26 maj 2009

Kvid efter Qviding

Prövningarnas tid är här. Gårdagens match mot Qviding var ett enda stort lackmuspapper rätt upp i röven på problemkomplexet IK Sirius 2009. Att rätt tolka resultatet av det testet är den stora utmaningen för klubbens ledning och staben kring laget – och inte minst spelarna själva. Den första observationen är lätt att göra. Sirius spelade bra – eller i alla fall helt okej – i två perioder av matchen. De första 28 minuterna och de fyra minuterna mellan matchminut 62 och 66. Dessa perioder har det gemensamt att matchen då var jämn resultatmässigt. Resten av matchen uppträdde laget som en japansk turistgrupp utan guide. Fullständigt desorienterat och ofokuserat.

Lösningen på det problemet är desto svårare att hitta. Sirius är knappast en grupp sämre fotbollsspelare än Qviding. Det är åtminstone ett lag som kan dominera en matchbild mot Qviding så länge det står 0-0. Vad sedan självförtroende gör för prestationen är uppenbart. Qviding blir självklart inte ett bättre lag genom att göra målet, de spelar egentligen likadant hela första halvlek. Men helt uppenbart blir Sirius så oerhört mycket sämre. Det enda som har skett är alltså ett mål i baken, det vill säga en faktor som har ENBART en psykologisk effekt, men det är en effekt som i allra högsta grad påverkar prestationen.

Svaret på gåtan är alltså av allt att döma inte att ”värva bättre fotbollsspelare”, som många pratar om. Svaret måste vara att lösa den mentala knuten. Visste jag hur man gjorde det skulle jag berätta det, men sådant är förstås förtvivlat svårt. Vill man se positivt på det hela kan man dock konstatera att det finns en hel bunt latenta faktorer som kan ticka in. Att känna att man är ett lag i motgång gör icke-normala situationer jobbigare att lösa. Att ändra om i backlinje och olika konstellationer som tvingar folk att spela på ovana positioner blir jobbigare att bära. En stabiliserad skadesituation som låter folk spela där de känner sig hemma flera matcher i rad kan därför vara en sådan faktor som påverkar den mentala biten i positiv riktning. En annan kan naturligtvis vara att få känslan av att ”det lossnar”. I den bästa av världar var det det som hände Johan Pettersson igår då han gjorde mål.

Summan av den kardemumman blir naturligtvis även då att snacket om att ”vi har haft en hel del otur” blir en viktig strategi, även om det irriterar många supportrar. Att vara en spelare i ett lag som varit med i matcherna, men ”haft en hel del oflyt” har naturligtvis lättare att prestera bra i nästa match än en spelare som har känslan av att man är för kass helt enkelt.

Därför tror jag att det i det här läget är a och o att gruppen lyckas behålla känslan av att ”det här kommer vi att vända!” En känsla som jag ändå trots allt uppfattar som genuin, även efter matchen igår. Kommentarer som ”de kan inte ha sån sjuk jävla röta som får in det 2-1-målet” är bättre att höra än att ”vi blev totalt jävla manglade idag”. För någonstans är det ju också sant att Sirius tabellposition inte har förändrats till det sämre av gårdagens resultat. Två raka segrar ger oss med all sannolikhet en placering väl över båda strecken, och det kommer nog att vara sant även efter uppehållet. Man kan komma ihåg att BP till exempel låg på nedflyttningsplats så här års i fjol. Det är naturligtvis för mycket att begära att fans och publik ska tro på det de fick se igår, men att spelarna, ledarna och styrelsen fortsätter att göra det är skillnaden mellan framgång och ökenvandring.

Nu får Sirius förmånen – japp, förmånen – att åka till en bortamatch mot Mjällby med i dagsläget bara en back tillgänglig. I sammanhanget är jag oerhört glad att det inte var matchen mot Vasalund som gällde nästa omgång med de förutsättningarna. Ingen, absolut ingen, kommer att kräva något överhuvudtaget resultatmässigt från matchen mot Mjällby. Oddsexperterna kommer utse den till veckans säkraste match. Det ger ändå en situation där Sirius har allt att vinna och risken är minimal. En förlust mot Mjällby, till och med om den blir rätt stor, förändrar inte ett skit faktiskt. Det kan förhoppningsvis ge lite lugn och ro inför den sjukt viktiga matchen mot Vasalund den 7:e juni. Vasalund är ett lag som vi måste ha plus på när serien summeras, det är inte Mjällby.

Så snälla styrelse och lagledning. Sitt still i båten. Lyssna inte på vargarna som ylar där ute. Det är de som ska kanalisera sin frustration genom invektiv och resultatanalyser. Ni ska följa planen och titta lite mer noggrant i tabellen. Det är två poäng upp till säker mark. Det är på tok för tidigt att börja tvivla. Gör ni det, då är det kört på allvar är jag rädd.

Inga kommentarer: