12 april 2010

Studan tippar norrettan

Det börjar dra ihop sig nu. Sista träningsveckan för lagen i Norrettan innan det brakar loss nästa helg med tre matcher på lördagen och resten på söndagen. För Sirius del väntar som bekant Umeå FC borta på söndag. Studan vill inte vara sämre än alla andra låtsasexperter och kommer här med sitt tips för serien. I grunden känns serien oerhört oviss. Delvis förstås för att det är 12 nya lag att hålla reda på - eller 13, Vasalund är ju också i princip helt nytt. Studan har inte den järnkoll man låtsas att man har, helt enkelt. Så vi gör som vanligt. Gissar, spår i sump, surfar, tittar på videos, snackar med folk som borde ha koll och analyserar spelartrupper. Och så blandar vi det med ren kremlologi - det vill säga, vilka signaler skickas ut av de olika klubbarna.

Resultat blev hur som helst så här. Utan inbördes ranking.

Toppstriden:

Det blir som sagt jämnt. Inget lag lär kunna springa ifrån tidigt som Degen i fjol. Inget lag känns heller helgjutet och skoningslöst, som Mjällby i Superettan i fjol. Inget lag har vässat tänderna in absurdum. Jag kan se att minst sex-sju lag kommer att ha toppar som är fullt tillräckliga för att slåss om uppflyttning, om de bara är tillräckligt jämna. Samtidigt måste man komma ihåg att det alltid är sjukt svårt att vinna en serie. Generellt sett är det betydligt enklare att stanna kvar i Superettan än att gå upp, vilket säger sig självt egentligen. Det lag som vill gå upp får inte ha några längre svackor under säsongen och måste vinna bortåt 20 matcher, medan man kan stanna kvar i den högre serien på att vinna färre än var tredje match. Visst skiljer det en del mellan lagen i serien. Men spelar man i Superettan har man också bättre trupp.

Dessa fyra lag tror jag dock gör upp om segern:

Valsta Syrianska IK
Valsta var länge med och slogs om superettakval i fjol bakom suveräna Degen. Länge såg det ut som om man skulle tappa skyttekungen Draganov till någon obskyr liga, men han blev kvar. Och det blev även en hel mängd viktiga spelare. De tyngsta tappen är förstås Slavik Jevtuschenko till Brage och Bylle till Sirius. Å andra sidan har man en hel hord med vettiga spelare på in-kontot som Väsbybackarna Motas och Johansson, Cigel från Vasa, gamle siriusbekantingen Rytterbro och unge hammarbytalangen Dibranin. Valsta spänner musklerna, spelar bra försäsongsfotboll och går för serieseger och avancemang. Har svårt att se att de skulle lyckas sämre än i fjol.

VSK
Vad är jag för idiot som tippar VSK här uppe efter allt skit den klubben simmat i de senaste åren? Tja, vet inte. Men känslan är att VSK får göra mycket i skymundan i år. Det nya tränarparet Granath och Bärlin verkar efter en hel del intern turbulens i höstas fått jobba på hyfsat ostört. VSK kom femma i fjol, just efter topplagen och är ett lag som få verkar räkna med i år. Det är ungt och det är mestadels hemvävt. Kryddat med Öster-lånet Axel Johansson ser väl också truppen hyggligt komplett ut. Känslan är att premiären mot Dalkurd blir en vattendelare för bägge lagen. Jag tror VSK vinner och jag tror VSK blir att räkna med i år.

Umeå FC
Västerbottningarna hävdar att de ska spela i allsvenskan 2013. Tja, kanske det. Det är väl inte mer korkat än att folk klämde ur sig att Sirius skulle spela i allsvenskan 2012. Hur som helst slutade laget fyra i fjol efter en bra höst, och årets trupp ser ännu bättre ut, och många av kidsen har blivit en säsong mer rutinerade. Centrallinjen med seriens mest intressante spelare (?) mittbacken Jens Sjöström, Erik Lundström/Adam Chennoufi på det centrala mittfältet, Mambo-Mumba som mittback eller mittfältare och en av toppkandidaterna till skytteligatiteln Danny Persson ser ruggigt stark ut. Lägg till det Kali Ongala på ena kanten och Umeå har en startelva som signalerar Superettan. Det blir en ruskigt jobbig premiär för Sirius.

