24 april 2010

Hemmapremiär!

Så är det äntligen dags att få se riktig tävlingsfotboll på Studenternas. I morgon gör Sirius nämligen hemmadebut i Norrettan mot poplaget Dalkurd. Premiären blev som bekant ingen större succé med 0-2 mot väntade topplaget Umeå FC. Och nu väntar alltså seriefavoriten - om man får tro spelbolagen. Det är onekligen, precis som vi tidigare konstaterat, ett hårt schema för Sirius inledningsvis. Typiskt nog, eftersom Sirius skadelista är i stort sett lika lång som den över tillgängliga spelare.

Men för den som varit nere på Löten i veckan finns i alla fall ljusglimtar. De senaste dagarna har Fredrik och Gallo kört för fullt, alla moment, på träningar. Dessutom gjorde Blomman en hel träning i förmiddags och Emir går på med boll nästa vecka. Spelarna börjar komma tillbaka alltså. Framför allt i Gallos fall går allt rekordsnabbt. Han har kört hela veckan för fullt och sett bra ut. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om han kommer att finnas med i Brännans trupp till matchen i morgon.

Samtidigt har Moses hamnat på skadelistan. Problem med en fot. Söderbrings baksida av låret har hållit honom från bollträning i veckan, och Jernberg rehabbar likaså. Fortfarande är det alltså match mot Dalkurd med ett kraftigt reducerat manskap som gäller. Det innebär att man knappast kommer att behöva vara Saida för att sia i vilka spelare som kommer ingå i truppen. De som är friska är med, helt enkelt.

Lite fler frågetecken finns väl kring hur laget kommer att formeras. Där handlar det framför allt om hur redo Gallo är. Normalt slänger man inte in en kille som bara tränat en vecka efter en halvlång skadeperiod i en startelva. Å andra sidan är Gallo one of a kind, och exakt den spelare som Sirius saknat mest de senaste matcherna när innermittfältet rasat ihop.

Bylle får med all säkerhet fortsatt förtroende i målet. Ingenting hände i Umeå som motiverar en förändring på den posten. Enda frågetecknet i backlinjen är om Oscar spelar eller inte. Om inte, vilket känns 50-50 att döma av träningarna i veckan, så rasslar det till i en hel kedja - Fernberg går in centralt, Ian (troligtvis) ned på högerbacken och Petter kliver in centralt (om inte Gallo kan starta). I så fall startar förmodligen även Kango eftersom Moses är fotöm och Mani knappast klar för 90. P spelar, EZ spelar, Sunday spelar och St Cyr också. Och alla som såg St Cyr pulverisera bort Mutumba från matchen på Vilundavallen här om året kan nog räkna ut vilken uppgift som han lär åka på, nu när starkiller Olsson är på skadelistan.

Dalkurd å sin sida har problem i backlinjen eftersom mittback Mihajlovic är avstängd. Högerbacken Himen Sadi gick ut med vad som såg ut som skadekänningar i cupmatchen mot Väsby i veckan - och det är ännu så länge oklart om han kommer vara med. Dessutom vilade anfallsduon Sundström - Halilovic enligt Dalademokraten från cupmatchen med lättare skador. Men jag är beredd att sätta min högra hand - eller ...eh... handske i alla fall - på att de finns med i morgon.

Hur som helst är det klart att det är en försvagning för Dalkurd i en redan svag lagdel om en eller två ordinarie backar inte kan spela. Dalkurd släpper till fantastiskt mycket heta chanser bakåt. I träningsmatchen på Löten hade Sirius fyra rena frilägen som sumpades. Mot Peking det dubbla. Mot VSK i premiären, enligt matchrapporter, fyra-fem frilägen. Och även några mot Väsby i cupen. Om inte tränarparet i Borlängelaget gjort något rent magiskt i veckan kommer Sirius också att få gott om krispiga anfallslägen.

