18 november 2009

I mörkret är alla katter grå.

Rykten är farliga ting. De har en tendens att sprida sig oavsett om de är sanna eller falska, och ju mer de sprider sig desto svårare är det generellt sett att veta om de är sanna eller inte. Men om rykten kommer från många olika håll. Om de kan bekräftas av flera var och en för sig oberoende källor kan man kanske börja ana att det finns någon form av sanning bakom dem. Inte nödvändigtvis, men det kan vara så. Så här kommer ett rykte. Ett envist och väldigt vanligt förekommande rykte.

Det förekommer svarta pengar inom svensk fotboll. Det finns fotbollsspelare som får en summa i vit och nogsamt redovisad lön, i bästa fall insatt på sitt konto i slutet av varje månad, och en summa i sedelbuntar utdelade i samband med träningar eller besök på ett lokalt företag.

Det är rykten. Jag personligen vet inte om det är sant, för jag har aldrig själv sett det. Men det finns väldigt mycket folk som säger att det är så. Väldigt många som hävdar att de har belägg för det, men som inte vill prata så mycket om det. Det kan jag förstå. Många av dessa är fotbollsspelare som själva tagit mot pengar svart och som därmed är inblandade själva. Andra har inte lust att sticka ut hakan eftersom den som riktar sådana anklagelser åt specifikt håll brukar kunna få på nöten, verbalt i alla fall.

Jag skrev tidigare om en förening som har varit utsatt för liknande rykten i den här bloggen. En förening som jag inte vet ett skit om. Det enda jag gjorde var att konstatera att spelare valde att spela där för väsentligt mycket mindre pengar än de kunnat få på annat håll. Att klubbens totala omkostnader innebar en snittlön på några tusenlappar i månaden för en trupp vars marknadsmässiga snittlön mycket lågt räknat var det tredubbla. Mycket lågt räknat.

Det kanske är så. Jag vet inte. Jag har ingen möjlighet att kolla.

Jag hört om en annan förening som verkar ha satt i system att sluta betala ut pengar till en spelare som vägrar att skriva på ett nytt kontrakt. Som verkar ha sagt till spelare som tjafsat för att få ut sina pengar att de själva åker dit om de tjafsar. Och vilken spelare på svensk mellannivå har lust att betala upplupen skatt på säg 24 gånger 9000, samt straffränta på uppemot 40 %? Det skulle, teoretiskt alltså, kunna handla om ett sexsiffrigt engångsbelopp. Så varför bråka?

Det kanske är skitsnack. Elakt förtal. Jag vet inte. Jag har ingen möjlighet att kolla.

Det finns några sätt att ta itu med det här. En variant är att förbundet tar frågan på allvar och initierar en bred dialog om hur man kan komma till rätta med problemet - om det nu finns. Man kan ta initiativ för att ta reda på hur stort problemet kan antas vara genom olika former av undersökningar. Man kan också göra kostnaden för att bli ertappad med svarta löner såpass stor att det minskar incitamenten att göra det, genom sanktioner både mot klubbar och spelare.

En annan variant är att Skatteverket lyfter frågan och genomför en riktad skatterevision.

En tredje variant är att media tar sitt ansvar och lyfter frågan. Det är helt säkert inte särskilt svårt att utröna om det finns sanning i liknande anklagelser eller inte genom att sätta sig och läsa årsredovisningar. Det saknas knappast heller spelare som är villiga att prata om detta om de garanteras anonymitet.

En fjärde variant är att spelarna börja tänka lite längre än vad näsan räcker. Det finns ändå vissa nackdelar med att jobba svart. Hur för man exempelvis en tvist med en klubb om svarta pengar? Vad händer om man blir långtidsskadad? Om man någon gång i sitt liv kommer att vara intresserad av en pension, arbetslöshetsförsäkring, föräldraledighet, etc? Långt ifrån alla spelare kommer att kunna livnära sig på sin fotboll på sådana nivåer att sådana faktorer är betydelselösa. Jag lovar.

Det ryktas (rykten återigen...) exempelvis att Emir Smajic har fått ett kontraktsförslag från en klubb som det finns många som funderar lite över vad gäller just den här aspekten. Eller eftersom jag inte vet om det är så eller inte så kan vi prata hypotetiskt om det. Säg att en ung spelare får ett kontraktsförslag framför sig. Då skulle jag rekommendera att spelaren faktiskt läser det ordentligt själv. Inte bara genom agenten. Jag skulle rekommendera att spelaren lyssnade på andra spelare med erfarenhet. Om man skriver på ett avtal med en klubb där det ingår en (muntlig eller skriftlig) deal om "bonusar" som inte betalas ut på ett korrekt sätt så bör man reflektera lite över att man faktiskt begår ett brott som kan kosta en personligen ganska mycket.

Men det förutsätter att folk bryr sig om detta eventuella problem. Att de som sitter inne med information lyfter upp problematiken. Att klubbar vars konkurrensförmåga försämras av att andra klubbar slipper kostnadsposter som man själv står med börjar härja lite. Att förbundet tar krafttag för att städa upp bland klubbarna. Att myndigheterna börjar rota. För så länge ingen sätter ner foten, eller tar itu med frågan så är alla och ingen anklagade.

Antingen det, eller så fortsätter vi ha det så här. Men då kan vi väl lika gärna skita i förbud mot att muta domare och dopa sig och sådant. Jag kan inte se att det är någon större skillnad.

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta måste få ett slut. Vissa klubbar, bl.a dem från Stockholm är ju nästan vid ruinens brant. Detta för att de har dyra lönekostnader, som de betalar sociala avgifter på. Om det finns organisationer som bygger allt på att vara kriminella och därmed ordna resultat på andra föreningars bekostnad så är det ju dags att ingripa. Skatteverk, polis och journalister borde ju kunna få bukt med hela fenomenet.