23 juli 2010

Semestern är slut

Håhå jaja. Idag drar träningen igång igen för Sirius. Man börjar lite skojsigt med Coopertest och en massa andra test under två dagar. Lite fotboll, mycket plåga. Sedan rullar det så smått igång igen i helgen. Det är som det ska vara.

Annat tycker jag ser sådär ut. Det har nu varit silly season i tre veckor, och vad har hänt? Vi har värvat en bra portugis på korttidskontrakt visserligen. En snubbe som trillade ner mitt framför nyllet på klubben på grund av flickvän i stan. Och så idag drar Lasse Svensson fram Bosse Andersson ur bröstfickan.Det där första är en del av ett symptom som jag kännt en viss oro för en längre tid. Det där andra vet jag inte riktigt hur jag ska tolka, men det är onekligen intressant.

Att göra-listan har liksom varit klar ett tag. Signa Elias, låna ytterligare en mittback som inte får speltid i ett lag högre upp i seriepyramiden och som nog kanske kan tänka sig Sirius, värva/låna ytterligare en anfallare, se till att alla i truppen som vi vill behålla har kontrakt, erbjud folk som inte behövs att bryta kontraktet. Till exempel.

Jag vet inte riktigt vad av det som har hänt, men jag vet att Elias inte är på Löten utan på semester och att han "nog ska fortsätta prata med Sirius nästa vecka." Jag vet att vi inte har värvat någon anfallare trots att det funnits konkreta namn och konkret intresse. Att både Assyriska och Gurra nog skulle kunna tänka sig en utlåning är ingen vild gissning.

Dessutom finns det konkret intresse för att par av Sirius spelare. Som det sägs i alla fall. (Även om jag inte ger mycket för Sundays påstådda flykt till Partizan Belgrad. Jag stod och lyssnade när Sundays agent tuggade loss på Stadion förra veckan, och det troliga scenariot är nog att han sweet talkat ihop en provträning. Men vi får väl se.)

Jo, och så vet vi en sak till. Sirius sportchef Mattias Eriksson är på Gothia cup. Och veckan innan på Dalecarlia. För mig känns det knappast som en riktig prioritering i just det läget som råder nu, men det kanske finns en vass förklaring. Och det kanske händer jättemycket bakom kulisserna som inte syns.

Men det är i ljuset av detta som det känns lite fascinerande för en inbiten kremlolog som undertecknad att Bosse Andersson dyker upp på Löten just idag. Och i tre artiklar i UNT. (Ni hittar dem själva, jag orkar inte länka.) Bosse ska vara ... ähum ... sportslig utvecklare.

Den organisationsteoretiker som vill rita upp ett organogram över Sirius verksamhet har onekligen en spännande utmaning. Och den som på ett enkelt och krispigt sätt kan förklara vilka roller exempelvis Sonesson, Per Nohr, Lasse, Mattias Eriksson, Big Bengt Å och nu Bosse Andersson har i klubben och hur de förhåller sig till varandra är mer än välkommen med sin text här.

Men om jag säger som så här. Jag tror inte att Bosse A hade jazzat in i klubben om vi legat i topp i serien och allt rann på som ett vackert litet vattenfall. Och läser man artiklarna i UNT så får man mest intrycket av att Bosse A ska ha samma roll som Winston Wolf i Pulp Fiction. Snubben som bossen ringer in när hantlangarna inte presterat. Bosse känns som Sirius cleaner. Kanske precis vad som behövs. Eller kanske ytterligare en ingrediens i en rätt rörig soppa som man ibland kan få känslan rymmer en massa surdegar som ingen riktigt tagit tag i.

Artikeln om Sunday i dagens UNT är väl den som skvallrar mest om vad som händer i all sin korthet. Känn bara på detta:

"– Jag fick ett sms från Sunday Bales agent om att Partizan Belgrad vill ha ner honom på ett provspel. Mer vet jag inte för tillfället, säger Sirius ordförande Lasse Svensson."

Okej. Sånt går alltså via ordföranden? Är det riktigt kosher verkligen? Är det så klubben vill ha det?

