30 augusti 2010

Måndagsmatch mot Gröndal

Måndag. En arbetsvecka tar sin början. Inte alltid så kul, men jobbet måste ju göras. Lite så känns kvällens match mot otäcka Gröndals IK. Fyra raka segrar ska enligt en samstämmig expertis enkelt bli fem. Faktum är att hos exempelvis Svenska spel är Sirius den här fotbollshelgens största favorit i Sverige.

I Aftonbladet skriver exempelvis Tobias Holm från småläbbiga sajten Rekat och klart så här under vinjetten "Dagens säkra": "Jag har respekt för Gröndal, men i dag känns uppgiften övermäktig. Sirius går för dagen som ett godståg och har i och med sitt segertåg häng på Bajens talanger i toppen. Disciplinerade insatser, match efter match. Superettan närmar sig och Gröndal avfärdas på vägen."

Om vi för en sekund bortser från att Tobias Holm igår när han skrev den lilla texten inte hade en suselisus om hur lagen ikväll kommer se ut, och att han förmodligen varken har sett Sirius eller Gröndal spela fotboll i år, så är han ju läskunnig. Och den som spanar in Norrettan efter uppehållet kan knappast annat än att hålla med. Respekt för Gröndal är motiverat, och Sirius går som tåget.

Som den nervöse dystopiker jag är kan jag förstås ändå hitta orosmoln, även om det jag sett sedan mitten av juli är löjligt bra från Sirius sida. Men kvällens motståndare Gröndals IK kommer med all sannolikhet att erbjuda en ny typ av motstånd för hösten. (Jag räknar inte ÖFK som motstånd här, för de var så jävla usla.) Gröndal kommer med all sannolikhet försöka kopiera segerreceptet från Aspuddens IP och tjorva till det ordentligt på sin planhalva och spela på gränsen till brutalt. Om de kunde skulle de säkert behandla planen med jordfräs och framkalla ösregn också så att förutsättningarna blev exakt de samma.

De ytor som Sirius har kunnat spela så framgångsrikt på mot VSK, Kerburan och ÖFK (jag såg inte matchen mot Forward) kommer förmodligen inte att finnas i alls samma utsträckning. Gröndal kommer vilja stå lågt och tätt och krympa ytor, vilket innebär att Sirius måste löpa rätt och dra upp tempot själva, något man enligt de som var i Örebro hade vissa svårigheter med mot Forward.

Vidare har man vissa problem i truppen. Ernesto och Gallo är som alla har kunnat läsa i UNT hemma och kryar på sig. Det innebär att båda de spelarna som har passningstempo och skalle nog att styra tempot är borta. Nu ska det direkt sägas att Gallo har haft en kämpig höst, och inte presterat i nivå med det man blivit bortskämd med. Men han är ändå oerhört viktig för Sirius spel.

Lösningen på problemet kommer med all säkerhet att bli Blomman. Jag skulle bli mycket förvånad om inte han hamnar ett steg upp i banan. Blomman är, för att använda Antonios och Brännans ord efter matchen mot Kerburan, facit i det mesta han tar sig för. Han är visserligen ännu inte ikapp efter sin långa frånvaro och har haft perioder i matcherna där han faller ur och gör dumheter, men det är ändå ingen tvekan om att han klarar positionen utmärkt.

Sedan skulle det inte förvåna mig om Petter får fortsatt förtroende som central mittfältare även mot Gröndal. Ian känns för tunn och Mani för råddig mot ett lag som man måste slå genom att vara konsekvent. Det är verkligen inte Petters roll, men han kommer i alla fall att med säkerhet göra jobbet.

Att sedan Brännan har nominerat en 19-mannatrupp kan jag inte tolka på annat sätt än att det i den listan står med en spelare som inte kommer att kunna spela, men att man inte vill bjussa motståndarna på vem det är. I UNT ger å andra sidan Brännan en ledtråd, när han säger att Elias varit sjuk.

Med två-tre centrala spelare borta är det en jävla massa dominoeffekter i truppen, vilket gör den extremt svårspekulerad, men jag gissar att man vill ha relativt få ändringar och att det därmed blir ungefär så här:

Bylle
Söderbring - Fernberg - Oscar/Elias - Haisem
Blomman - Petter - St Cyr
Kango - P - Mani/Sunday

Vad Gröndal tänker och tycker har jag ingen aning om. Det är det lag i serien som jag har smäst koll och dessutom det lag som förmodligen har använt flest antal spelare. I och med samarbetet med Brommapojkarna har de olika trupper varje gång i princip, och vad som kommer till Studan ikväll känns omöjligt att spekulera i.

Men jag ger mig i alla fall på att lista tre nycklar för tre poäng.

1. Passningsspelet.
Sirius måste ha ett snabbt och precis passningsspel för att inte behöva ha flyt för att vinna i kväll. Och då är det extra olyckligt att det är just Gallo och Ernesto som är borta. Dagens Sirius kommer därmed att bli ett av de mest passningssvaga alternativ man kan tänka sig, vilket jag ser som ett stort potentiellt problem. Att Blomman kommer flyttas upp i banan med tanke på den situationen är jag helt övertygad om. Haisem är också en stark kandidat att flyttas upp på yttern, men frågan är om man anser att Adam Outinen redan är en startspelare? Jag tvivlar. Om spelet dock har gått i baklås är jag övertygad om att det kommer komma ett tidigt byte där.

Jag är lite orolig för just detta, och därför blir nyckel ett att kunna lösa det problemet bra.

2. Låsa fast bollen offensivt.
Sirius måste bli snäppet smartare på offensvi planhalva. Gröndal vill att bollen ska vara där och de vill se passningar i sidled framför egen backlinje. Det ger dem optimala möjligheter att ställa om. Därför skulle jag vilja se ett smartare Sirius som väljer att gå in i situationer och vinna frisparkar, hörnor och inkast istället för osäkra passningar i sidled. Gröndal kommer spela hårt, och då gäller det också att inte hoppa undan, utan att faktiskt ta smällen och få frisparken.

3. Lugn.
Det kan ta tid att hitta rätt ikväll. Men står det 0-0 i 70:e minuten har Sirius fortfarande 20 minuter på sig, och det är viktigt att inte ta onödiga risker och tappa positioner bakåt. Likaså om Gröndal får in ett tidigt mål, så kommer gäller det att fortsätta mala på. Sirius är ett mycket bättre fotbollslag, och bara genom att göra "fel" eller ha sjukt mycket otur kan man förlora den här matchen. Om man ska hårddra. Därför är det också extra glädjande att Sirius just kommer från en match där man vänt ett underläge till seger mot ett rätt bra lag. Sirius har varit tunga sista 20 i alla matcher i höst, det självförtroendet måste med in på plan. Det är trots allt lättare att göra mål på ett defensivinriktat lag mot slutet när de börjar bli trötta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Starkt att vinna även när maskinen hackar. Synd att inte Blomman kunde komma upp i den nivå jag hade hoppats och trott på. Brännan/Andric får delikata problem att ta ut en optimal startelva på Söderstadion!

/Hornby