02 april 2010

Två veckor kvar

Det börjar dra ihop sig nu. Visserligen har Allsvenskan redan plogat igång i rekord-/idiottidig start i vad som måste vara förbundets sämsta beslut sedan, tja, förra gången de försökte fatta ett beslut, men den riktiga fotbollen väntar till efter påsk. För Sirius del är det förmodligen bara två matcher kvar att slipa ihop de sista detaljerna till en fungerande enhet på, eftersom det mesta just nu lutar åt att cupmatchen mot Giffarna ersätter den planerade träningsmatchen mot ESK.

I dessa två matcher vill jag se spelare som kommer kunna starta i seriematcher. Jag köper helt och hållet resonemanget att inte riskera något på spelarfronten i betydelselösa träningsmatcher. Det djupt störande i att Sirius försäsong har handlat mer om bänkpress än om press på bollhållare för flera viktiga spelare har vi redan behandlat baklänges och framlänges. Onödigt att göra det igen, men det spelar faktiskt roll att vi i samtliga träningsmatcher hittills i år har ställt upp med lag som innehåller spelare som förhoppningsvis kommer göra på sin höjd tvåsiffrigt antal minuter i årets norretta.

Att träningsspela utan de bästa innebär att de frågor som man vill ha svar på som tränare alltför ofta kommer att besvaras med en osäkerhet. En okänd faktor. Kommer försvarsspelet funka bättre med en högerback som högerback, till exempel? Det är det ingen som vet. Man kan anta det, men man kan inte veta. Sirius två senaste säsonger har lidit av just exakt det problemet. Man har i stort sett hela tiden spelat med en lösning som alla inblandade har ansett vara temporär. Och man har aldrig heller vågat prova alternativet till temporära lösningar, det vill säga spela med lag som är "ordinarie", men lite sämre än det bästa tänkbara.

För mig är den frågan kardinalfrågan för en tränare. Vattendelaren. Vem är det bästa alternativet? En skadad men högklassig lirare som inte kan spela, eller en hel och frisk medelmåtta? Svaret är egentligen självklart, men få vågar agera därefter. Få vågar släppa det berömda "på pappret"-resonemanget. Det handlar om att ge de spelare som ska utföra den aktuella uppgiften bästa möjliga förutsättningar att genomföra den.

Riktigt så tänkte aldrig Mille och JTA till exempel. Mille skrek vid ett tillfälle på en skadad Ante inför stora delar av laget: "Du måste spela Ante, annars går det inte!" Men likförbannat är det ju någon som verkligen ska spela där. På samma sätt pratade JTA ofta nästan uteslutande om de som inte kunde vara med. "Vi har haft sån otur med skador nu att vi inte har något annat val än att spela så här idag." I bortamatchen mot Mjällby förra sommaren lär till och med Brännan varit aktuell som högerback. Men det stoppade på att han inte gick att registrera. Samtidigt skulle Fredrik Olsson in och lira där, väl medveten om att tränaren tyckte att en kille som lagt av för tre år sedan hade varit ett minst lika bra alternativ. Vilket det kanske hade varit, men det spelar liksom ingen roll i sammanhanget. Den som faktiskt ska spela behöver ha så mycket trygghet som möjligt. Inte tvärt om.

I Sirius trupp finns just nu en handfull spelare som nog många anser vara potentiella startspelare, men som knappast kommer spela någon av de fyra-fem första matcherna i år. Så kan vi inte alla göra oss den tjänsten att glömma dem. När de blir friska kan de försöka ta en plats, men fram tills dess tänker i alla fall jag försöka göra mitt bästa för att placera Gallo, Emir och Söderbring i hjärnans gymavdelning. Det är inte de som ska ge Sirius en bra start i år. Det är de andra.

Så när Sirius nu smälter påsklammet med att möta Sleipner på måndag ser jag gärna spelare som spelar på positioner där de känner att de faktiskt kan komma att spela när det väl är dags uppe i Umeå. Efter Sleipnermatchen är förmodligen försäsongen slut. Det innebär att på tisdagsmorgonen bör Brännan och Antonio ha det i det närmaste helt klart för sig vilka som ska spela i cupen mot Giffarna. Och de som spelar i den matchen måste man flytta på för att ta sig in i elvan mot Umeå. Sleipnermatchen borde därmed hanteras som mer än en vanlig träningsmatch. Den borde hanteras som examensprovet. Och efter examen ska man fan i mig vara redo för arbetslivet.

* Elias Storm gjorde sin första träning med sin nya klubb idag. Han såg enligt rapporterna väldigt fit ut, med tanke på att han varit klubblös under hela försäsongen tills igår.

* Slika sista-minuten-värvningar känns överlag väldigt o-Sirius. Och med "slika" menar jag sådana som känns genomtänkta och strategiska och inte sådana som mest känns som "åååkej, så det ringde en agent i morse och sa att han hade en bra snubbe som kommer passa perfekt i Sirius". Elias Storm känns genomtänkt. Före säsongen definierade jag min drömvärvning som en 30+ mittback, med massor av rutin och med goda ledaregenskaper. En sån som typ Jocke Jensen i Qviding eller Patrik Rosengren i Mjällby i fjol. Elias Storm känns så här på förhand som så nära man kan komma.

