02 september 2010

Manic Monday närmar sig

*Edit: Västeråsderbyt är på söndag, och inte på måndag som nån idiot har skrvit i den här texten. Finns säkert fler fel också...*

Det blev ingen matchrapport här efter drabbningen mot Gröndal. Jag hoppade in för officiella hemsidan och skrev ett referat där, så jag orkade aldrig riktigt göra dubbelarbete. Så om ni vill ha en städad Studanversion av händelserna kan ni läsa här.

Vissa saker finns väl att tillägga till huvudbudskapet - Sirius gör en förhållandevis dålig match men visar upp en imponerande lägstanivå och tar en stabil 1-0-seger. Man kan dock konstatera att lösningen på mittfältsproblemen med att ersätta Gallo med Blomman och vända på mittfältstriangeln så att Blomman blev ensam balansspelare inte fungerade alls. Dels hade Blomman en svag dag, vilket jag dock inte tycker är mycket att tjafsa om - han kommer tillbaka från år av skador och det kommer alltid dippar då. På mitten är också uppgifterna svårare än på högerbacken och kräver mer av fokus, bolltouch och snabbhet i tanken. Sådant som kommer med tiden. Dels hade blev avstånden mellan mittrion alldeles för stora. Bottenlaget kom alltså att dominera bollinnehavet, vilket ju kan tyckas rätt märkligt.

Elias Storm ersattes dock mer än väl i mittförsvaret. Faktum är att backlinjen hade dunderkoll matchen igenom. Allt Gröndal skapade var ett (1) farligt inspel och två farliga hörnor. Resten skapade inte några problem alls för Siriusförsvaret, som nu har nått upp i en standard som innebär att det går att byta ut en till två spelare varje match och ändå inte släppa till ett skit. Det tål verkligen att upprepas, men Sirius har hållt nollan åtta gånger i år på 18 matcher och man har släppt in 13 mål totalt. Det är SJUKA siffror.

Det är även en boomerang tillbaka i kolan på alla idioter som hävdar att förändringen kom i somras. Fem av de åtta nollorna kom i våras. Och på de tretton vårmatcherna släppte Sirius in elva mål. Vill man förklara en process som ett fotbollslags prestationskurva får man allt hitta på något bättre än "Bosse-effekten" eller att "kolla, nu springer alla på planen". Eller så får man stå där i sin propellermössa.

Alla begriper också att fortsatt framgång inte är given. Sirius har kommit ikapp såpass att man faktiskt har allt i egna händer. Men det kommer att förloras poäng framöver. Man måste i alla fall räkna med det scenariot. Och då gäller det också att hålla huvudet kallt och kunna falla tillbaka på den samlade erfarenheten av Sirius 2010 och känna sig trygg i vetskapen om att summeringen sker den 24 oktober och att Sirius grundkompetens är om inte självklart högst i serien, så nära på.

Men visst, om Sirius förlorar på måndag kan man ju alltid skylla på att spelarna inte sprang tillräckligt och plocka in någon ny fotbollsprofil från Stockholm. Vad gör Krister Nordin nu för tiden? Han kunde springa han.

Förlåt om jag raljerar, men när ska den här klubben orka lita till sig själv och titta inåt i stället för utåt?

Detta om detta. På måndag är det alltså det smäller. Derby i Västerås och Sirius på Söderstadion. Även om man har en aldrig så stor propellermössa begriper man att det är viktiga matcher. Sirius kan med kackiga resultat i båda matcherna vara fem poäng efter. Det är förmodligen i mastigaste laget med sju matcher kvar att spela. Inte omöjligt, men det är ett jävla Matterhorn att spurta upp för. Med bra resultat i båda matcherna leder man å andra sidan serien med ett poäng, och med garanterad poängförlust för minst en av konkurrenterna, eftersom de möts senare. Då är det HTFF och VSK som har en rejäl uppförsbacke.

Sirius är inne i en okej träningsvecka vad jag förstår. Jag har dock inte hunnit vara nere på Löten. Ernesto och Elias är okej efter sina förkylningar, Gallo har inte börjat träna än dock och det borde han nog göra idag eller absolut senast i morgon för att vara aktuell på måndag. Har man varit riktigt sjuk i en vecka tar det garanterat några dagar att återhämta sig också. Och Gallo behövs verkligen i den typ av match som väntar på måndag.

För Minibajens del är läget i veckan förstås inget som jag har en aning om. Det vi vet inför matchen redan nu är att Törnstrand och Tranberg är avstängda. Törnstrand har spelat i de flesta matcherna som mittback och Tranberg är en junior som spelat en hel del, mest som inhoppare på det offensiva mittfältet. Det är inga jätteavbräck för hemmalaget och det känns som om de har alternativ som är bättre att tillgå.

Jag ämnar återkomma med en mer ingående postning inför matchen.

Från Västeråssidan kan nämnas att Syrianska har två tunga avbräck inför derbyt i och med att Samuel Barlay spelar landskamp för Sierra Leone och Sebastian Sallanto är avstängd. Det gör att kerburanmittfältet kommer bli rätt tunnt. Eventuellt är dock walesaren Hurlin tillbaka från skada, och det skulle underlätta lite. Det är ändå en rätt bra spelare. VSK fortsätter att dra på sig relativt få varningar och har inga avstängda. Damianovici ska vara spelklar igen efter en hjärnskada och det verkar som att VSK har en full trupp att välja ur.

Sirius kan dock knappast kosta på sig att bry sig alltför mycket om vad som händer på betongöknen i Västerås. Det räcker med att vi andra gör det. Är ett kryss där för mycket att be om? Hur som helst blir måndagen något alldeles extra för oss som faktiskt bryr oss om Norrettan. Det som gör att det ändå är med försiktig optimism jag tänker ta mig igenom den här helgen är stämningen i Sirius omklädningsrum efter matchen. Det fanns inte en spelare där inne som inte var fullt och fast övertygad om att vi kommer att köra över Lillbajen på måndag. Och vinnarkänslan är inget man ska skämta bort. Det är i allra högsta grad en faktor i en förväntat jämn match.

Inga kommentarer: