25 april 2010

Mållös hemmapremiär

I mitten på andra halvlek. Sirius får straff efter att Sunday fallit ganska enkelt i Dalkurds straffområde. Sunday tar den. Sunday missar målet. Där har vi en situation som dels blev matchavgörande och som dels kan komma att bli riktigt jobbig för gruppen om inte tränarna tar tag i den. Sunday är inte förste straffskytt i Sirius. Johan Pettersson, kaptenen, är etta och Haisem är tvåa. Båda var på plan. Men vår nigerianska tonåring får ändå gå och norpa straffen.

Det är inte okej. Inte ens om han sätter den. Då kommer han visserligen undan lite mer inför gruppen. Men nu är det Sunday som inför gruppen snor tre poäng, och det är Johan Pettersson som inte kaptenar situationen ordentligt.

0-0 är annars inget katastrofresultat. Och som spelet såg ut var det helt klart Sirius som låg närmast segern i en på det stora hela nervig och inte särskilt välspelad match. Första halvlek var ett rejält sömnpiller, men andra blev desto mer spännande med två lag som ville men inte riktigt kunde. Dalkurd hade förvånansvärt svårt att skapa vettiga chanser och förmådde inte heller ställa om sitt spel efter den ganska kassa planen. Dalkurd hade visserligen mycket boll, men min granne på läktaren räknade i 9-2 i målchanser till Sirius. Jag skulle kanske moderera det till kanske 8-3, och en jäkla massa nästanlägen i andra halvlek när spelarna började bli trötta och positionsspelet lite mer liberalt.

Men nog borde Sirius ha vunnit. Frank Pettersson räddar sitt lag med en smått fantastisk räddning när Kangos skott styrs mot krysset via en försvarfot. Det är obegripligt hur han hinner tippa den till hörna. Sedan norpar han ett par frilägen också. Bylle tar visserligen också hand om Dalkurds enda friläge på ett mycket elegant sätt. Men det är inget snack om att Dalkurds målis stod för en matchavgörande insats.

Om man återgår till mina segernycklar i förra posten så tycker jag faktiskt att Sirius klarade det ganska bra. Försvarsspelet var tryggt och stabilt i stort sett hela matchen, även om man tenderade att sjunka ihop väl mycket de perioder då Dalkurd pressade. Fernberg gjorde en bra match som högerback och Storm tog ytterligare ett steg framåt mot den form som vi hoppas på. Överhuvudtaget minimerades misstagen bakåt och Bylle var säkerheten själv i kassen. Det kändes faktiskt nästan aldrig riktigt farligt, förutom vid Sundströms friläge alldeles på slutet.

Framför allt lyckades St Cyr helt och hållet med uppgiften att radera bort Brwa Nouri från matchbilden. Han var heelt osynlig. Erik Z höll ihop det defensiva mittfältsspelet på ett riktigt, riktigt bra sätt ända tills orken tröt helt sista 10. I mitt tycke var han bäst på plan i blåsvart.

Sirius lyckades också utnyttja ytorna bakom Dalkurds ytterbackar, vilket ledde till många fina omställninsglägen. Tyvärr lyckades man inte omsätta tillräckligt många av dem i heta målchanser, och inga av dem i mål, förstås. En del av det får nog tillskrivas den dåliga planen. Dock förväntar jag mig mer spets framåt. Det kom i andra, men första halvlek var förtam framåt. Men matchplanen var i alla fall riktig.

Den mentala biten tyckte jag funkade okej. Inte förrän på slutet kunde man sett nervositet spruta ur öronen på vissa spelare. Det är också befriande att se 18-årige Kango komma in och direkt börja utmana på sin kanta. Han har helt klart en bra bit kvar när det gäller att värdera lägen och att vara smart med bollen. Men inställningen är fantastisk, och han är också otroligt nära att bli matchhjälte.

Framför allt såg jag inga tendenser till att vilja kliva undan, som har varit fallet i Sirius de senaste säsongerna. Jag tror också att spelarna klart känner att de var det bättre laget idag och att de gjorde en rätt bra match. Självklart måste bollarna sitta också för att det ska bli full poäng för insatsen, men på det stora hela gör Sirius en okej match inför en klart godkänd publiksiffra på 1715 pers.

Kortfattade spelaromdömen:

Bylle:
Gör precis vad han ska säkert och stabilt. Känns som att han hade full koll, och när det väl hettade till nöp han Sundströms friläge med ett vaket ingripande.

Fernberg:
Fick spela högerback efter ett sent beslut baserat på planens skick. Man ville ha en mer fysisk spelare när planen var dålig, vilket jag tror är riktigt tänkt. Fernberg klarade sin roll väldigt bra. Stark i luftrummet och säker i positionsspelet och samarbetet med Storm. Dock inte på något sätt någon offensiv kapacitet.

Storm:
Styrde försvaret bra idag. Vann det mesta i luften och gick sällan bort sig, förutom vid ett par enstaka tillfällen då det dock blev rätt farligt. Men man får inte glömma att det var bra spelare emot också. Kom bra till på ett par fasta situationer offensivt, men borde kunna få ut mer av sin längd och sin nickstyrka där.

OZ:
Ska ha varit riktigt darrig i premiären. Här var det betydligt mer stabilt. Också stark på huvudet. Mot slutet kom han fel i en del situationer och verkade stundtals rätt skärrad. Höll på att felträffa en boll i egen kasse. Men på det stora hela distinkt och utan krusiduller. Väck med bollen bara! Rätt på en sådan här plan.

Haisem:
Ett offensivt hot på sin kant och viktig på fasta med sin vänsterfot. Borde kanske ha slagit straffen. Gjorde en riktig miss på slutet när han ville dribbla, och gav Dalkurd ett giftigt läge som kunde resulterat med lite otur. Annars klarade han sina uppgifter strålande och hade stor del i att det såg så stabilt ut hemåt.

Erik Z:
Tycker som sagt Erik var bäst på plan idag i konkurrens med Dalkuds målis. Styrde det defensiva spelet från sin centrala mittfältsroll och visade upp utmärkt spelförståelse och kyla i trängda lägen. Växer mer och mer för varje match. Tog dock heelt slut med kvarten kvar och skulle bytt om inte StCyr tvingats utgå.

St Cyr:
Plockade bort gästernas stjärna Brwa Nouri i det närmaste helt och hållet. Hade en betydligt mer defensiv utgångsposition idag vilket passade honom bra. Stark defensiv insats på mitten på det stora hela, men hamnar i bland i situationer som han får svårt att ta sig ur. Tvingades utgå efter ett mordförsök från gästernas Gargouri som hoppade in i honom bakifrån med dobbarna långt upp på vaden. Borde nog varit rött direkt där. Dock rapporteras att St Cyr ska vara ok.

Mani:
Höll längre än förväntat med tanke på sin tidigare skada och spelade mer vårdat än på länge. Var inblandat i mycket av det farliga som Sirius skapade i första halvlek och gjorde en för mig överraskande bra och stabil insats. Byttes ut mot Kango när orken tröt i mitten på andra halvlek.

Petter:
Hade lite svårt att komma till rätta med sin något ovana roll som central mittfältare, men skötte det okej. Hade ett par riktigt bra chanser att struta på, men båda avsluten gick över. Det ena tätt, tätt över. Växte in i matchen mer och mer och i takt med att Dalkurds mittfält tröttnade fick han bättre ytor att jobba med. Godkänd insats.

P:
Spelade som ytter mittfältare och hittade en ganska bra position bakom Dalkurds vänsterback. Borde dock kunnat utnyttja det bättre och skapade lite för få chanser för att det ska kännas helt bra. Borde som kapten ha gått in och chefat kring straffsituationen. Hade visserligen ett par fina chanser och är viktig i det offensiva spelet med sin rörelse, men jag förväntar mig mer av P. Och jag vet att det finns där.

Sunday:
Ja vad ska man säga? Visst måste man gilla en 19-åring som vill göra mål så mycket att han snyter en straff. Det är ju inte bara hans fel att ingen går in och chefar honom. Han ligger bakom massor med chanser för Sirius och är ett ständigt hot. Samtidigt kunde han ha blivit utvisad när han efter att ha fått en varning redan slog bort bollen efter en avblåsning. Idioti! Borde förstås ha satt ett av sina fina lägen, men är ändå Sirius viktigaste spelare offensivt. Hade också otur med planen när bollen studsade upp försmädligt vid friläget på övertid.

Kango:
Inställningen är fantastisk! Han har suttit på bänken och sett att backen han har mot sig är kass och vill stöta hela tiden. Han kommer in och utmanar och gör det bra. Höll så när på att få ett friläge, men backen hann kapa honom (gult kort). Och var också riktigt nära med sitt skott som touchade på motspelare. En perfekt spelare att slänga in i slutskedet av matcherna, men har en bit kvar när det gäller rutinen. men ett stort framtidslöfte!

Ian:
Spelade för lite för att det ska kännas värt att kommentera.

Tränarna:
Bra att få ihop försvarsspelet såpass bra efter matchen mot Umeå. Bra val att spela Fernberg på ytterbacken. Byten känns också väl tajmade. Samtidigt signalerar straffsituationen ett ledarskapsproblem som kommer någonstans i från och som måste redas ut. De offensiva fasta situationerna behöver också mer struktur. Sirius problem ligger framför allt på mittfältet, och skadelistan ser ju ut som den gör. Får nog dock tuffa dagar så länge poängen inte kommer.

Sammanfattningsvis:
Sirius stod för en helt okej insats och neutraliserade Dalkurds beryktade, om än dock för nivån oprövade, offensiv. Man skapade definitivt tillräckligt med chanser för att vinna matchen, och borde också gjort det om allt hade klaffat. Ett lag som inte vinner en hemmapremiär kan knappast få helt godkänt, men helt klart var insatsen en stort kliv i rätt riktning. Dock har man inte hur långt tid som helst att måtta sådana kliv. Poängen måste rassla in innan något lag rycker för mycket. Det kommer att ske i nästa omgång om inte trean kommer då.

1 kommentar:

Joppe - sa...

OK Sunday gjorde dumt, men bättre targetspelare var det ett tag sedan jag såg på Studan. Är inte det värt att lyfta fram?