04 november 2009

Äntligen!

Jag tror vi är rätt många som med fasa minns en presskonferens på Saluhallen en vinter för tre år sedan. Per Millqvist och Gary Sundgren presenterades som det nya superettalaget Sirius nya tränarkonstellation. "I det här jobbet kan man ju inte alltid välja själv", eller något liknande, svarade Mille på pressens frågor om varför han valt Sirius. Det bjöds på finlunch på linnedukar i den lilla VIP-baren med utsikt över ån. En av de som var i lokalen då var den nytillträdde tipselittränaren Andreas Brännström.

Idag var det han som stod i centrum när Sirius hade pressträff för att presentera kommande års huvudtränare. Den här gången var inramningen ett mötesrum på sterila Idrottens Hus. Och förningen bestod av några påsar kladdiga, men goda, kanelbullar och tag själv-kaffe.

Men den stora skillnaden var snacket. I stället för "man kan ju inte välja och vraka" fick vi en lång monolog på temat siriushjärta. På temat "jag har följt Sirius i tio år både som spelare och ledare". Brännan poängterade att klubben har tagit många viktiga steg sedan 2006 då han slutade som spelare. Att det fortfarande finns oerhört mycket som måste förbättras. Om vikten av att bygga en delvis ny attityd kring vad det innebär att vara fotbollsspelare i Sirius. Att bygga en långsiktigt hållbar organisation. För en som följt liknande tillställningar i Sirius ett tag nu var det ingenting annat än ljuv musik.

Och inte blev det sämre när Mattias Eriksson utvecklade tankar kring sin roll som Sportchef. Om rollen som övergripande ansvarig för hela verksamheten från 13-åringar till a-trupp. Om vikten av att bygga en hållbar organisation kring fotbollen. Om arbetet som redan har påbörjats med a-truppen inför nästa säsong. Om hårt arbete från grunden. Mattias Eriksson kommer dessutom att vara adjungerad i styrelsen för att säkerställa länken mellan det sportsliga och styrelserummet. En styrelse som dessutom enligt ihärdiga rykten kan komma att förstärkas med Einar Brekkan.

Okej. Det kanske kommer att visa sig att det inte funkar. Att arbetsmodellen inte håller. Att dessa personer inte var rätt val. Men dagens 30 minuter på Idrottens hus målade upp något som jag egentligen aldrig tidigare, med få undantag, har hört i vår förening. En vision och en riktning. Ansvariga personer som kan lägga ut texten om vad de vill ska ske och hur det ska ske samt en styrelse som står bakom.

Samtidigt ute på Lötens konstgräs ett stenkast bort gjorde laget sin sista träning inför tio dagars semester. Med på planen fanns 15 kontrakterade spelare. Visst, vissa av dem kan komma att lämna. Men grunden finns där. Enligt Brännan och Mattias finns också ett påbörjat arbete med kartläggning av vilka spelartyper som bör rekryteras och en strategi för spelarutbildning. Kanske har även själva rekryteringen börjat också? Jag tyckte nog att jag från cykeln på väg hem kunde känna igen en målvakt som tills nyligen fanns hos en av de blivande seriekonkurrenterna. När sedan träningarna ska återupptas igen efter minisemestern ska det enligt planen också finnas en assisterande tränare på plats. Det talas dessutom om provspelare och eventuella testmatcher. Före eller efter jul återstår nog att se.

Då kan bygget inför serien nästa år starta på allvar. Det ska bli oerhört spännade att se vilka resultat det kommer att ge. Studan kommer att ladda ordentligt under off season för att åtminstone veckovis ge uppdateringar om vad som sker relaterat till både Sirius och våra konkurrenter.

Under den avdelningen kan vi redan konstatera följande:

*Både Vasalund och Väsby har kallat till medlemsmöten den 12 november för att diskutera "serietillhörighet". Rykten från de nykorade svenska mästarna säger att man vill ha hela sin verksamhet i Solna. Planen är alltså att slå ihop Vasalund och Väsby och ta Väsbys superettaplats i anspråk men flytta verksamheten till Råsunda/Skyttis/Karlberg. Det innebär att Vasalund med stor sannolikhet försvinner ur serien. Saknade av ingen.

*Vilka som tar Vasalunds plats i så fall är en grannlaga uppgift för förbundet att reda ut. Tidigare har man varit tydlig med principen att inget lag som åkt ur en serie ska få spela kvar, utan att påfyllnad ska ske från de lägre serierna. Men hur katten sorterar man fram rätt lag från sex division II-serier? Eller tänker SvFF hitta på nya principer?

*BP har långt gångna samtal med Gröndal om ett intensifierat samarbete a la Bajen - HTFF.

*HTFF förresten. I och med att Bajen åkte ur allsvenskan har det redan börjat glunkas om att basen i Bajentruppen ska förstärkas med spelare från HTFF i stället för med spektakulära nyförvärv. HTFF seglar i så fall upp som ivriga kandidater till positionen som seriens bonkegäng nummer ett.

*Favorit i serien är Dalkurd. I alla fall om man frågar dem själva. De har i dagarna i alla fall gjort klart med Lasse Ericsson, före detta individuell spelarutvecklare i Djurgården, och Bernard Brcic som tränare inför säsongen. Låter hygglo på pappret.

*VSK. Tja VSK. När man tycker att man har det jobbigt kan man alltid surfa in på VLT och frossa i Västeråsfotbollens misär. En tröst för tigerhjärtan, visst, men det är ändå kul.

*FCT klarade sig kvar i Superettan. Det innebär att Skövde blir kvar i ettorna. (Vilket ras! De kunde säkra S1 med tre omgångar kvar. Sedan föllde som en sten och sumpade allt.) De kan aldrig hamna i vår serie. FCT hade varit ett gränsfall beroende på vilka som flyttas upp efter Vasa och beroende på om Qviding eller Brage vinner i morgon. Spontant kan jag tycka det vore bra att ha både Brage och Dalkurd i serien. De skulle kunna banka ur lite energi ur varandra.

1 kommentar:

Diljen sa...

Jag gillar din blogg. Dessutom kommer vi nu att "bevaka" samma serie. Det ser jag fram emot!