08 augusti 2010

VSK hemma - skärselden

Jag åkte till Söderstadion igår för att möta hösten. Och jag fick mer höst än man kan önska. Bajenkidsen mötte Carlstad United i norrettans omstart under vad som måste beskrivas som rent fjantigt mycket regn. Bajen vann med 2-0 utan att behöva förta sig. Malke och Gustavsson var kvar och Freddy Söderberg sprang runt och såg blöt och olycklig ut. Tedengren gjorde två fina mål och Carlstad brände med viss stilsäkerhet alla de fantastiska chanser de radade upp i andra halvlek.

Carlstad hade absolut kunnat få med sig poäng hem från vattenpolon. Om man bara inte hade varit så mentalt sist i serien. HTFF gjorde vad som behövdes och visade att de blir laget att slå i höst om man vill till Superettan. Men omöjliga att rubba? Knappast.

Samtidigt satt Brännan och VSK:s tränare Kalle Granath i Västerås och spanade på Kerburan mot Umeå. Som gamla polare från ESK-tiden satt de och samanalyserade vad de såg enligt uppgift. Som om det inte fanns någon morgondag.

För i morgon gäller det. Den som säger något annat än att det är en dödsaviktig match för Sirius är otillräknelig och bör spärras in. VSK ligger sju mastiga poäng före, på kvalplatsen till Superettan. Vinner Sirius är det fyra poäng upp, eller fem - beroende på vad Vasalund gör. Vinner VSK är det tio poäng upp. I så fall börjar silly season på tisdag. Inte ens om man heter Tvarko Matanovic och är tränare i Asmundstorps IF kan man se en ljusning i det läget.

Alla vet det. På Löten har det de senaste dagarna varit uppenbart. Det som började som en halvflamsig skolresa för ett par veckor sedan när laget samlades efter semestern, och som sedan fortsatte som ett boot camp i en dålig hollywoodrulle med spelarna kräkandes bakom träden i Röbo har de senaste dagarna utvecklats till en butter och grinig laddning.

Jag tror det är bra. Visst var internmatchen i torsdags så usel att man ville krypa ihop och hulka i fosterställning, och visst har vissa spelare uppenbarligt långt till något man kan kalla formtopp. Men alla spelare i truppen - utom Emir Smajic som har nån vecka till med ispåsar på knät kvar- tränar för fullt, och alla slåss om en plats i elvan. Till och med Blomman. Jag skulle inte bli förvånad om han finns med i truppen i morgon. Kanske inte som startspelare ännu, men på bänken.

Situationen i truppen öppnar onekligen upp för ivriga spekulationer om startelvan. Söderbring är mer eller mindre i fas igen, och när Philip verkar ha hittat en liten svacka känns det som om högerbacksplatsen står mellan honom och Ian. Min gissning är att Söder ligger steget före, men Ian har å andra sidan gjort det bra på sistone. Fernberg har haft en tung höststart och Oscar utmanar verkligen om platsen bredvid givne Elias. Helt jämnt skägg och jag skulle behöva slå en T6:a (kan man ha tillräckligt många nördreferenser i en bloggtext?) för att gissa vem som startar av de två. T6:an säger Oscar, by the way.

På mitten har vi både problem och inte problem. Det stora, stora problemet är att Jernberg har försvunnit till Degen. Läs gärna vad familjen skriver i sin bloggpost om Jernberg. Det tål att närstuderas. Jernberg hade varit sjukt viktig i höst, nu får man lösa fältet utan honom. Det är ingen avancerad gissning att det är Ernesto som får den uppgiften centralt. Han har varit bra de senaste veckorna, men han är ingen Jernberg. Bakom är naturligtvis Gallo given. Bredvid är det öppnare. St Cyr konkurrerar med Fredrik och Erik Z - och kanske Blomman - om den platsen. Erik och Blomman tror jag behöver mer tid, och jag tror att de båda hamnar på bänken i morgon. Och jag undrar om inte St Cyr blir valet före Fredrik. Och i så fall undrar jag om inte Fredrik faktiskt hamnar utanför truppen. Så tufft är det om platserna!

Så långt till de delar där vi har minst problem. Men den riktiga huvudvärken är att snickra ihop den främre trion. Jag känner mig helt säker på att Johan P spelar, inte för att han har varit fantastisk på träningarna på sistone - även om han drog in en fantastisk volley från huvudhöjd i krysset igår, utan för att han har högst lägstanivå. Och högst potentiell nivå. Bra kombination. Petter har varit en skugga av sitt forna jag. Så mycket skugga att jag faktiskt tror att han kan hamna utanför elvan. Mani har å andra sidan varit riktigt intressant på sistone och verkar ikapp med sig själv. Jag tror han startar.

Det ger Sunday, Moses, Petter och Kango som alternativ till sista platsen. Jag tror som sagt Petter bänkas. Av de andra tre har Moses och Kango sett hetast ut på sistone. Sunday verkar ha en rejäl svacka och hamnar nog på bänken, men han har kvalitéer som gör att han kan hoppa in och ändra på hela skiten om det vill sig. Jag tror man resonerar så med Moses också. Han känns inte som en startspelare, men om man hamnar i ett läge där man behöver förändra matchbilden och få en annan typ av spel så är Moses inte så dum att ha på bänken. Det skulle innebära Kango är tillbaka. Vän av ordning minns i så fal traumat i Botkyrka i våras, den senaste matchen då både Kango och Mani startade tillsammans. Visst, vi vann. Men ingen vet fortfarande hur och det sägs att polisen och åklagaren i Hallunda fortfarande har en öppen utredning om grovt rån liggande. Mani och Kango borde ha bytts ut efter en kvart i den matchen. Ett sådant val skulle onekligen spä på min ångest, ändå lutar jag nästan att det blir så. Alternativet är Sunday i mitten och Johan P på en kant.

