman på defensiva mitten bredvid St Cyr så gör man det möjligt att få Gallo en bit i banan. Och DET vore intressant!

Men om jag ska gissa elva så tror jag att man väljer att göra så få förändringar som möjligt inför denna den sextonde matchen i rad i år (!) med olika mittfältsuppställningar. Jag tror så här:

Bylle
Blomman - Elias - Fernberg - Haisem
St Cyr - Ian - Gallo
Kango - Sunday - Petter


Idag har jag inte heller riktigt tid att analysera ÖFK, därför känns det fel att komma med utförliga "nycklar till seger". Inför den här matchen tror jag dock att oavsett det faktum att ÖFK faktiskt är farliga framåt på bland annat fasta samt genom Ante Björkebaum som är en riktigt bra spelare, så handlar segerreceptet väldigt mycket om Sirius egen prestation. Men det har jag ju redan varit inne på...

Ses i morgon! Ikväll håller jag tummarna för frmför allt Boden och Gröndal!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Den här bloggen förgyller min vardag. Mycket bra kvalité rakt igenom. Tack för det!

Anonym sa...

På Studan är det enda riktigt bra på hela nätet. Ok, e-mail är ganska praktiskt också.
/dissteffe

Farbror the Guru sa...

Meh! Email är en fluga.

Panikbyrån sa...

"Hinner inte analysera ÖFK..." Nej, och hann inte/orkade inte korrekturläsa heller ser jag. Det är sådant som ni får ta kära vänner. Hoppas det framgår vad jag mena ändå, som att jag är nyfiken på vad Gallo skulle kunna uträtta längre UPP i banan, tex...

Anonym sa...

Studanbloggen - mitt solsken i vardagen.

Panikbyrån sa...

Fan. Efter ikväll känns det som om det är VSK och HTFF - och så hoppas jag att jag kan lägga till Sirius såhär dags i morgon. Vasalund gick bort sig som förväntat. Men att Umeå skulle lämna in helt mot Boden...
VSK däremot... De dominerade fullständigt efter en utvisning på en gröndalspelare i första halvlek. Sedan fick de en tung straff mot sig och 0-1. Fyra minuter senare hade de vänt till 2-1 och kunde sedan defilera. Det är starkt gjort det. Suck.

Anonym sa...

VSK blir nog riktigt svåra att hinna ikapp, det är nog kidsen som vi kan sno en kvalplats ifrån - om vi har tur

Anonym sa...

Skön seger och härligt att se både Blomman och Bringan på planen! Kan vi behålla nuvarande konkurrenssituation i truppen så kan det kanske bli en riktigt rolig höst...

/Hornby