18 april 2010

Premiär!

Dåså. Medans spelarna sussar sött på hotellet i Sundsvall, där man bussresepausar för natten efter att islandsvulkanen omöjliggjort den planerade flygningen, konstaterar Studan att det är ynka halvdygnet kvar till seriepremiären borta mot Umeå. En sjukt viktig match förstås. Viktig, för att det är nu som ambitionen att gå direkt tillbaka upp igen ska börja mätas på riktigt. Viktig, för att det är nu som Sirius ska visa att man klarat förvandlingen från ett förlorande lag (16 vinster senaste 60 seriematcherna) till ett vinnande lag. Viktig, för att det är nu Sirius ska visa att man är starka även på bortaplan (åtta bortasegrar sedan 2007).

Men det är inte kattskit på andra sidan. Umeå FC tror jag är ett lag som kommer att vara väl inblandade i uppflyttningsstriden hela vägen. De har i stora delar samma trupp som i fjol. Samma trupp som slutade fyra efter en ramstark höst. Dessutom kryddad med välbekanta Sundsvallsduon Kali Ongala och Robert Mambo-Mumba. Umeå borta är ungefär så tufft det kan bli som premiär.

Trupperna släpptes idag. Kika på respektive lags hemsida. Jag känner mig dock rätt säker på att båda lagen har med spelare som förmodligen inte kommer spela. Umeå har tagit ut 18 man och Sirius har 17 på bussen. Nu är visserligen bänken utökad med två spelare inför i år, men jag tror ändå inte att lagen kommer starta på samma sätt som i genrepen.

För Sirius del är skadeläget som bekant närmast patetiskt. Förmodligen saknas fem-sex spelare som nog skulle betecknas som startspelare i en fullt frisk trupp. Inget lag på den här nivån kan behålla slagstyrka med såpass mycket spelare i sjukstugan. Framför allt kommer förstås spelare som Gallo, Blomman och Jernberg saknas. Framför allt försvaret gör att jag tvivlar på att tränarna sover i denna sena timme. Det finns en hel del att vrida och vända på, och inte minst halvskadade spelare som testas sent.

För Umeås del ska det bli mest intressant att se hur offensivt de tänker spela. Senast hade de en patologiskt offensiv uppställning med Chennoufi/Lundström centralt på mitten och Ongala på högerkanten. Vågar de spela så även i morgon? Dessutom verkar det ytterst tveksamt om Mambo-Mumba ska kunna komma till spel, även om han finns med i truppen.

Magkänslan inför matchen är ändå att Sirius kommer få det oerhört tufft att ta med sig poäng hem. Sirius har kanske inte riktigt bredden för att hota de allra bästa lagen i serien med såpass mycket folk på skadelistan. Samtidigt är det ett fantastiskt läge för många av spelarna att ta chansen på platser där det nu öppnas möjligheter.

Tre nycklar till seger:

1. Försvarsspelet måste hänga ihop bättre än senast. Umeå är starka offensivt, framför allt centralt. Sirius mittbacksspar - troligen Storm-OZ - måste hålla ihop spelet bättre än senast och kommer säkerligen dessutom att få ta ett extra ansvar för ovana ytterbackar. Nyckelspelaren nummer ett blir ändå Erik Z som jag inte kan tänka mig annat än att han spelar defensiv mittfältare framför backlinjen. Han blir den som ska hålla upp laget samt störa ut Umeås centrala mittfält.

2. Sunday och P måste leverera. Sunday har unika spetskvalitéer och P är i bra stunder en väldigt smart och hårt arbetande forward som är riktigt bra på att skapa ytor för sina medspelare. I en matchbild där nog Umeå kommer att ha rätt mycket boll blir förstås Sirius förmåga att hota när laget väl har bollen avgörande. Ju vassare Sirius anfallare är, desto lägre kommer Umeås backlinje hamna och många lag på den här nivån får då problem att hålla ihop lagdelarna på ett bra sätt.

3. Den mentala förvandlingen. Sirius har varit extremt svaga i motgång senaste säsongerna. Och man har varit direkt usla i bortaspelet. Det har laget jobbat en hel del med och det måste man ha kommit en bit på väg med om det ska bli poäng. Matchen mot Giffarna i cupen var därför ett riktigt viktigt kvitto på att Sirius faktiskt kan resa sig. Efter en usel inledning på andra halvlek där man tappade 1-0 till 1-2 reste man sig på ett formidabelt sätt och kom i en slutforcering av en typ få kan komma ihåg när Sirius lyckades med senast. Och kvitteringen kom också. Det slutliga förlustmålet på övertid kan till och med ha varit ren tändvätska. Siriusspelarna upplevde att de var det bättre laget och alla sa att de hade känslan att det här tar vi i förlängningen. Den känslan ska in på plan i morgon. Då har vi okej chanser på poäng.

2 kommentarer:

Farbror the Guru sa...

Vidrigt spännande!

Tommy sa...

Riktigt nervöst nu timmarna innan... KUL att fotbollen drar igång asså!