13 september 2010

Upplandsderbydags

Crazy days. Har som synes inte hunnit sammanfatta förra veckans seriefinal här. Inte heller har jag hunnit vara nere på så många träningar som jag velat, eller hunnit skaffa fram information i den utsträckning jag skulle vilja för att ha något vettigt att säga om en match som den ikväll.

Men men. Vi kör ändå. Om vi börjar med förra veckans "seriefinal" på Söderstadion så är det mesta om den sagt på annat håll. Spana in www.siriusfotboll.se för bland annat highlights och referat om ni är intresserade av den biten. Sammanfattningsvis gjorde Sirius en okej match och fick med sig ett okej resultat. Sirius förlorade två poäng på en avgrundsdjup svacka kring halvtiden. Sista kvarten av första och första tio av andra var den typ av dipp som vi faktiskt har varit förskonade från senaste månaderna, och Hammarby TFF är tillräckligt bra för att utnyttja den typen av dalgång. Nu blev det ett mål i baken där, men det beror lika mycket på en fantastisk målvaktsinsast som på något annat.

Å andra sidan hade Sirius en period i första och sista 35 minuterna där serieledarna var helt och hållet utspelade. Som sagt, se highlightsen. Att Sirius inte lyckas göra mål under sista halvtimmens forcering är smått sensationellt. Det visar på två intressanta detaljer - för det första så har Sirius reella anfallsproblem när både Sunday och Emir är iskalla. De chanser och de mål man skapar måste man göra exceptionellt mycket rätt för att skapa. Ingenting blir gratis. Man kan liksom inte förvänta sig sådana grejer som när Ernesto står och jonglerar lite på mittplan och drar på en livsfarlig volley i parti och minut. Eller sådant som Erik Z:s genomskärning till Petter. Ändå är det så det måste gå till innan Sirius skapar.

Ta bara målet. Ernesto håller in bollen i vad som ser ut att vara alldeles för länge, sedan chippar han den över två backar till Söderbring som gjort en löpning längs kanten. Skott. Retur. Mål. Det är "överhög" klass på Ernestos prestation. Kalla mig cyniker, men i längden måste Sirius börja göra skitmål. I synnerhet om man ska gå upp en nivå i systemet.

Den andra intressanta detaljen är att Sirius håller en klass som är spetsigast i den här serien. Man har resurserna för att pumpa isär serieledarna på bortaplan. Genom pur överlägsenhet i alla spelets moment. Med trasigt mittfält och Elias Storm på bänken.

Det måste med till kvällens match mot notoriskt problematiska Valsta Syrianska. Problematiska eftersom Sirius endast har en ynka seger mot laget i seriespel, trots att vi möts jämt. Problematsika eftersom Valsta får AIK att se ut som en harmonisk klubb. I somras sparkades en handfull spelare åt olika håll. Tränaren fick gå och ersattes av postjugoslaviske svordomsmästaren Ranko Djordic. Vad han har tillfört spelet är väl oklart, däremot kan man nog räkna med att spelarna måste tvätt öronen noggrant efter varje träningspass. Lyssna på Ranko ikväll. Ta gärna med er en serb/kroat/sloven/bosniak för att översätta vad han skriker till stackars bosniern Desnica. Det är en del av den underhållning jag förväntar mig ikväll.

En annan del som jag hoppas ska bidra till underhållningen är Sirius spel. Gallo är tillbaka efter en hysterisk sjukdom som gjorde att han tappade näst intill en handfull kilon på bara en vecka. Men han har sett vass ut i veckan och är säkerligen spelsugen. Blomman gick ju sönder senast och Patrik St Cyr är avstängd. Det öppnar förstås för Erik Z bredvid Gallo och Ernesto som offensiv mitt. Inget ont om St Cyr och Blomman i hans nuvarande form, men Gallo, Z och Ernesto känns som det mittfält som är spelskickligast. I backlinjen skulle jag kunna tänka mig att Elias kommer tillbaka, i så fall snarast i stället för Oscar. Det var ingen katastrofinsats senast, men det sviktade ibland, och jag tror att frestelsen att spela Elias blir för stor - trots att jag nog tycker att det finns poänger att spela Fernberg - Oscar eftersom det är spelare som säkert finns kvar i klubben i vår, medan Elias bara har kontrakt säsongen ut. I alla fall så länge Fernberg - Oscar inte gör bort sig helt.

Framåt står striden mellan Kango och Mani om den enda öppna platsen i den delen av planen. Med Ramadan avklarad och ett bra inhopp i ryggen tror jag på Kango igen. Mani var inte direkt dålig senast, men vi får faktiskt ut oroväckande lite av honom. Och bakåt är det alltid en säkerhetsrisk. Trots Kangos uppenbara defensiva brister är han faktiskt bättre i den ligan, tycker jag.

Vad gäller gästerna så vet vi att trion Junegard, Ekan och Bulut är tillbaka i truppen sedan förra veckans förlust mot Carlstad United. Det är startspelare och viktiga tillskott i luftslottet. Däremot saknas Valsta-Sunday efter en varning senast - om jag har räknat rätt. Det är ett avbräck, trots att vi som var i Märsta i våras minns hur Philip Berglund osynligförklarade Valstastjärnan helt.

Valsta är helt klart ett lag som har problem med hur de egentligen ska spela. De har inte lyckats få någon kontinuitet efter sommarens turbulens och har hoppat mellan laguppställningar och till och med spelsystem. Och efter senaste förlusten mot bottenlaget Carlstad kan de inte ens lura sig själva att de har något att komma med längre när det gäller toppstriden. Sett till statistik och allmänna förutsätningar är nog Valsta, kanske tillsammans med Arameiska Syrianska, det mest tacksamma laget i serien att möta just nu.

Men nu är det Sirius som står för Valstas motstånd. Och Valsta har varit präktigt usla i serien förr - och ändå ställt till det för Sirius. I Valsta finns desstom ett par spelare som med blandad rätta anser sig gravt misshandlade av Sirius, och knappast vill någonting hellre än att vinna på Studan. Räkna med übertaggade duon Ekström-Smedjegården. Om nu Smedjegården spelar. Han har varit borta ett tag, och jag har inte orkat leta reda på varför. Ekan har varit Valstas nav i år, och Smedjegården har bombar fram längs med sin kant. De är helt klart några att se upp med i kväll.

På det stora hela tycker jag ändå att Valsta är ett lag som passar Sirius rätt bra. Kom också ihåg att ett Sirius i rätt dålig form dominerade bortamatchen mot Valsta trots att Gallo visades ut redan i första halvlek. Men för att det ska bli en trea måste följande klaffa:

1. Ernesto, Gallo och Erik Z i 270 minuter?
Om jag gissar rätt kommer Sirius att starta med tre spelare som inte kört 90 minuter på ett bra tag. Ernesto kommer aldrig fixa 90. Erik kan säkert köra 90 på ren vilja, men hur bra kommer han att vara sista 20? Och Gallo har nyss varit dundersjuk. Alternativen känns som sagt sämre, men vågar Brännan-Antonio gambla med tre 70-minutersspelare?

2. Utnyttja ett lag i kaos
Valsta har visserligen inte spelat bra försvar någonsin i år. Och visserligen är Junegård tillbaka, men Valsta har problem med organisationen på defensiva fasta och kommer att ha svårt att hänga med om Sirius lyckas driva upp tempot. Men framför allt kommer Valsta att rasa vid motgångar. Senast var det i princip inbördeskrig sista kvarten, det kommer knappast bli bättre idag om det går dem mot. Det kan Sirius om man är lite kalla utnyttja. Gäller bara att undvika skador...

3. Håll koll på en vass offensiv trio
Ekan är ingen pissespelare egentligen. Det bara verkade så när han var i Sirius och fes i U21. För Valstas offensiv har han varit viktig som speluppläggare och pulsmaskin på mitten. Framåt hotar även Owin Ododuemeke och underskattade Mikael Nilsson. Detta är en trio som har kapacitet att förstöra för de flesta försvar i serien. Man är starka på fasta situationer och Mikael Nilsson har trots allt gjort sju baljor i år. Dessutom har Desnica blandat och gett sedan i somras. Han har enligt uppgift varvat riktigt bra insatser med rena bottennapp. Vilket humör är han på idag?

Sammanfattningsvis ansågs Valsta Syrianska vara en av förhandsfavoriterna i serien i år. Man har en helt okej trupp och man har spelat bra i många matcher även om de har varit ohyggligt ojämna. Men de kan en hel del i sina bästa stunder. Därför gäller det att Sirius inte låter dem få igång en "bra stund" ikväll. I så fall ska det här kunna gå vägen.

Vid seger kommer dessutom Sirius att avancera till minst en andraplats eftersom Bajenkidsen åkte på stryk i norrort igår mot Vasalund. VSK har dessutom en tuffare match än vad många tror hemma mot Forward. Forward i nuvarande form borde passa VSK rätt illa och vi är nog en och annan som kommer att sitta med Everysport i telefonen ikväll för att följa den matchen parallellt. Är det månne Sirius kväll ikväll?

5 kommentarer:

Farbror the Guru sa...

Valsta har väl städat ut en del av deras trotjänare som verkligen diggade att djävlas med Sirius?


Vinst, Tack!

Anonym sa...

Visst är Sirius i bra form och Valsta turbulent så det räcker, men jag är ändå fullkomligt skräckslagen inför kvällens match...

/Hornby

Farbror the Guru sa...

Rätt känsla, kompis!

Måndagar den 13:e är verkligen något för oss skrockpundare (eller alla dagar då Sirius gör något).

Panikbyrån sa...

Skräckslagenheten inför siriusmatcher är och förhandlingsbar och icke behandlingsbar. It's a given.

St.ShitSausage sa...

Ställer mig lite frågande till tanken på bänka Elias till förmån för Fernis och OZ eftersom man "vet" att de kommer vara kvar i klubben nästa säsong.

När Storm kritade på förlängningen i somras var han tydlig med att han egentligen ville ha ett flerårskontrakt. Klubben kontrade med de inte kunde ge ett sånt kontrakt eftersom de inte vet vilken nivå de spelar på nästa år. I det läget tycker jag att det skulle ge helt fel signal att bänka Storm för att han sitter på ett utgående kontrakt. Hur stora chanser har vi att behålla en sån spelare om vi först nekar honom ett längre kontrakt och sedan, efter en handfull matcher, bänkar honom för att kontraktet är utgående?

http://www.unt.se/nyheter/storm-oppen-for-fortsattning-998468-Default.aspx