27 november 2009

Det finns idioter och så finns det ritkigt fräcka idioter

I förra veckan förlorade Katrineholm/Värmbols bandylag med 22-2 mot SAIK i elitserien. Det är rätt stora siffror det. Hur stora siffror det är får vi återkomma till längre ner, men det mest anmärkningsvärda är ändå inte resultatet. Det mest anmärkningsvärda är kommentarerna från några av de inblandade.

- Vi får se om vi ska lämna in en motion om att minska ner elitserien till nästa år. Vissa lag håller helt enkelt inte måttet och elitserien blir för ojämn.

Säger alltså SAIK:s tränare. De ska diskutera i klubben om det ska lämnas in en motion. Fint. Diskutera det ni. Samtidigt rapporterades 1,9 miljoner i skulder och 1,1 miljoner i underskott från SAIK:s senaste årsmöte. Deras balansräkning kommer inte långt efter Bajens i kreativitet. För att få rätsida på ekonomin sade man sig tidigare i höstas räkna med ökade intäkter från arrangemangen i Göransson Arena, samt att man gett sig in i diskussioner kring avskrivningar och återbetalningsplaner med dem till vilka man skyldig är.

Sänka lönekostnaderna? Icke. Fortsätta värva spelare man inte har råd med? Jajamän! Stoppa huvudet i sanden och hoppas att allt löser sig? Naturligtvis! Hur skulle man annars göra?

En variant är ju att tänka som de förnedrade sörmlänningarna i KVBS. De har nobbat ett flertal spelare under sillyn på grund av att de inte velat göra en satsning som skulle riskera ekonomin. Satsat på lokala och unga spelare.

En variant är ju att anpassa kostnadsnivån till den förväntade intäktsnivån. Inte jazza upp intäktsnivån till de breddgrader som gör att den, om den var realistisk, skulle matcha de kostnader man tänker ha anyway. Sandvikens förnekelsekonomi är dessvärre inte ovanlig inom idrotten, men det är sällan den är förenad med så öppen dumhet. Först skapa en bubbla av sitt eget bygge, och sedan gå ut och klaga på att de andra är för dåliga. It takes some nerve!

SAIK är som skolgårdsmobbaren som fuskar sig till alla andra småpojkars kulor och sedan blir skitsur när det visar sig att de andra bara har grus kvar i påsen. SAIK är som katten som vill att den lilla musen ska springa runt och flämta ordentligt innan de dödar den. Och som sedan klagar över att musen inte sprang tillräckligt snabbt för att det skulle vara kul.

Är det SAIK eller KVBS som inte är bra för svensk bandy?

Men SAIK är inte ensamma. Tre av fyra semifinallag förra året har uppenbarligen haft en konstruktiv syn på ekonomi. Edsbyn har byggt sina guld på 19 miljoner som de inte "hade en aaaaning om" kom från bedrägerier och svarta affärer. Bajen har haft notoriska underskott under fem år och lappat ihop det hela nödtorftigt med att tigga nya pengar och skita i att betala på skulder. Och SAIK då. Det fjärde laget, VSK, har också problem med elitlicensen tack vare förbundets listiga VM-konstruktion baserad på principen "ni tar riskerna, vi tar credden - och del av ett eventuellt överskott".

Så vilka är det som inte är bra för svensk bandy?

Låt oss också påminna oss lite om vad det är för sportsliga siffror vi pratar om. Japp, KVBS förlorade med 22-2. Det är jäkligt mycket. Precis som att det är jäkligt mycket att förlora med 6-0 i fotboll. Det går ca 3,5 bandymål på varje fotbollsmål statistiskt sett. Och ska man göra mål på ett fotbollslag eller ett hockeylag som slutat spela och gett får man ändå faktiskt jobba lite mer än om man ska göra mål på ett bandylag som redan packat ihop.

Fråga årets obesegrade serieledare Villa. Igår spöade de finallaget Edsbyn med 7-0. I fjol förlorade de mot samma lag borta med 18-2. Så ser det ut i bandy. Det borde SAIK-tränare, bandyförbundare och ledarskribenter ha koll på. De borde också tänka över det faktum att det finns tre-fyra lag i allsvenskan som förmodligen skulle ha KVBS bakom sig i seriespel i år. Och att det beror på förbundets konstruktion av kvalgrupperna.

Så vilka är det som inte är bra för svensk bandy?

På min lista kommer Förbundet, SAIK och övriga pengatricksare en bra bit före KVBS.

1 kommentar:

Anonym sa...

väl rutet!