30 juli 2010

Regntunga skyar

Det blev inte mycket till U21-match mot Assyriska igår. Det var ett sådant där regn som får folk att börja snickra båtar och fylla dem med djur, och efter fem minuter avrböts matchen. Ingen träning, inget test alltså. Förhoppningsvis går det att hitta ett nytt datum för matchen innan seriestart. Jag tror Sirius behöver mer kvalitetstid tillsammans innan serien drar igång igen med tufftuff match mot VSK.

Speaking of Assyriska. Att Gurra var på väg bort från södertäljeklubben var ingen knallsensation direkt. Att Sirius varit intresserade av ett lån bekräftas av många olika källor. Att det inte skulle bli Sirius, tvärt emot vad Studan trodde förra veckan, stod också klart efter måndagens match på löten. Och nu är det alltså bekräftat att Gurra kommer spendera resten av säsongen i Superettans bonkelag nummer ett, FC Trollhättan.

Jag både förstår och inte förstår. Ju mer jag tänker på det desto begripligare blir det att Gurra inte väljer Sirius. Han ville ju iväg härifrån och prova något annat. Då känns det inte rimligt att komma tillbaka med svansen mellan benen efter några månader. Men å andra sidan, FC Trollhättan... Garanterad uråkning i höst, och så kul är det väl inte att åka ur serier? Men han lär få speltid. Och mycket att göra i alla fall.

Gårdagens sillybomb är dock en helt annan. Jernberg går till Degerfors. För första gången sedan reformationen kommer Sirius att sälja en spelare till en klubb högre upp i systemet. Som står under kontrakt. För pengar. Det är så klart positivt. Det är så vi småklubbar måste jobba för att få ihop anständiga villkor. Och med tanke på att Jernberg skulle kunna gå gratis vart som helst i höst är det naturligtvis kanon. Men jag kan tycka att det ändå finns en hel del att fundera över.

Ta bara det faktum att Degerfors, direkt när deras mittfältskugge Solberg gick sönder i onsdags kväll, lyfter luren till Sirius och hör sig för om Jernberg. De hade sin lista klar. Och tänk. Överst på den listan stod en 21-åring som varit skadad stora delar av vårsäsongen och som just kommit tillbaka i form. En spelare som Sirius velat göra sig av med gratis flera gånger. För att han "visar dålig attityd", om man får tro vissa. För att han "ändå inte vill vara här", om man får tro andra. Dåligt kroppsspråk.

Den dåliga attityden och viljan tillskrivs en spelare som genrellt sett är den som är sist kvar på träningar och en av de som har bäst koll på förberedelser och livet som fotbollsspelare i truppen.Jernberg kom till klubben inför säsongen 2009. Han valde Sirius trots uppvaktning och intresse från en rad andra klubbar eftersom "han fått ett bra intryck av klubben och klubbens filosofi". Han erbjöds en i sammanhanget löjlig lön, som i år motsvarar kanske hyran på 12 kvadratmeter studentrum i Flogsta efter skatt, men lovades å andra sidan jobb av dåvarande sportansvarige Hansén. Det sket sig. Hansén lämnade ju. Och det är väl ingen som bryr sig om vad han har lovat?

Så vad har klubben egentligen gjort för att förvalta den där obestridliga spetskvalitén och talangen som Jernberg ändå besitter? Gett honom en skitlön, hängt ut honom som strulputte och gnällare och allmänt kass och gjort honom offentligen till en av syndabockarna för uteblivna resultat. (Jodå, det är exakt vad styrelseledamöter har sagt i semioffentliga sammanhang.) Visst, Jernberg har sagt rakt ut i pressen vad han har tyckt och tänkt. Och han lär ha tackat nej till ett erbjudet jobb. Osmart, och vi har diskuterat det förr. Men en ung, lovande spelare ska ha stöd och hjälp och skyddas utåt, inte tvärt om.

Att utveckla talanger i stället för att hämma dem.

