10 oktober 2009

Det svänger om Sirius...

Ja, Sirius är för tillfället en underhållande förening, såväl på som utanför planen och så väl för egna som andra klubbars supportrar. Om vi börjar med matchen mot Mjällby: Den överlägsna seriesegraren kom på besök till Uppsala, ställde upp sig på Sirius planhalva och rullade bollen runt och runt och runt och... Sirius anfall var lätt räknade, Men. Så hände det som ofta händer Sirius men som man inte trodde hände seriesegrarna. Ett individuellt misstag av en mittback och helt plötsligt gör Sunday 1-0. Och roligare blev det. När man satt och väntade på att Mjällby skulle lägga i överväxeln så fick man istället se ett Sirius som såg ut att trivas i ledning. Spelet jämnades ut och när halvtidssignalen ljöd så hade det lilla hoppet om en skräll man hade innan blivit till en känsla av att det nog skulle kunna gå vägen. Men. Då hade man inte räknat med mannen med flaggan... Efter att i första halvlek felaktigt vinkat bort ett mål av Hasani tog denne klåpare över totalt i andra. Först såg han till att redan efter någon minut glömma bort den offsideregel han lite väl flitigt nyttjat i första halvlek vilket ledde till en kvittering för gästerna. Efter ytterligare något dåligt ingripande med förödande konsekvens för Sirius så hamnade denne man helt naturligt i fokus efter matchen. Men det var inte bara en av tidernas mest avgörande insatser på Studan som var orsak till detta. Det visade sig även att den assisterande domaren var bördig från en riktig fotbollsfamilj. Nämligen familjen Swärd från Enköping. Hans bror Per-Åke, som i år tränar bottenkonkurrenten Vasalund, kan knappast blivit ledsen över det resultat hans bror i allra högsta grad hjälpte till att ordna. Detta ledde till skriverier. Förbundsfolk fick förklara hur detta kunde ske, det diskuterades på olika forum och folk från hela Sverige tyckte och tänkte runt saken. Från föreningens håll förklarades att man inte hade tid att lägga kraft på detta utan all fokus skulle läggas på nästa match.
Men, innan nästa match flyter nästa case upp till ytan. Ett rykte börjar florera. Jens T Andersson hamnar, efter en tid borta från rubriker, åter i rampljuset. Den här gången p.g.a. ett rykte som säger att JTA inte alls sa upp sig utan i själva verket valt att ta semester. Betald semester. Som tränare. Under de sista sex matcherna. Ryktet öppnar för nya diskussioner. Mitt i allt ställs Sirius mot Vasalund i en ödesmatch. Ett kompakt, aggressivt och sammansvetsat lag tar en svettig men trots allt rättvis seger efter att överraskningen i startelvan, Johan Pettersson, visat upp sig från sin bästa sida. Sirius lämnar jumboplatsen samtidigt som JTA-såpan inte ger några svar. JTA förklarar i UNT att hans avtal visst är uppsagt men öppnar för en fortsättning i Sirius. I övrigt ger JTA några svamlande svar om att saker står skrivet i stjärnorna och att han kan tänka sig att jobba med annat.
Oavsett vad som kunde hänt med en vettig linjedomare eller vad som står skrivet i stjärnorna så har Sirius den senaste veckan visat sig vara en klubb som berör. En klubb som berör supportrar, uppsalabor och t.o.m. andra lags supportrar. En klubb som berör betydligt fler än många andra klubbar i SE. Därför vore det synd och skam om Sirius inte grejade nytt SE-kontrakt.
Så. Hur ta poäng i Åtvidaberg?

Som jag ser det finns några nycklar.
1: Acceptera fakta. Sirius har två tunga avstängningar, Pierre Gallo och Johan Pettersson. I Gallos fall finns det inte någon naturlig ersättare. I Petterssons fall är väl Sunday ingen vågad gissning. Alla lag drabbas av avstängningar, i synnerhet på hösten, och det är inte så mycket att fundera över. När matchen startar så kommer båda lagen ha 11 spelare på planen.
2: Glöm "måstematchen" mot Trollhättan tills vidare. Glöm resonemang om att det är mot Trollhättan det gäller. Det är en oerhörd skillnad att gå ut till en match mot Trollhättan med tre poängs försprång. En match som kanske Trollhättan då istället måste vinna. Så. Lägg all tanke- och muskelkraft på matchen i Åtvidaberg. En match ingen räknar med poäng i. Alla bottenlag har skrällt de senaste omgångarna. Skapa en känsla av att "nu är det vår tur att chocka alla".
3: Lämna de individuella misstagen hemma i Uppsala. Matchen mot Vasalund var en uppvisning i tålamod och lojalitet med en matchplan. Ett par individuella misstag höll så när på att stjälpa hela idén. Men det gick vägen och bortsett från dessa misstag såg Sirius väldigt täta ut. Fortsätt på den inslagna vägen och gör mitten till ett slagfält där det gör ont för Christian Bergström & co att försöka spela sig in.
4: Firma Österberg-Hasani-Jernberg. Kommer tillsammans med ytterligare en anfallare, förmodligen Bale, att vara nästan helt ansvariga för Sirius anfallsspel. Sirius har helt enkelt inte råd med att två av de här spelarna har en dålig dag. Fungerar det istället för alla fyra så har Sirius alla möjligheter att skapa målchamser. Man har fart i Petter och Shpetim, kraft i Sunday och Shpetim. Dessutom står Jernberg för lösningar som ibland ligger lite utanför boken. Övriga spelare kommer att få lägga all sin kraft i det defensiva spelet, så det är dessa herrar som kan bli tungan på vågen.
5: Hörnor och frisparkar. Kan i slutändan visa sig bli avgörande för ett nytt SE-kontrakt. Att avgöra på en fast situation är ingen ovalig sak i fotboll. Dags nu?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Dessutom är Åtvid ett notoriskt omställningslag. De vill inte ha boll och göra matchen själva, de vill få bjuss. Därför hoppas jag på en uppställning med två anfallare och lite längre spel eftersom också Gallo är borta och mycket av mittfältsfinliret komemr försvinna. Gör det trångt och jobbigt för Åtvid, ställ om snabbt och känn att det är de som har pressen att visa att de förtjänar allsvenskan.

Kanonläge för poäng!

Tommy sa...

Älskar de här inläggen!! Keep´em coming!

Gärna lite tätare framöver.

Tack!

Uv sa...

Välkommen! Mycket intressant analys, hoppas på fler framöver.

Anonym sa...

Det låter alltid så snyggt om analyserna här men efter match är det väldigt sällan som de stämt med verkligheten.

Milan sa...

Det beror ju på hur man ser det. Det handlar ju trots allt oftast om analyser om vad som måste klaffa för poäng, inte hur man tror matchen slutar. Det är ju lite skillnad. Keep up the good work!

Anonym sa...

3: Lämna de individuella misstagen hemma i Uppsala.
5: Hörnor och frisparkar. Kan i slutändan bli avgörande förr nytt SE-kontrakt.