22 september 2010

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Bylle höll tionde nollan när Sirius hälsade på i Norrbotten i helgen. 10 nollor på 21 matcher. En nolla även på söndag mot Carlstad och Sirius har hållit nollan i hälften av matcherna i år. Det är ett facit som tål att upprepas och upprepas. I norrettan 2006 släppte Sirius in 0,95 mål per match, men det är undantaget. Annars har vi pendlat mellan 2 och bortåt 3 (2004) till och med. De tre senaste åren har vi släppt in över 50 mål på 30 matcher. Visst, mot bättre motstånd, men det är i det ljuste säsongens 14 insläppta mål på 21 matcher ska ses. Det är riksbäst i de högre serierna.

Och tittar vi efter sommaruppehållet är det bara tre lag som gjort mål på Sirius. De två toppkonkurrenterna HTFF och VSK och underskattade Forward. I endast två matcher har Sirius släppt in mer än ett mål - 0-2 mot Umeå i premiären och 2-2 mot Kerburan strax före uppehållet.

Gallo lär ha fällt en kommentar efter Bodenmatchen kring den känslan som detta facit skapar både hos Sirius och motståndarna. "Det är som om luften går ur dem när vi gör ett mål. De vet att det blir omöjligt för dem att vinna då." Och på samma sätt känner förstås Siriusspelarna. Det är den känslan som gör att det går att "spela dåligt" och ändå vinna matcher.

Och det är här någonstans man måste buga sig för det jobb som Brännan har gjort, med god hjälp av Antonio. Vilken idiot som helst kan träna ett vinnande lag från ett dukat bord och uppnå någon form av resultat. För att ta ett löjligt exempel så skulle Real Madrid vinna de flesta matcherna även med Jesper Blomqvist som head coach. Spelarna och staben är tillräckligt bra. Men det är bara riktigt vassa tränare som förmår vända trender. Som kan vända förluster till vinster och ämligt försvarsspel till landets bästa. Och by jove, var Sirius ett förlorande lag.

Det är ingen liten sak Brännan har gjort med Sirius. Och framgångarna har uppmärksammats. Brännan utsågs nyligen tillsammans med Kalle Granath i VSK som managers för norrettanlaget i "Morgondagens stjärnor", matchen mellan norrettans och söderettans talanger. Och i vissa delar av fotbollssverige nämns Brännan som ett av de stora tränarlöftena i Sverige.

För mig blir en av de stora frågorna för framtiden om Sirius har vett att ta vara på de som bär den här säsongens framgångar på sina axlar. Jag har hört folk inom klubben säga saker som får nackhåren att resa sig på mig i sammanhanget. Herr ordförande har exempelvis sagt att "Självklart har Bosse en roll i det här, det måste man förstå. Brännan och Antonio är division tre. Bosse är elit rätt igenom."

En heltidare inom Hammarby sa också för liten tid sen att det var ju en jävla tur att ni fick in Bosse som kunde vända på skutan.

Alltså, jag vill inte måla fan på väggen. Men jag ser en överhängande risk för att framgångarna i höst kommer att tolkas just som framgångar i höst, och inte ses över ett längre perspektiv. Sådant som skulle kunna resultera i att man satsar på att behålla Bosse i stället för Brännan och Antonio. Och då får vi killen som värvade Jonevret, Quirinio och Oremo i stället för killen som har gjort Fernberg, St Cyr, Petter och P & co till vinnare igen.

Och det här menar jag inte som kritik mot Bosse. Jag tror att han kan vara bra för kostymerna runt klubben, för att knyta sponsorer till Sirius och för att skaka tass. Men han ska ha rätt roll för att det ska funka - och jag är en konservativ jävel som tror på det här med väl definierade arbetsuppgifter inom en orgnaisation.

Men att folk säger så där är ett tecken på det som kanske är Brännans svaghet som tränare. Han har inte sett till att ta cred för sitt arbete, och han har inte riktigt förmått kliva ur bilden av honom som sidekick till Jocke Mattsson och spelaren som "hjälper till" med laget. För Sirius del kan det vara en katastrof. Det finns trots allt klubbar som har koll där ute, och just nu är det en absurd rea på kvalitet i Uppsala.

