10 april 2010

Sirius ute ur cupen

Sirius förlorade mot Giffarna med 3-2 i genrepet, som väl alla vet vi det här laget. En frispark på övertid sänkte hemmalaget. Bittert och surt förstås. Men vem är jag att säga om det var rättvist eller inte? Jag kan bara konstatera att det fanns väldigt mycket idag som såg väldigt mycket bättre ut än i måndags mot Sleipner. Det mesta faktiskt.

Mycket av den önskelista jag knackade ner häromdagen kunde bockas av. P gjorde mål, till exempel. Och inte bara det. Han utmanade, gick in framför sin back, hade en i stolpen efter fint skott. Kort sagt han var bra. Det var Sunday också, och helt plötsligt fanns ett anfall med spets och som hela tiden förmådde hota superettorna. Så vann Sirius också avsluten klart.

Likaså fungerade mittfältet klart bättre än sist. Erik Z tog ytterligare ett viktigt steg på den viktiga rollen mellan mittfält och försvar och visade att han kan bli en av lagets viktigaste kuggar framöver. En lägre stående StCyr gjorde också en klart bättre insats än sist, även om det mest glädjande på den positionen under matchen var Gallos besked från läktaren att rehabbandet går klart snabbare än förväntat. Sedan har vi fallet Jernberg. I första halvlek fick vi se en riktigt bra Jernberg som var delaktig både offensivt och defensiv. Den Jernberg är guld värd.

Just därför är det extra frustrerande att GIF-försvarets våldsfotboll tvingade av honom redan i halvtid.

Sirius egna försvar får dock fortfarande skrivas in som en minuspost i boken. Storm har en bra bit kvar till att vara den viktige mittbackskugge man drömt om. Och Oscar hade en, ähum, mindre bra dag på jobbet. Framför allt sitter inte backlinjen ihop. Varken med sig själva eller med resten av laget, vilket skapar osäkerhet i snart sagt alla defensiva moment. I början stod man konsekvent för lågt och lät Sundsvall äga mycket boll på offensiv planhalva. I andra försökte man korrigera och stå högre, och då rann bollarna igenom istället.

Försvaret på defensiva fasta ska vi inte ens tala om. En variant som man i alla fal borde testa är att markera motståndarspelare.

Och för att dra ihop det hela. Giffarna är ett förväntat topplag i Superettan. Nu tror jag knappast att det blir så. På sin höjd en bra mittenplats. Giffarna har massor med bra spelare i truppen, men en svår oförmåga att få ihop det till en fungerande enhet. Det blir nog fiasko även i år. Det förtar dock inte Sirius insats. Sirius spelade en helt jämn match med norrlänningarna och man skapade betydligt fler vassa chanser. Det är ett bra kvitto. Inte minst i och med att man lyckades etablera press och komma tillbaka i matchen efter en djup svacka i början av andra. Trots att nyckelspelare som Jernberg och Sunday tvingats byta.

Jo, en sak till. Jernberg och Sunday tvingades till byten på grund av skador. Skador orsakade av vårdslösa tacklingar. En av dem bakifrån. Det är nu inte otroligt att båda missar premiären och vill det sig illa är Jernberg borta längre än så. Tidigt att säga förstås, men det var inga snälla smällar. Skador sker. Så är det bara. Men domarens huvuduppgift är också att minimera skaderisken genom att förklara vad som är acceptabelt och inte. Det är därför lite smått ironiskt att det är Sören Åkeby som tvingas plocka av Giffarnas mittback Brink i andra halvlek, när domare Hamlin inte förmår göra det själv. Det är Brink som skickar både Jernberg och Sunday till sjukstugan. Och han hade dessutom ett antal andra situationer som borde renderat i gult. Tack Snuffe för att du agerar.

Men ändå.

Det finns några olika sorters dåliga domare. Jag har inga problem med domare som inte riktigt hänger med, eller som saknar viss spelförståelse, eller brister lite i kompetensen från och till. Alla kan ha en dålig dag på jobbet och det finns ett stort underskott på fritidsdomare i Sverige. De som ställer upp är i stort sett värda respekt. Även de mindre bra. Spelar man i ettan får man också domare på division 1-nivå.

Men. Det finns en typ av dåliga domare som jag bara inte kan med. Den kategorin tillhör Hamlin. Domare som inte dömer själva. Domare som måste lyssna in omgivningen innan de fattar sina beslut. Domare som inte vågar ta en avgörande situation. Av personlig osäkerhet. Det är sådana domare som inte bara avgör matcher, de skickar dessutom spelare till skadestugan. Att inte Moses får straff när han går mellan två backar och vräks ner med ett klassiskt fälleben är en sak. Hamlin kan ju ha missat situationen (rättvänd från 10 meter). Men när Sirius sedan gör mål direkt efteråt och Hamlin går till Sirius bänk och säger "nu gjorde ni ju mål i alla fall", så innebär det att han inte ska döma mer fotboll. Aldrig. Det innebär att han insåg att han borde dömt straff, men inte vågade/ville. Och att han sedan anser att det är okej eftersom Sirius ändå gjorde mål i situationen efter.

Så dålig får man helt enkelt inte vara.

(Men vi avslutar med en positiv nyhet till. Studan pratade lite med Fredrik Söderbring i pausen. Fredrik gjorde ett muskeltest igår och fick klartecken. Det finns helt enkelt ingenting muskulärt som skiljer dagens knä från det före korsbandsskadan. Fredrik kommer därför göra sina första 20 matchminuter i U21 i veckan.)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Positiva besked från Gallo och Söderbring! Men negativt med Sundays och Jernbergs skador.

8 dagar kvar...

Farbror the Guru sa...

Giffarnas mittback var ett fullständigt as. Gnälligare än lång & har snackar vi om en rejäl dräng. Han lyckades skada två av de våra med våldsamt spel trots att reservminareten spelar 92% eller mer av sitt "försvarspel" med arm och armbåge.

Herr Domares karriär som just domare borde vara ungefär lika lovande som hans karriär som Bodybuilder.

Anonym sa...

Cuphelvete!!

Håwe

gaffa sa...

lugn i stormen! man ska aldrig bedöma en skada direkt. sunday är säkert redo, förhoppningsvis också jernberg.

Panikbyrån sa...

"Det är nu inte otroligt att båda missar premiären och vill det sig illa är Jernberg borta längre än så. Tidigt att säga förstås, men det var inga snälla smällar."

Det är väl tillräckligt med brasklapp kring skadorna?

Dagens kremlologiska spaningar ger vid handen att Jernberg nog inte spelar premiären men att Sunday nog gör det. Men precis som alla inlägg från "Panikbyrån" på den här bloggen så är det bara mer eller mindre välgrundade gissningar.