06 oktober 2009

Sirius vinner igen, men var är Jens T Andersson?

Det har nu gått tre matcher sedan Jens T Andersson lämnade Sirius som ett sjunkande skepp. Sedan dess har Sirius, som signatur Leon påpekade i en kommentar, hållit nollan i fem av sex halvlekar, plockat fyra viktiga poäng och är i allra högsta grad med i racet om Superettankontrakt. Enligt Jens sätt att resonera på den presskonferens där han uppgav att han lämnar sitt uppdrag så är det ganska mycket tack vare honom. Hans avgång skulle ha en positiv effekt och vara den enda förändringen som gick att göra för att uppnå ett kortsigtigt resultat. Kreativt ledarskap alltså, inte ett "jag har misslyckats", utan ett sätt att "väcka spelarna".

Jag har inte sett så mycket som ett spår av Jens sedan dess. Så idag dyker han upp på Löten. Idag av alla dagar. Och en tanke slår mig. Avgick verkligen Jens T Andersson? Sade han verkligen upp sig? Jag var länge säker på att det var så det var och var extremt sur på det sätt han valde att lämna alla i sticket på. Ansvar, my ass. Men det har jag redan varit inne på. Ändå hade det varit en förmildrande omständighet. ett sätt att säga att "förlåt, jag var en idiot som tog det här jobbet, men nu går jag och vill inte ha några mer pengar från er". Redan förra veckan började det dock förekomma rykten från olika håll som antydde att Jens nog inte alls hade sagt upp sig.

Och det verkar som om det stämmer. På Sirius hemsida finns först ett pressmeddelande om att "Jens T Andersson avgår". Sedan, två dagar senare skickar styrelsen ut en kommuniké där det heter "Med anledning av att Jens T Andersson lämnade sitt uppdrag som huvudtränare för Sirius A-lag". Det är en jävla skillnad det. Och när jag tänker på det. Sirius skrev minst tre år med Jens som ett led i en långsiktig satsning. Styrelsen hade inte heller någon intention att bryta den långsiktigheten. Det var Jens som bröt den. Det var Jens, som själv snackat långsiktighet hela säsongen, som fattade ett extremt kortsiktigt beslut.

Men sa han verkligen nej till en hygglig lön i tre år? Det verkar inte så. Det verkar som om Jens helt enkelt tog ut semester. Det verkar som att han har haft några veckors semester nu när laget som han nyss var huvudansvarig för kämpar för överlevnad i serien. Semester som alltså någon i så fall måste ha beviljat. Så kan man också tolka innebörden i ordet "ansvar". Att låta påskina att man klivit av som en godhjärtad och uppoffrande handling för klubbens bästa, när det i själva verket verkar ha rört sig om en rent egoistisk handling med klubbens superettakontrakt - och framtid - som eventuellt offer.

För som det ser ut för en utomstående har alltså Jens sagt att han inte vill träna laget längre - nån annan får ta över the dirty work. Samtidigt har han mage att själv ta semester och fortsätta ockupera det löneutrymme som klubben behöver för att ersätta den resurs som försvunnit. På semester. Är det så är det banne mig nytt rekord i grenen pissa på en klubb. Är det det han menade med att "väcka spelarna"?

Och det återstår en oerhört central fråga att besvara. Vad händer när semestern är slut? När Jens ska gå tillbaka till sin tjänst. Vad ska han göra för Sirius de närmaste åren?

En tanke dyker upp som är oerhört svår att värja sig från. Jens T Andersson var tidigare sportchef i Väsby. Och Sirius har inte haft någon sportchef på ett bra tag. Smidig lösning i teorin. Om man bortser från att det är människor och inte tennsoldater som är inblandade i den här soppan. Men det vore nog förödande skulle jag tro. Ett vackert sätt att vrida om kniven i de öppna sår på spelare och ledare som han lämnade när han gick. En vettigare variant vore väl att låta Jens ta ansvar för U21 samt Sunnersta. Han har lämnat eliten inom klubben självmant och kan inte komma tillbaka till en chefspost. Enda lösningen blir då att börja om underifrån. Och det är han själv som valt det.

Men skulle det ändå hända ligger mitt medlemskort i föreningen på posten följande dag. Det vore att döda det lilla som ändå byggts upp de senaste åren.

4 kommentarer:

Farbror the Guru sa...

Rekord i grupp-psykologi!

Anonym sa...

Många frågetecken i denna soppa. Jag tror inte att klubben kommer att ge några svar förrän efter säsongens slut.

Anonym sa...

Nej, styrelsen kan inte vara särskilt sugna på att diskutera det här om uppgifterna stämmer. Och ännu mindre Jens T Andersson. Har aldrig hört talas om en tränare som får lite semester under årets viktigaste matcher. Men jag vill ha besked nu. Inte efter säsongen. Vad är sant. Är han fortfarande avlönad av klubben? I så fall varför? Det här luktar riktigt illa!

Anonym sa...

Läste till en början något som såg ut som ett intressant inslag för att strax förstå att det bara var oinitierat gnäll och dumhet.
Utifrån bristande information kan man inte dra slutsatser.
Det är mer hedervärt att kasta glasflaskor och slåss än att producera impotent gnäll i bloggform såhär!
När man inte vet så vet man inte. Utifrån denna okunskap kan inget annat konstrueras än fantasier och tyckande.
-Idioter!