07 juni 2009

Det drar ihop sig för Vasamatchen

Ångestens morgon har grytt. Alla matchdagar är Ångestens morgon, om nu någon undrade. Vasalunds hemsida har levererat sin trupp, och där kan man i sann kremlologisk anda notera att Korkmaz och Amamoo saknas och att Lenell likväl kommenterar att "vi har alla ordinarie tillgängliga". Den konspiratoriskt lagda ser förstås konfliktens spår i dessa informationskomponenter. Hur som helst är det inte bara dåliga nyheter. Korkmaz är en av på sin höjd två-tre spelare i Vasalund som är utrustad med någon form av defensiva färdigheter.

Det betyder också med all sannolikhet att Dimitriadis hoppar ner på mittbacken. Tidigare antydningar om att Vasa spelat med trebackslinje på sistone kan efter dubbelkoll helt avfärdas. Vasalund är om möjligt ännu mer luriga än Sirius när det gäller officiellt inlämnad startelva. Och just denna vecka när undertecknad suttit och försökt lista ut hur de egentligen har spelat är det inte svårt att förstå poängen med luret. Det försvårar onekligen scoutandet en del. Särskilt för lag som ingen bryr sig om, ingen analyserar offentligt och ingen skriver annat än floskler om.

Den största fördelen med att lagkaptenen Dimitriadis flyttar ner är annars att han inte spelar på mittfältet. Det innebär att Vasa har tre backar som kan spela försvarsspel, en ytterback som suger och i bästa fall en mittfältare som under vissa delar av matchen eventuellt kan tänka sig att ta en defensiv löpning (Krasniqi). Resten kör med fullt blås framåt. Det är den faktor som ska kunna bli Sirius nyckel till poäng. och naturligtvis också den faktor som oroar. Vasa är offensivt väldigt starka och man kan notera att trots relativt begränsad poängåterbäring så skickar de ändå iväg en 13-14 avslut per match.

För Sirius del tror jag det är svårt att räkna med att Söderbring ska palla 90 minuter, rimligtvis spelar St Cyr ytterback igen, och resten av backlinjen ger sig ju självt. För Fernbergs och Gurras del handlar uppgiften väldigt mycket om att ta tillräckligt djup och att inte titta boll. Både Rajab och Kennedy är utpräglade djupledslokomotiv som dessutom är bra en mot en. Det var också en av de grejer som Sirius tärnade extra på i veckan coachade av fula-kneps-experten Brännan. Titta inte boll, då är killen förbi er med tre meter direkt. Klonka ner honom i stället, och gör ni det bara tillräckligt nära bollen kommer domaren att fria. Bra så!

Framåt kommer det definitivt att finnas luckor mellan backlinje och mittfält och mellan ytterback och mittback. Det kommer förhoppningsvis Sirius kunna utnyttja såväl i snabba omställningar som i spelsekvenser med mycket bollinnehav. Enligt uppgift så har Vasa fått problem de delar av matcherna där man hamnat under press med litet bollinnehav. Det är förstås delvis en självförtroendegrej, men Sirius har såpass bollskickliga spelare i exempelvis, Jernberg och Gallo att det ska gå att ha en hel del boll på mittfältet, då kommer också Vasas positionsproblem utan Dimitriadis på mitten som ett brev på posten. I teorin. Därför utgår jag från att antingen Jernberg eller Ian kommer att ha en central offensiv roll på mittfältet med tanke på deras egenskaper som kvicka, tekniska och bollsäkra (normalt sett). Själv hade jag gärna balanserat mittfältet med starkiller Fredrik defensivt på Ayouba för att trasa sönder deras speluppbyggnad i möjligaste mån.

En bonus vore sedan om Mani kunde komma in och göra en rivig kvart, eller om Palmqvist kunde ta ytterligare steg mot startelvan med ett fint inhopp. Jag hade just nu gärna bänkat Shpetim, som jag tycker har gett extremt lite på sistone med framför allt en usel inställning i underläge, men givet tillgången i truppen är det förstås omöjligt. Både han och Johan måste starta. Gärna bredvid varandra om jag får välja. Mest för att avlasta varandra mentalt och för att skapa ytor och tryck mot en förmodat småvimsig backlinje.

Hoppet är som sagt det sista som överger idioten, men känslan är trots att erfarenheter säger kölhalning att uppgiften idag ska passa Sirius rätt bra. Men jag trodde ju att Sverige skulle mosa Danmark igår också ända tills Micke Nilsson kom på den briljanta idén att försöka klacka bort bollen i eget målområde. Se där, kanske den främsta nyckeln till siriuspoäng idag. INGET LARV! Inga indianare från överoptimistiska ytterbackar och inga stötbrytningsförsök mot Kennedy. Stå kvar, stå rätt i defensiven så är halva matchen vunnen. Den som gör en Micke Nilsson kan gå hem!

2 kommentarer:

Farbror the Guru sa...

Att gå från egen avspark till straff åt fi på under 30 sekunder är starka papper. Att göra fyra mål och nästan förlora är starka papper. Hu, vilken plåga. Solna måste vara en Bermudatriangel för försvarsspelare.

Uv sa...

Det där med egen avspark börjar bli ett svart skynke för Sirius. Mot Mjällby gav vi Fi en hörna efter 17 sekunder, utan att Fi rörde bollen en endaste gång. Mot Åtvid förordar jag därför att vi helt sonika skickar den långt långt upp i banan direkt på avspark.