13 november 2009

Tunga namn lämnar, enbart negativt?

Enligt obekräftade källor lämnar flera ordinarie spelare Sirius. Gustaf Segerström verkar vara mest klar för avfärd. Eller Rickardsson. Shpetim Hasani sägs vara på gång till Norrköping. Petter Österberg, som också var en startspelare står utan kontrakt. Mani Tourangs kontrakt går också ut.

Detta är ju vid en första anblick ingen rolig läsning. Frågorna hopar sig. Hur ska man ersätta Segerström? Vem ska göra målen nu? Osv, osv. Men om man vänder på det. Vad är Sirius ambition? Var vill Sirius vara om fem år? Hur ska de ta sig dit?

Ett snabbt svar kan ju vara att man ska ta sig tillbaka till Superettan direkt. Fair, men sen då? Räckte laget till? Tror vi att man skulle göra det vid en eventuell återkomst. På den första frågan har vi redan svaret. På den andra frågan är det svårare men jag tycker det känns tveksamt. Så. Hur göra? Sparka de yngre spelarna? Säga hejdå till t.ex. Patrik St Cyr, Eric Jernberg, Ian Ekstrand, Daniel Fernberg? Ja, kanske. Om Sirius hade varit oändligt mycket rikare. Men då hade å andra sidan hela laget sett annorlunda ut och kanske spelat ett par divisioner högre upp.

Men om vi håller oss till fakta. Sirius är inte en rik klubb. De behöver tänka väldigt rätt för att konkurrera på elitnivå. Så sett ur den synvinkeln så kanske klubben här har fått lite ofrivillig hjälp på traven. Nämnda spelare ska naturligtvis inte hängas ut som syndabockar. De har gjort sitt yttersta för klubben. Men jag tror att de flesta håller med om att de var nyckelspelare. Spelare som skulle göra skillnaden. Förmodligen spelare som skulle göra en oerhörd nytta i division 1 norra. Men sen då? Åter i Superettan?

Där har vi faktiskt facit. Om Sirius på allvar ska etablera sig på elitnivå så kommer det att krävas en stomme av spelare med klass, och till det yngre egna spelare. Den här stommen gjorde ett ärligt försök och ska ha all heder av det. Men det räckte tyvärr inte. Då finns två vägar: Behålla dem och tillföra spelare av hög klass. Eller bli av med dem och hoppas att andra spelare utvecklas och sen tillföra nya spelare av klass.

Det första alternativet är ju lockande men faller på ekonomi, så det är inte möjligt. Det andra är som jag ser det den enda möjliga vägen. Att börja om. Att göra väldigt, väldigt rätt. När man gjort det så kanske det vid en eventuell återkomst öppnar sig för några tyngre nyförvärv. Spelare som de unga kan luta sig emot. Spelare som direkt tar Sirius spel till en ny nivå. Jag tycker, nu när den värsta besvikelsen har lämnat kroppen, att det här känns spännande. Hur kommer Sirius att spela? Vilken ung spelare går från lovande till nyckelspelare? Vem blir assisterande tränare? Kan Sirius få ordning på sitt bortaspel? Men det kanske bara är jag..?

5 kommentarer:

Joppe - sa...

Jag förstår ditt resonemang och jag har provat det i andra sammanhang själv.
Dock brukar jag till slut komma fram till att det inte är de dominerande spelarnas tillkortakommanden som är det huvudsakliga problemet.
Hade t. ex. Gurra kunnat koncentrera sig på sitt jobb som högermittback och sluppit att täcka upp på den andra mittbacksplatsen OCH högerbacksplatsen samtidigt så hade han sett bättre ut.
Som pålägg på en för stor macka fick han spridas på ett för stort område.
Då verkar även det smaskigaste pålägg smaklöst.

Anonym sa...

Jag håller med er båda. Det är såklart enklast om alla får koncentrera sig på en mindre del och göra den bra. Men Segerström var mittback och kapten. Då är en del av uppgiften att se till att det funkar runt om. Det är väl så det det ser ut i dom flesta lag? En chef i försvaret som ser till att det fungerar. Det kan man konstatera att det var inte Segerström mannen för. Sen kan det ju bli svårt att hitta en bättre spelare för sirius pga nerflyttningen.

Bigbadda sa...

Samtidigt så har vi en spelare i truppen som, på pappret, är bättre än eller åtminstone lika bra som Gurra, nämligen Blomman. Han lär ju inte vara alltför het i sillyn heller eftersom han inte spelat på så gott som hela 2009.

Anonym sa...

Frågan är om Blomman kommer att spela något under 2010?

Joint sa...

Ryktet säger att Blomman kommer att spela 2010.

Samtidigt: Blomman har spelat fyra seirematcher på tre år. Vad finns det för garantier där?