* Samtidigt kan en liten del av mig undra om vi verkligen hade tagit hit Storm på korttidskontrakt sista dagen av sillyn om det inte vore för att Gallo just blivit knäskadad. Jag kanske är onödigt långsökt, men med Storm i backlinjen frigörs Blomman och därmed ges också en option med honom som defensiv mittfältare, det vill säga i det som de senaste åren varit Gallorollen.

* Hörnell går till UIF. Hej kompisfotboll. Hejdå landslaget. Jag börjar bli trött på lovande spelare som begåvats med en viss talang och som sedan vårdar den med samma kärlek som en alkis vårdar en tom flaska Rosita. Rota fram Malin Baryards sommarprogram från i fjol och strafflyssna på det fem gånger och lär något om att förvalta talang.

* Halva Sverige har jagat 20-årige vänsterbacken Rasmus Lindkvist från Skellefteå FF. Och då pratar vi bland annat allsvenska lag som Trelleborg, GAIS och Halmstad. Och ett och annat superettalag. Han valde Dalkurd. Grattis Dalkurd. Borlänges dragkraft är fortsatt stark i fotbollssverige.

* Speaking of Dalkurd. Den vandrande krogfyllan och skadelistan Mirza Jelecak hamnar även han i Dalkurd sedan BoIS valt att inte förlänga kontraktet efter att Mirza kommit tillbaka från korsbandsskada. En chansning förstås eftersom Mirza varit borta från fotbollen ett år, men om den funkar så är det ju en kanonförstärkning.

* Speaking of kanonförstärkning. Umeå FC har redan lånat Kali Ongala från Giffarna. Just innan transferfönstret stängde lånade man också Mambo-Mumba från samma klubb. Giffarna har på något märkligt vis slarvat bort den kenyanske landslagsmannen och visste inte vad man skulle göra med honom riktigt. I Umeå blir nog inte det något större problem. Mambo-Mumba skulle gå rätt in på de flesta mittfält i den här serien.

* ÖFK har seglat upp som outsider till seriesegern enligt spelbolagen efter att man kommit hem från skottlandslägret med två segrar och fem engelska lånespelare från Wigan, Bradford och Carlisle. Det är inga fantastiska namn man presenterar, men är man 20 bast och spelar i Wigans reservlag är man knappast helt rudis på fotboll. Svårbedömt, men naturligtvis intressant.

* Konjunkturen ger desperata fotbollsspelare så här i sluttampen på sillyn. Hur ska man annars förklara att halvruttna division-II-klubben Linköpings FF lyckats värva Christoforidis timmarna innan transferfönstret stängde. Hellre en liten slant i tvåan en arbetslös.

* Daniel Wiklund gjorde ett allsvenskt lag av ett halvstabilt mittenlag i Superettan. Han fick inga nya spelare och värdelösa träningsförutsättningar. Efter tre omgångar av allsvensk fotboll på potatisåkrar fick han sparken av styrelsen med hänvisning till uteblivna sportsliga resultat. Man behöver knappast vara raketfysiker för att inse att det måste finnas något mer bakom beslutet. Ingen tror väl på allvar att andretränaren Thomsson kan göra så mycket annorlunda, ens med gamle Bosse Johansson på telefonrådgivning. Skumt. Och dumt.

* Måndagens motstånd i träningsmatchen Sleipner är obesegrade på försäsongen och har gjort mål mot alla lag man mött. Bra motstånd alltså. Och det är bra!

* Har haft för dålig träningskoll senaste veckan för att ta ut en spekulationselva, så vi hoppar det idag. Återkommer nästa vecka. Då lovar Studan också ett serietips. Glad påsk så länge!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Högerbacksplatsen känns väl som mest sårbar i dagsläget i väntan på en kurant Söderbring. Jag vet inte vem som bäst kan ersätta där men som sades i artikeln, hitta en person och satsa på denne.

Håwe

Anonym sa...

Lägger min röst på Blomgren om han är frisk. En rutinerad kille som spelat där förr.

Panikbyrån sa...

Vi lär väl få se på måndag. Spontant känns det som om Blomman kommer få spela högerback. Förmodligen också när serien drar igång.

Egentligen är jag inte så orolig för varken backlinje eller mittfält. Nu finns det många olika intressanta kombinationer. Däremot ser det rätt tunnt ut framåt med egentligen bara två anfallare igång, Sunday och P.

Men om jag nu ska ändra mig och spekulera i en startelva mot Umeå så får den se ut så här:

Bylle
Blomman - Storm - Fernberg - Haisem
Erik Z
P - St Cyr - Jernberg - Mani
Sunday

Bänk: Richard, Oscar, Ian, Moses, Kango

Men det är långt kvar dit. Mycket kan hända.

Anonym sa...

Men vad hände med petter? Har han hamnat i onåd hos studan eller tränarna eller är han skadad?

Panikbyrån sa...

Petter är småskadad, eller var det sist jag kollade i alla fall. Är han okej nu och kan spela mot Sleipner är han förstås ett namn för premiärelvan. Men han ska ju komma ikapp folk som gjort det bra på sistone när han har varit skadad också.

Farbror the Guru sa...

Borlänge måsta vara stället där alla vill bo. Men det kan man ju hajja när en hel del passionerade spelare faktiskt klarar sig på amatörlön.

Kraxpelax sa...

Mina tolkningar av fransk poesi.

- Peter Ingestad, Solna