22 juni 2009

Makachas Kenya vann i VM-kvalet

Det är ju lite kul att ha en landslagsspelare i Sirius kan jag tycka. Austin Makacha är trots allt en av de få spelarna i Superettan som har en seriös chans att få spela VM i fotboll nästa vinter i Sydafrika. Det är och förblir en hel del mer än kattpiss över det. I ärlighetens namn ska man väl säga att Harambee stars, trots segern mot the Mambas från Mocambique (varför ska alla afrikanska fotbollslandslag ha urlöjliga smeknamn?), är en bra bit från VM. Det krävs garanterat segrar borta mot Tunisien och hemma mot Nigeria, och inte ens det skulle säkert räcka, för att kvalificera sig. Och det är väl lika sannolikt som att USA skulle få spela semifinal i Confederations cup.

Men afrikanska mästerskapen ligger dock nära till hands för Makacha. Och det är tillräckligt stort för att jag ska tycka det är ballt. När lajnupsen dras i Eurosport kommer det att stå "Austin Makacha, midfielder, IK Sirius, Sweden". I like! Ingen i dagens siriustrupp ser ut att komma i närheten av den cv:n inom överskådlig tid. Om Sunday Bale skulle raketkarriära sig in i de nigerianska örnarna, så skulle han med all säkerhet inte spela i Sirius då. Ian Ekstrand ligger väl i och för sig helt okej till för att få göra landskamper med Filippinerna, om han nu är på det humöret. Och visst, det krävs bara ett par baljor mot Vietnam i nån obskyr landslagsturnering för att ta sig förbi Marcus Berg i FIFA-statistiken. Ryktet säger också att Irans fotbollsförbund har velat kolla passet på Nercy Tourang, för eventuella framtida inkallelseorder.

Men åter till Makacha. Det blev 2 landskamper och 180 minuter för Siriusmittfältaren under landslagsäventyret. I matchen mot Mocambique bildade han innermittfältspar med McDonald Mariga och förpassade därmed Mambo Mumba till kanten. (Jamal Mohammed, är - för jämförelses skull - inte ens aktuell för tillfället). Det känns ju lite slitet att skriva att han "låg bakom det avgörande 2-1-målet", även om jag skulle göra det om jag var UNT-journalist. Men så här skriver Capital Sports:

"on 72 minutes, Stars got the winner. Austin Makacha powered forward rode two tackles before passing the ball to Mariga who was felled in the box. The Parma man picked himself up to confidently dispatch the penalty."

Jag vet att hoppet är en idiotfaktor när det gäller idrott. Man kommer ju exempelvis ingenstans genom att hoppas at Daniel Hoch ska vakna en morgon och inse att han faktiskt har spelat i Champions League och att det var rätt kul - kanske man skulle lite kol på grillen och visa vad man kan. Samtidigt kan jag inte låta bli att hoppas att Makacha ska kliva av planet på Arlanda nu i veckan och känna att - fan vad bra jag är! Nu jävlar ska Trollhättan få åka.

Makacha har bevisat igen (det finns ju en anledning till att Sirius en gång värvade honom) att han håller på arenor som tar in 20 gånger mer folk än en bra dag på Studan. Han har bevisat även i blå-svart (även om jag verkar vara en av få som tycker det) att han har ett spel i sig som är ganska unikt för serien. Om nu Sirius som lag börjar funka och Makacha har fått vara hemma och hänga med sina polare, spela landskamp och undvika lite glidtacklingar innan han frispelat Mariga till avgörande straffsituationen, så kanske han kan plocka med sig en rätt schysst känsla in på planen. Då kan han bli en jäkla tillgång i år.

2 kommentarer:

Farbror the Guru sa...

Austin kommer säkert att kunna visa lite mer när laget börjar röra på sig. Han har ju knappast själv visat upp någon "motor" men han är ju rätt så läcker i passningsspelet.

Alltså, när det finns någon att passa så kommer hans potential att blomma ut!

Panikbyrån sa...

Lite så hoppas man ju. Nu vill jag dessutom understryka att jag inte alls tycker att han har varit så kass som många verkar tycka. Jag håller definitivt med om att han har stor del i ett par baklängesmål, men inte ensam. Och det positiva hans närvaro ger har hittills motiverat hans speltid kan jag tycka. Dessutom tar han regi, det är det faktiskt inte alla som gör.