Och nu lär vi få höra att vi ska vara jävligt glada att vi fick några pengar över huvud taget för en spelare som ändå inte vill vara här, och som vi ändå funderat på att släppa gratis. Jag tycker det är fel. Vi kan lika gärna prata om usel kapitalförvaltning. Vi ska sörja att klubben inte lyckades förvalta en av de största talangerna vi haft i laget bättre. Det var Sirius som skulle sälja Jernberg till allsvenskan, inte Degerfors. Vi skulle haft 100 % av ett sjusiffrigt belopp, och inte 25 %, eller vad nu klubben kan utverka i form av vidareförsäljningsklausuler. Man vet aldrig vad som hade hänt om inte om, och så vidare. Men Sirius har i alla fall inte lyckats med de förutsättningar man lovade Jernberg. Och som han trodde på.

Jag är glad för Jernbergs skull. Jag tror att Degen blir perfekt för honom. Jag tror att han mycket väl kan vara en resurs i deras jakt på allsvensk plats. Jag är också glad för att Sirius äntligen säljer spelare för pengar för att det är bra spelare med spetskvalitéer som är eftersökta. Men jag är deppig över att fallet Jernberg är ytterligare ett av de fall där Sirius inte förmått förvalta talang. Ytterligare en spelare som kommer bege sig ut i fotbollssverige med en känsla av att ha blivit sviken av Sirius. Ytterligare ett fall där vi hade flyt. Att vi inte släppte honom gratis. Bara för att det funkade den här gången får man inte glömma hur nära det var att vi kastade bort detta kapital.

Kan vi inte försöka lära oss något den här gången? Vilka mittfältare är det som slentrianmässigt hyllas? Vilken mittfältare är det som säljs? Vad kan vi göra bättre nästa gång? Och framför allt. Det fanns folk som slet för att få hit Jernberg. Som scoutade honom och övertalade honom. För att de såg vilken bra fotbollsspelare det var. Folk som lyckats motivera honom att vara kvar trots allt. Jag bara undrar om klubben kommer att vara förmögen att ge cred där cred ska ges den här gången. Ge cred åt kunskapen, för den måste behållas och förvaltas.

Men så länge får vi väl vara tacksamma för att Jernberg inte är en av de spelare som Utvecklingsbolaget valde att skriva in. Varför ta en 21-åring med spets när vi har spelare som Philip, Kango, Sunday, etc. Nu går pengana oavkortat till Sirius. Rätt in i det svarta hålet, i presume. För Jernberg behöver ju strängt taget inte ersättas. Visst skrapar vi från toppen i truppen, men mittfältet håller nog ändå.

Så som sagt. Bra för Jernberg. Bra för Degerfors. Och bra för Sirius också. I synnerhet om klubben lär sig något på kuppen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är kluven. När Sirius får betalt för en spelare så är det ju ett steg i rätt riktning.Men med Västeråsmatchen i minnet så känns det som om vi tappat en absolut nyckelspelare inför hösten. Plötsligt gjorde sirius det man efterlyst. Styrde spelet som ett topplag. Ernesto, Gallo och Jernberg var det mest spännande mittfält jag sett i sirius på länge och de såg ut att trivas tillsammans. Nu är man tillbaka på ruta 1.

Tommy sa...

Törs en "exilare" hoppas på en liten genomgång av ledarstaben innan höstsäsongen drar igång. Hur har de gamla skött sig och vad tror ni om det nya blodet?

Har hört ryktats om en del tvivel på vissa; från hyfsat initierade källor.

Takk på forhand

Panikbyrån sa...

Det är inte omöjligt att jag tänker försöka rota lite i det där med organisationen och ledarskapet. Nån gång. Jag emar dock ihop i en liten hög vid blotta tanken så jag vet inte om jag orkar...

johann sa...

Amen, du är smartare än mig!

Anonym sa...

Kan bara hålla med om fallet Jernberg. Jag väljer dock att försöka tänka positivt. Vi har sålt en spelare uppåt i seriesystemet. Trots att han kanske har dåliga erfarenheter av sirius som syns i spelarkretsar så sänder det ändå en signal till unga spelare att man kan "lyckas" i Sirius. Vet inte vilket som i slutändan väger tyngst dock...

Appropå talangutveckling: vad är din hållning angående Outinen? Det snackas ju en del bland supportrar att man tycker att man borde satsa på "egna" talanger i första hand. Själv kan jag se en vits med att ta in spetskompetens utifrån (på samma sätt som i a-laget) till ungdomsleden, men jag är för inkompetent på området talangutveckling för att ha en egentlig uppfattning. Tycker du att det är en bra strategi?