Dalkurds styrka är förstås i andra änden av planen. Den offensiva besättningen är riktigt stark för nivån med ett habilt och rutinerat anfallspar i Halilovic - Sundström och kreativa mittfältare som Brwa Nouri, Lill-Abic, Jelecak, med flera. Nästan en överflödets förbannelse. Och en klart märklig balans. Dalkurd vill ha mycket boll i sina matcher och är bra med boll. Men det lilla jag sett har de varit riktigt usla utan boll. Tappar position och stöter nåt vansinnigt i jakten på återerövring. Dessutom är kortpassningsspel i sig ett högriskprojekt på mellansvenska vårplaner.

Det känns på förhand som en ganska jämn match. Med ordinarie manskap skulle jag utan att darra på manschetten utnämna Sirius till klara favoriter, men man kommer med all säkerhet behöva klara sig utan startkandidater som Blomman, Söderbring, Olsson, Jernberg och Mani från start. Och ett stort frågetecken för Gallo. Det gör att jag tycker att favoritskapet ligger på Dalkurd. Sirius är visserligen notoriskt starka i hemmapremiärer, ingen förlust de senaste 10 åren. Men jag hatar den typen av statistik eftersom den inte säger särskilt mycket om nästa match. Den ger dock möjligtvis en positiv känsla i truppen som kan vara viktig, i synnerhet efter en förlust som i premiären mot Umeå. En känsla av trygghet och självsäkerhet som verkligen inte skulle skada.

Studans tre nycklar för seger blir hur som helst följande:

1. Utnyttja luckorna som ges:
Dalkurd står högt. Man vill ha ytterbackarna i princip på mittlinjen och numerära överlägen på mitten. Det gör att man blir extremt sårbara när man förlorar boll. Ytorna kommer att finnas för snabba omställningar och för djupledslöpningar. Den här gången, till skillnad mot i träningsmatchen, måste Sirius förmå att utnyttja det. Ett friläge ska helt enkelt vara mål. Dalkurd kommer helt säkert att ha mer boll än Sirius, men jag skulle tro att Sirius kommer att ha fler målchanser.

2. Lägre försvar:
Sirius spelade med högt försvar i träningsmatchen mot Dalkurd. Av princip. Det var det man skulle träna på. Det skulle inte direkt komma som en överraskning om Sirius kommer att ha en lägre utgångsposition i morgon. Dalkurd vill hela tiden sätta igång snabbt och då är det naturligtvis viktigt att ha rätt position när spelvändningarna kommer. En lägre utgångsposition ger också - i teorin - bättre ytor att kontra på. Nyckelpositionerna kommer de defensiva mittfältarna att ha. Det är Erik Z - och förmodligen StCyr - som kommer att ha som uppgift att styra Dalkurd dit vi vill ha dem. StCyr kommer förmodligen ligga stenhårt på Brwa Nouri, som är gästernas klarast lysande stjärna. Lägre och tätare kommer ge Dalkurd mindre plats för sitt önskade spel på en förmodat dålig plan.

3. Huvudspelet:
Och då menar jag inte nickar och sådant. Inställning, självförtroende, revanschlusta. Sirius dominerade halva första halvlek mot Umeå, som inte hade ett skott på mål förrän 20 minuter in i matchen. "Känslan var att vi slaktade dem", sa Brännan om den perioden. Sedan händer något. Övertaget ger inte utdelning i chanser och Umeå kommer upp i ett par anfall och då rasade tryggheten i spelet. Sedan var Sirius helt borta ur matchen. Så får det naturligtvis inte vara nu. Ingen får gå och gömma sig och ingen får tappa huvudet. Det är hemmapremiär, fint väder och mycket folk. Om alla spelare går in till start med känslan av att vi kommer äta upp dem, vi vet deras svagheter och vi kommer att kunna kontrollera deras styrkor lätt. Då är halva matchen vunnen.


Gisseelva (men fan vet):

Bylle
Ian - Storm - Fernberg - Haisem
EZ - StCyr
Kango - Petter - P
Sunday

Inga kommentarer: