24 juni 2009

Träningsmatch/sommarlek

Jag är inget stort fan av träningsmatcher överlag, men ett av de största gissel som finns är sommarmatcher. Försäsongsmatcher funger hyfsat som metadon inför de riktiga tripparna som komma skall. Spekulationer stöts och blöts, mönster slipas. Men en sommarmatch har egentligen bara ett enda vettigt syfte - att få igång något som eventuellt kan påminna om matchpuls efter en liten ledighetsperiod. Det är sällan varken upplyftande eller avslöjande att se.

För Sirius del är erfarenheten av sommarmatcher dessutom rätt unken. Vid ett par tillfällen på senare år har man matchat en a-uppställning mot allsvenska strandraggarversioner av sina trupper, gjort riktigt bra matcher för att sedan rasa ihop som ett korthus i seriespelet. På det viset ser jag en klar fördel i att kvällens match ska joggas av ute i Gimo. Inga 3000 pers på Studan som kan stå för onödigt tryck.

Av den anledningen är jag helt med på tränarnas uppenbara vilja att vila allt som vilas kan. Var man småförkyld i maj, spelar man inte ikväll typ. Därför saknas också ett helt koppel spelare, endast sju spelare som har fått rimligt med speltid hittills i år finns med. Helt rätt, om man frågar mig. Varför ska man riskera något överhuvudtaget vad gäller spelare som Gallo, Haisem, Söderbring, Jernberg, Shpetim, Fredrik Olsson, St Cyr, som alla förmodligen hade varit aktuella om det varit tävlingsmatch?

Detta lämnar förvisso också utrymme för en del ungdomar och en del bänkspelare att visa upp sig, vilket ju på sitt sätt är intressant. Många har med viss entusiasm sett fram mot att få se spelare som Sunday Bale, Emir Smaijic och Niklas Högberg visa vad de kan på den här nivån. Samtidigt tror jag man ska vara försiktig med att utvärdera en insats i en match av den här typen. De enda svar man rimligtvis kan få är om spelarna överhuvudtaget är intressanta på en liknande nivå eller inte. Något annat kan man inte se. Skillnaden mot en tävlingsmatch - till och med mot en vanlig seriematch i U21-allsvenskan - är därtill alldeles för stor.

Den överlägset mest intressanta indikatorn på vart åt det barkar efter sommaruppehållet är därför det som sker på Löten vid fyratiden varje dag i veckan. Kvällens match kan man ha och mista.

5 kommentarer:

Uv sa...

Sannerligen är det så. Jag hade iofs ändå valt att inte släppa in tre mål i en halvlek. Men men... Just den halvleken var det väl inte mer än någon enstaka spelare som var aktuell för en startelva på planen.

Joint sa...

Mja, en handfull var väl i alla fall startelvaaspiranter: Gurra, Luggen, Palmen, Ian, Sunday. Andra halvlek var plågsamt dålig. Första halvlek var okej. Synd att man inte fick se Emir Smajic in action. Han känns ju väldigt intressant. I övrigt så var det inga 3000 på Studan men nog 1045 på Idrottsgården. Imponerande...

Uv sa...

Nej visst, det var mer än en. Även om bara en får anses som en tilltänkt startspelare. Tanke och verklighet är dock två skilda saker, som vi siriusfans vet väl.

Men Emir spelade ju i andra halvlek?

Joint sa...

Emir Smajic spelade i andra halvlek men Sirius offensiv var nästintill obefintlig i andra halvlek. Det lilla man fick se av Sirius offensiv och Emir bådade dock gott. Men nu ska han till Åtvid och provträna.

Anonym sa...

Åtvid är bra på att låta ungdomar komma och provträna, det ska man ge dem. Men man ska också komma ihåg att det är väldigt få av det rätt stora antal provtränare som Åtvid har haft de senaste åren som sedan fått kontrakt.