Nu återstår fem matcher av norrettan. Tre lag gör upp om två platser till fortsatt chans på avancemang. VSK, Sirius och HTFF. Och om mot allför modan två av dessa skulle sladda till det orentligt på slutet finns Kerburan med och hugger. Men att de skulle plocka in fem poäng på Sirius eller sex på VSK på återstående fem matcher är osannolikt. Och om jag ska koka ner det ytterligare så är känslan definitivt att HTFF är laget på nedgång av de tre. Mycket talar för att seriesegern står mellan Sirius och VSK. Två lag som har det gemensamt att de leds av två unga oerhört lovande tränare som lyckats få rätsida på laget efter år av knaserier.

VSK bärs av en stark offensiv, inte minst ett strakt offensivt mittfält, och en oerhört imponerande moral - VSK har vänt underläge till seger fem gånger i år - men har sina svagheter i ett relativt begränsat försvar, råder det omvända för Sirius - ett ramstarkt försvar gör att det inte är hela världen att anfallsspelet har klickat stora delar av säsongen. Vad som också imponerar med VSK är den armada av tonåringar som tar på sig bärande roller i de grönvita. Filip Tronêt är exempelvis bara 17 år, men gör hälften av VSK:s avgörande mål från sin mittfältsplats. Det är bland annat ett resultat av att västeråsarna har haft sin akademi igång ett tag. Förhoppningsvis kommer Sirius inom några år också kunna spela in 17-åringar på viktiga platser i takt med att vår akademi utvecklas.

Jag tror inte att varken VSK eller Sirius kommer att tappa särskilt många poäng på resterande fem matcher. Om något av lagen tappade mer än tre poäng skulle jag bli förvånad. Tittar vi på omgång för omgång sre det ut som följer:

Omgång 22:
Sirius - Carlstad United
VSK - Umeå FC
HTFF - Bodens BK

Detta bör utan större problem bli tre hemmasegrar. Umeå slarvade bort sina tätchanser i en dålig höstuppstart, och även om man fått igång spelet något nu på slutet ligger laget i ingenmansland och spelare som Danny Persson tänker mer på vart han ska spela nästra år och har till och med provspelat med ÖSK mitt under säsongen. VSK på hemmaplan vinner en sådan match åtta gånger av tio i nuvarande form.

Sirius är förstås mycket bättre än Carlstad United, som dock inte saknar kvalitet - men dock jämnhet. Ett lag som spelar för kontraktet med kniven mot strupen är aldrig att underskatta, men Sirius bör vinna hemma.

Hammarby slår Boden hemma trots turbulensen i moderskeppet. Boden är INTE bra borta och särskilt inte på naturgräs.

Omgång 23:

Bodens BK - VSK
Vasalund - Sirius
HTFF - Dalkurd

Den här omgången är den jag är lite skraj för. Vasalund borta är aldrig kul, aldrig enkelt. Även om Vasa inte kommer att ha något att spela för så är det ett svårläst lag med en mängd unga spelare med ambition och talang. De kan göra en plattmatch, men de kan också göra en kanonmatch. Svårt.

Samtidigt har VSK en lättare match, även om Boden har varit bra hemma tidvis och har spelare som kan hota. Och HTFF slår ett rörigt Dalkurd hemma.

Omgång 24:

VSK - HTFF
Sirius - Arameiska

Här kommer å andra sidan konkurrenter med 100 % säkerhet tappa poäng medan Sirius har en på pappret enkel match mot nedlagda Norsborgssyrianerna. I Västerås är hemmalaget favoriter, men det är ändå en sådan match som passar Bajenkidsen som spelar för egna karriärer.

Omgång 25:

Dalkurd - Sirius
HTFF - ÖFK
Vasalund - VSK

VSK:s tur att åka till Solna. Samma gäller för dem som för Sirius. Vasa har kvalitet och kan störa. Om HTFF är kvar i toppstriden vinner de mot ÖFK, som är ett mycket sämre lag. Sirius får en skrattmatch om Dalkurd är klara med säsongen - vilket är mycket troligt, annars blir det tufft mot ett bra hemmalag.