Sirius
Hjärta snarare än hjärna? Vet inte. En supporter kan omöjligt tippa vettigt när det gäller det egna laget eftersom man har överlägset bäst insikt i den egna truppen. Men Sirius har en okej trupp där de allra flesta har rutin från matcher i Superettan eller högre. Mittfältet tillhör nog seriens bredaste och intressantaste och Sunday på topp är en nigeriansk tonåring som har potential för betydligt större scener än Studenternas IP. Målvaktsparet är likaså outstanding. Frågetecknen gäller framför allt försvarsspelet, skadelistan och bredden på anfallet. Sirius utan de fyra-fem som just nu står på skadelistan känns mer mittenlag än topplag. Sirius med Blomman, Söderbring, Gallo, med flera ska slåss om seriesegern. Sedan vore det synd att säga att Sirius har gjort en bra försäsong. Men what else is new.

Sedan har vi ett fält med outsiders/kompetenta mittenlag som kan rubba de flesta, men som knappast håller hela vägen.

Östersunds FK
ÖFK såg ut som ett solklart division II-lag förra sommaren. Alla tränare som just hade mött dem var dock eniga: ÖFK är för bra för att åka ur. De fick rätt. ÖFK gjorde, sin vana trogna, en kanonhöst och kravlade sig upp över strecket. Vad talar för att de blir bättre och jämnare i år? Bra fråga. De fick behålla Ante Björkebaum, anfallaren som vann den interna skytteligan och som ryktades vara på väg åt både det ena och det andra hållet i vintras. Sedan har Lee Makel med sina kontakter på öarna lyckats låna ihop inte mindre än fem unga engelska spelare från starka lag som bland annat Wigan och Bradford. Det är inga namn man direkt känner igen, men de har redan spelat riktigt bra för ÖFK och borde kunna säkra en god start för jämtarna innan de försvinner i sommar. Kanske räcker det för att ett Östersund i fotbollsfeber (400 pers på träningsmatchen mot Solefteå!) ska få se toppstrid i år? Inte riktigt tror jag, men nästan...

Dalkurd
Ja, hur fan bedömer man Dalkurd vettigt? Den som spanar in lagets senaste träningsmatch mot IFK Norrköping (finns här i sin helhet) borde tippa nykomlingarna i den absoluta botten. IFK, som har haft stora problem på försäsongen mot giganter som Myresjö och Smedby, körde över Dalkurd totalt och hade man bara satt lite fler frilägen hade man vunnit med det dubbla. Nu säger inte en enstaka försäsongsmatch ett skit, men faktum är att det inte är den första matchen Dalkurd har haft problem i. Till och med i matchen mot Sirius som man vann visade man upp sidor som fick motståndartränarna att slicka sig om munnen. Dalkurd lever på att ha mycket boll. När de inte har bollen uppträder de direkt huvudlöst. Det funkade i tvåan, men lagen i ettan är väldigt mycket bättre. Och jag kan inte se att Dalkurd förbättrat sig så mycket sedan i fjol. Ska man vinna matcher på ren individuell överlägsenhet måste man vara väldigt mycket bättre än motståndarna. Dalkurd har bra spelare, men jag tror inte det räcker. Spelarturbulensen har dessutom varit skyhög. Så hög att nye tränaren Lasse Eriksson till och med klagat offentligt över att ha 40 pers på träningarna och ingen aning om vilka som kommer att ingå i truppen till slut. Nu vet han, men frågan är om det är i tid för att få ihop en fungerande helhet. Jag tvivlar. Och hur agerar ett Dalkurd i motgång. Det har aldrig hänt förut, men jag är inte övertygad om att de kommer att kunna bära favoritskapet. Och trots allt. En mittenplats är ett kanonresultat för en nykomling som rusat genom seriesystemet på samma sätt som Dalkurd.

Gröndals IK
Ingen vet ett skit om Gröndal. Som vanligt. Samarbetet med BP har renderat i en hög Vällingbykids in i truppen. Resultaten på försäsongen har varit helt okej. Och Gröndal är redan från början ett lag som får agera helt utan press och uppmärksamhet. De har spelat stabil och bra division I-fotboll de senaste säsongerna och till och med varit upp och nosat på avancemang. Det finns egentligen ingenting som säger att de inte skulle göra det i år också. Inget lag kommer gilla att möta Gröndal och inget lag kommer hämta enkla poäng i Aspudden.

Arameiska Syrianska KIF
Norsborgssyrianerna är, tycker jag, det klart mest svårbedömda laget i serien. Man har haft hög omsättning i truppen, men i mitt tycke har man värvat smart och kompetent. Ny tränaren Edmond Lutaj förfogar över en bred och väbalanserad trupp med spännande spelare som Rabi Youssef och Karlos Touma. Man har dessutom sett till att få in ett par välmeriterade mittbackar och har gjort riktigt bra resultat på försäsongen. Dock mot förhållandevis svagt motstånd. Arameiska blir ett lag att se upp med, men jag tror inte de kommer att utmana om seriesegern på allvar. Inte än.

Och så till sist sex lag som jag tror får inrikta sig på överlevnadsstrategier.

Syrianska IF Kerburan
De tredje syrianskalaget i serien och det sämsta. på förhand. Trots sin relativt stora publik tror jag inte man kommer kunna utmana om varken seriesegern eller titeln "bäst i stan". Laget slutade 10:a i fjol och ser på pappret knappast bättre ut i år. Försäsongen har inte varit ett dugg övertygande där man på sistone har fått slita hårt för att få ihop oavgjort mot Frej och Karlslund, samt fått storstryk mot Hammarbykidsen. Enligt rapporter har också spelet haltat betänkligt. Svårt att tro på Kerburan i år helt enkelt.

Carlstad United
Laget med fler minuter hos kronofogden än på träningsplanen. Trots att man verkar ha tusen ekonomiska liv och trots att man lyckats undvika nedflyttning utan större marginaler de senaste säsongerna, så finns man i alla fall kvar i serien. På försäsongen har man segrar endast mot lokala push overs som Hertzöga och KB Karlskoga, men förluster mot alla lag på samma nivå. Det imponerar inte. Turerna i lokalpressen imponerar inte heller. CU är en klubb i kris på mer än ett sätt, och när lag som Värmbol avfärdar dem lätt i Svenska cupen så går det inte att tippa värmlänningarna på någon annan plats än i den absoluta botten. Jo just det. Nyförvärven ser inte så imponerande ut heller.

Hammarby TFF
Som vanligt för TFF är spelaromsättningen i stort sett intern med Hammarby A. De bästa från förra säsongen är uppflyttade till A-laget och de som är lämpade från J-laget flyttas till TFF. Dessutom har man värvat unge och omåttligt lovande vänsterbacken Elliot Käck från Värmdö. Hammarby TFF har spridit insatserna lite lagom på försäsongen och avancerade exempelvis i cupen mot gamla seriekollegan Akropolis i en jämn match. Det känns också som om det är ungefär där Bajenkidsen är nivåmässigt. Tveklöst kommer de att göra en och annan riktigt bra match i Norrettan, men det borde vara ett steg för högt. Och när en klubb dessutom har som huvudmålsättning att leverera spelare till ett Superettalag kan det väl egentligen knappast bli fråga om något annat än nedflyttningsstrid.

BK Forward
Örebrolaget känns som ett av de eviga division 1-lagen på något sätt. Laget är ett typiskt andralag i en mellansvensk hyggligt stor stad och fungerar som någon sorts talangsluss i Örebrofotbollen. Truppen är inte på något sätt något man skrämmer seriekonkurrenter med, och förra säsongen var också en vinglig dans på slak lina. Under försäsongen har man spelat ganska illa och först efter straffar lyckades man ta sig vidare i Svenska cupen på Nyköpings BIS bekostnad. Truppen känns väldigt tunn, även om där finns ett par intressanta namn i bröderna Kuhi och mittbacken Axel Käll. Men det räcker nog inte. Forward känns inte särskilt bra, och räddas nog bara av att det finns fler lag som inte verkar så bra.

Bodens BK
Ett tag kändes det som om Boden var på gång lite. Man lockade med gamla champions league-vinnare i truppen. Men det föll. Precis som att Boden föll i Svenska cupen mot Umedalen med hemska 4-0. Övriga resultat har inte heller varit särskilt imponerande. Boden är idag ett bottenlag och det ska nog till ett effektivt sillyfönster i sommar för att ändra på det. Som vanligt är det dryga resor upp till polcirkeln, och hemma kanske man kan ta en del poäng. Men Boden blir svagt. Inte nedflyttning, men bottenstrid. Eller jo förresten. Det blir nog nedflyttning ändå.

Vasalunds IF
Bottenkonkurrenter med Sirius i fjol, och ett anfallsglatt lag som gärna släppte in 4-5 bollar, men som också kunde göra en hel del. Mycket tack vare Kennedy, som med sina 12 mål i fjol producerade tillräckligt för att få ett kontrakt med Djurgården. Förutom Kennedy har man sedan tappat i stort sett en hel startelva med bra spelare. Martin Andersson, Ponomarev, Senatore, Varnava, Dimitriadis, Jonsson. You name it. Påfyllnad har skett mestadels med kids från egen, visserligen högkvalitativ, juniorverksamhet. Och så Vadim Jevtuschenko då. På försäsongen har man ändå klarat sig hyggligt, men det är ändå svårt att se att Vasalund ska kunna göra en bra säsong med nuvarande trupp.

Äsch, jag lottar väl ihop en sluttabell av ovanstående också:

1. Valsta Syrianska
2. Sirius (måste jag ju tro)
3. Umeå FC
4. VSK
5. Arameiska Syrianska
6. Dalkurd
7. ÖFK
8. Gröndal
9. Kerburan
10. Vasalund
11. Forward
12. HTFF
13. Boden
14. Carlstad United

Så. Vad tror ni?

6 kommentarer:

Sakul sa...

1. Sirius
2. Umeå
3. Valsta
4. Dalkurd
5. VSK
6. Östersund
7. Arameiska
8. Gröndal
9. Vasalund
10. Boden
11. Carlstad
12. Kerburan
13. Forward
14. HTFF

Anonym sa...

HTFF kommer bli en obehaglig överraskning för många lag. Man är är på god väg att slå ut Assyriska i cupen just nu också.

Panikbyrån sa...

Jo, HTFF kan säkert ställa till det ordentligt för många lag, men jag blir verkligen överraskad om de blir ett topplag till slut. Visst är det bra gjort att slå ut Assyriska, men man ska nog också komma ihåg att Assarna uttalat skiter i cupen och vilade de flesta som startade i serien.

Anonym sa...

HTFF kommer att ställa till det för några lag, men också rasa ihop emellanåt. Så nån topplacering blir det icke.

Anonym sa...

Ja, Assyriska hade inte bästa laget i cupen men HTFF saknade 5 ordnarie också varav dom 3 bästa som har utlåningsavtal med A-laget och inte får spela cupen.

HTFF är för unga och ojämna för att vara med i toppstriden men dom kommer som sagt var att ställa till det för en hel del lag. 2-0 i premiären mot Gröndal var i underkant.

Joint sa...

Kan lägga upp mitt tips här också, sent om siders. Spått den 6 april.

1. "Valsta"
--------------------
2. IK Sirius
--------------------
3. Dalkurd
4. VSK
5. Umeå
6. Vasa
7. "Arameiska"
8. Östersund
9. Carlstad Utd
10. Forward
11. Gröndal
--------------------
12. "Kerburan"
13. Bajen TFF
14. Boden