Sedan lite "redaktionell text":

"Eftersom Sirius sportchef Mattias Eriksson befinner sig i Göteborg på Gothia cup så är det nu Bosse Andersson som tar tag i affären."

Läs den meningen igen. Vem kan ha sagt det till herr journalist Meisels in a matter of factual way? Och vad säger man inte? Varför sköter inte sportchefen det? För att han tittar på ungdomsfotboll i Göteborg?!?

För det första får man det att låta som om Göteborg ligger en vecka bort med atlantångare bortom all modern kommunikation. För det andra säger man uttryckligen att sportchefen gott kan titta på pojkfotboll medans den nye sportslige utvecklare efter två timmar på jobbet drar upp klubbens riktlinjer för truppförändringar:

"-Vi vill skapa lite lugn och harmoni i truppen nu och därför är det viktigt att behålla spelarna. Om spelare ska lämna så ska det vara för att de har presterat bra inte för att agenten fixat provspel, säger Andersson."

Det är sådant som oroar en mjältsjuk själ som undertecknads. Är alla inblandade verkligen okej med lösningen? Och vilka konsekvenser får det annars? Och läser man andra artikeln så låter det som att Bosse A ska in och peta i coachningen och spelsättet också. Efter att ha sett en match. Sådant imponerar inte jättemycket kan jag tycka.

Med detta sagt vill jag understryka att just den där meningen som Bosse A säger om Sunday är bland det mest lovande en representant för Sirius sagt på många år. Tveklöst har vi fått in en aktör i klubben som inte står med mössan i hand när folk med solbrillor och jättemånga kompisar på Fejan dyker upp och har fixat provspel eller har en "jätteintressant spelare" med sig.

Summan av kardemumman då? Jag är en obotlig cyniker tyvärr. Men jag försöker skärpa till mig, och som en del av mitt tolvstegsprogram så drar jag till med att Bosse Andersson var helt rätt värvning. En person som kan hålla lite fyr i eldarna i klubben och som kan rycka in och ta över där ... eh ... resurserna inte riktigt räcker till. Och inte minst någon som styrelsen lyssnar på och som kan få saker att hända.

Och inte bara en ny filt som klubben kastar över allt bråte för att skymma smutsen. Och inte en snubbe som kommer in med sin sexskjutare och pickadollar ner allt som rör sig och skapar konflikt.

Vi säger väl så. Det här är bra för Sirius. Okej?

Coopertestet då? Dagens verskamhet. Samma gamla visa till viss del. Fredrik och Patrik i ohotad topp. Och Richard i lika ohotad botten. Mest spännande resultat kanske en viss E Brekkan stod för som efter fyra år framför grillen placerade sig mitt i hela fältet. Och Jernberg som förbättrat sig för varje gång och som nu är med i toppen. Bylle var bra också. Helt i topp, med den uttalade målsättningen att vara bäst i Sverige bland alla målisar. För varför göra något om man inte kan vara bäst? Riktigt så verkar inte våra nigerianska vänner resonera. Rätt samlad flock i mål, sedan ingenting, och Moses, sedan mer ingenting, och Sunday. Och så ingenting ett tag till och så Richard.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Är verkligen Bosse ett aktat namn i branschen fortfarande, Lasse Svensson är ju lyrisk som vanligt men vad tycker folk i branschen. Hade han inte fått annat jobb för längesen och i högre divisioner i så fall..?

Anonym sa...

Sirius kansli är ett skämt. Finns ingen med hjärta för klubben som jobbar inom organisationen mer än kanske Lasse och han blir ju mer och mer pajas..... Visst kanske det finns lite kompetens hos Bosse men faktum är att han bara längtar tillbaka till Dif där han har hjärtat! Undrar också vad han konkret ska ha för roll, och vad sysslar Nohr och co med liksom? Nej, känns som Sirius satsning på organisationen är välbehövlig men görs med fel personer som styr så det kommer nog gå åt skogen.....

Anonym sa...

1. orutinerad sportchef
2. orutinerad tränare
3. orutinerad klubbchef
4. osv, osv.
det behövs rutin i klubben och det kan bosse bidra med men ..

Anonym sa...

för övrigt ryktas det om att klubben lägger runt en halv mille detta år på en bänknötare...