Omgång 26:

Sirius - Umeå FC
VSK - Dalkurd
Gröndal - HTFF

Det här är en match Sirius kommer vinna. Umeå åker på årets segaste bortaresa för en meningslös match långt borta mot ett bra lag. VSK har en likaledes "enkel" match mot Dalkurd, som jag skulle tro är klara för fortsatt spel i norrettan. HTFF förlorar mot Gröndal. Lätt.

Hemsk höst väntar alltså. Och jag missar de kommande tre matcherna på grund av illa planerad semester. Tufft för hjärtat blir det. Nyckellaget är som jag ser det Vasalund. De kan avgöra en tight tätstrid med sina hösthemmamatcher mot HTFF, Sirius och VSK (de har ju redan vunnit den mot TFF).

***********************************************

Till sist. Bara för att följa upp tråden från förra veckans bloggpost. Det är nu bekräftat att Valstas "starke man" Sulan sitter häktad sedan en månad efter inblandning i en enorm krog- och momshärva i Stockholm. Inte mindre än ETTHUNDRA Kling och Klang var tydligen med i razzian - det motsvarar en tennismatch mot Israel i runda slängar. Att detta har efterverkningar för märstaklubben är naturligtvis inte automatiskt nödvändigt. Men - momsfiffel i niosiffrorsklassen kan ha något att göra med lönepolicies i norra Stor-Stockholm. Kan ha. Kanske.

Fortfarande väntar jag med spänning på att pressen ska ta upp frågan.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Tillåt mig påminna om att vi också släppte in 2 mål hemma mot HTFF - 1-2 blev det där.

/ Brukarn

Anonym sa...

Aj aj, ibland säger herr ordförande saker som inte verkar vara helt genomtänkta.

/Hornby

St.ShitSausage sa...

Fast Fotbollssverige får gärna tro att Bosse "is the shit". Lägg fokus på honom så kanske vi kan lyckas behålla Brännan och Antonio nästa säsong också. Nu har vi chansen att bygga något bra och det vore olyckligt om Brännan blir erbjuden ett attraktivare och mer välbetalt jobb någon annanstans. Då riskerar vi att återigen göra entré i Superettan med en dasstunna som tränare. I övrigt håller jag med i det som är skrivet.

Anonym sa...

Håller också med om mycket av det som skrivs. Men de flesta tycker ju ändå om att få uppskattning för sitt verk. Det spelar mindre roll om det gäller tränare, konstnärer eller fabriksarbetare. Om jag tex var dataprogrammerare och var väldigt bra på det men chefen hela tiden berömde min arbetskamrat så skulle jag till slut tröttna och söka mig till ett företag där min kompetens togs till vara på och där jag uppskattades. Först då skulle min gamla arbetsgivare märka skillnad, och då skulle det vara för sent.
/Klas

Anonym sa...

Man får väl räkna med att de sparkar Brännan efter säsongen och tar hit nån "meriterad" kille som haft nån diffus hjälptränarroll i AIK.
/dissteffe

Anonym sa...

Intressant läsning! Men jag hoppas naturligtvis att VSK kniper första plasten :)

Anonym sa...

platsen

Anonym sa...

Hoppas på en spännande sista månad. Måste erkänna att jag aldrig trodde det här för ett par månader sen. Jag tvivlade starkt på Sirius förmåga men dom har slagit mig på fingrarna där och överbevisat mig. Två lag i medgång. Två spännande ung tränare. Vet egentligen inte vad som talar mest för något av lagen.

Anonym sa...

Ja, den elfte nollan lyste ju med sin frånvaro igår...

/Hornby

Joint sa...

Lasse sa i ett möte där bland annat Brännan var närvarande något i stil med att: "meningen med USAB är ju inte enbart att locka till sig bra spelare, utan också tränare..."

Anonym sa...

Grus i maskineriet. Kom hem Panikbyrån!

/Hornby