Jo en sak till. Bylle står.

VSK då? Usch. Bra lag. Stabilt lag. Framför allt ett lag. Jag såg inte matchen i Västerås själv, men samstämmiga uppgifter säger att de fick springa i första. Nåt så in i helvete. Inte låna bollen. Då tyder det på viss styrka att tugga sig tillbaka i matchen och kvittera. Man har ett lag där alla vet vad de ska göra och där Granath verkar ha jobbat väldigt mycket med tydlighet, uppgift, roller och attityd. (Läs för övrigt gärna Braxingens matiga intervju med Granath. Boggjobb när det är som bäst!)

VSK kommer inte ha mycket boll i morgon, även om Granath säger att de jobbat med possessionspelet i sommar - eftersom hans analys går ut på att de kommer bemötas annorlunda i höst. Det tror jag stämmer, men inte på måndag. Sirius har ett starkare mittfält när det gäller passningsspel, det vet man i VSK, och det innebär att man kommer att fokusera på att stå rätt och vara farliga när det gäller. Ändå har laget resurser att fläska på om det behövs.

VSK startade sin akademiverksamhet några år tidigare än Sirius, vilket har gett resultat. Man har en hel klan med unga, riktigt bra spelare som exempelvis tonåringarna Östling, Sjöberg och Tronêt. Den sistnämnde svalde en geting häromdagen och fick hänga lite på akuten, men ska vara redo för spel mot Sirius. Det var också Tronêt som gjorde VSK:s mål i träningsmatchen mot Dalkurd förra veckan (1-1). Han blir defenitivt en att se upp med på måndag.

Kort sagt. Det drar ihop sig till rent obehag på Studenternas på måndag. Känslan är att Sirius fortfarande har en "färdigare" trupp och ett bättre lag. Däremot är helt säkert VSK ett tryggare lag. Det är Sirius som måste jaga. Det är Sirius säsong som är mer eller mindre över om man förlorar. Därför ser Studans tre nycklar för seger i morgon ut som följer:

1. Mental islossning.
Ja, Sirius hemma ska slå VSK sju gånger av tio. Den känslan måste sitta fast genuint hos spelarna. Oddsen är på deras sida. Det hjälper inte mycket att vara en bättre spelare än den man har mot sig om man inte också känner sig bättre. Det blir overkligt viktigt att spelare som Johan P och Mani skaffar sig mentalt övertag på sina backar, så att det är de som måste fundera inför varje läge och inte de blå-svarta.

2. Eh... målskyttet...
Goddag yxskaft. Erkännes. Klart som fan man måste göra mål om man ska vinna. Men det är Sirius största problem. Skrapa bort de åtta vi gjorde mot Bodens ruin så har vi i snitt ett per match. Det GÅR inte i längden. Ett mål kommer nog inte räcka imorgon. Vi kommer skapa tillräckligt med chanser för flera mål. De måste sitta. Inte minst behöver vi få de enkla målen. Hörnor, frisparkar. Som det är nu måste Sirius som lag vara fruktansvärt bra. Rulla ut motståndarna helt och sätta folk i frilägen. Vi sätter ungefär ett av tre frilägen och inte så mycket annat. Det innebär att vi måste skapa sex frilägen i morgon. Minst. Det går väl an mot Dalkurd och Boden, men är jättesvårt mot bra lag.

3. Ernesto
Ytan mellan backlinje och mittfält är nästan alltid den där man kan såra motståndarna som mest. En rättvänd spelare med boll i den ytan är hyperfarlig. Men det kräver också en hel del av den spelare som ska hamna där rättvänd med boll. När Jernberg gått till Degen är det Ernesto som ska axla den rollen. VSK har ett stabilt, men inte särskilt vindsnabbt mittbackspar. mani och P måste löpa sönder det, men det kräver att Ernesto kan leverar de bollarna då. Jag hoppas han är klar för den uppgiften.

Vid niotiden har vi facit. Då vet vi om Sirius lyckats ta sig upp en bit på Skärseldsberget.

Gisseelva:

Bylle
Söderbring - Elias - Oscar - Haisem
St Cyr - Ernesto - Gallo
P - Sunday - Mani

(Ok, där sa jag mot mig själv. Men vem fan orkar vara konsekvent...)

19.00 på Studenternas. Och kom ihåg, vi på läktaren kommer att vara viktiga i morgon!

Just det, till sist får ni inte missa Kangos bloggdebut! Jag blir så glad av att läsa den att jag ändrar mig på stört om startelvan. Kango tar Sundays plats och gör en rockad med P. Kango sätter sedan 1-0 i 11:e minuten. Kom ihåg var ni läste det först...

3 kommentarer:

Panikbyrån sa...

Startelvan korrigerad till följande bekräftade: Bylle, Ian-Elias-Oscar-Haisem, Patrik-Ernesto-Gallo, Kango-P-Mani.
Vattenpolo väntas, men det blir match i alla fall till skillnad mot vad VLT antydde.

Anonym sa...

Lysande vinst, riktigt viktigt.
Har du koll på om vastrasidan.se kommer upp snart

Anonym sa...

Skön seger som sagt, men var har Västra sidans web tagit vägen? Börjar få abstinens!