02 maj 2010

Sirius på röda linjen

Dags att flyga nu, Sirius. Efter en underkänd premiär borta mot Umeå och en okej - men torftigt uddlös hemmapremiär mot Dalkurd är det nu dags för bortamatch i Norsborg mot Arameiska Syrianska. Ett på pappret rätt vettigt lag som av många, däribland undertecknad, har nämnts som dark horse i den här serien. I inledningen har man dock inte övertygat utan står på samma arma poängskörd som Sirius efter två matcher.

För Sirius del är det fortsatta skadebekymmer som gäller. Patrik St Cyr tvingades ju utgå senast efter att Merwan Gargouri i Dalkurd skickat honom på rehab med säsongens hittills fulaste kapning. Det var ett ledband i knät som tänjdes ut och han blir borta några veckor. På träning i veckan råkade Fernberg ut för en liknande skada och är även han borta ett tag.

Istället är nu Fredrik Olsson, Blomman, Moses Ogbu och Emir Smajic tillbaka i truppen. Ingen av dem är dock aktuell från start eftersom de inte är uppe i 90-minuters matchtemposlag ännu. Fortfarande saknas också Söderbring, som åkte på en lårskada i U21 härom veckan, Gallo, som blev sjuk mitt i återtåget och Jernberg som fortfarande rehabar.

Detta gör att Brännan inte har sådär jättemycket att välja på när elvan ska tas ut. Att Ian går in som högerback känns tämlingen självklart. Han har lirat en hel del där under försäsongen och skulle spelat där sist om inte nu planen motiverat en förändring i sista sekund. Han kommer göra det bra idag.

Sedan återstår hur man kan formulera mittfältet. Bylle står. Petter lär få fortsätta centralt - i synnerhet när nu St Cyr är borta. Erik Z är given. Frågan är om inte de kommer utgöra central duo i en diamantliknande 4-4-2. Mycket annat val kan jag inte se faktiskt. Det innebär att Mani och Kango skulle få ta varsin kant och P och Sunday kampera på topp. Det är en sjukt offensiv elva, men den i mitt tycke mest troliga med tanke på skadorna, och att hela fyra av bänkspelarna inte är i skick för 90 minuter.

Tre nycklar för seger:

1. Ytterligare steg i försvarsspelet:
Sirius gjorde en defensivt riktigt bra insast mot Dalkurd, som knappt tilläts komma igenom alls. Idag väntar en ny utmaning när snabbe Rabi Yousef och ett offensivt starkt mittfält kommer sätta press i djupled. Arameiska spelar på ett helt annat sätt än Dalkurd och kommer förmodligen hota mer med omställningar och snabbhet. Det betyder att backlinjen måste ta ytterligare steg i samspelthet och vara ännu vassare i positionsspelet för att hålla nollan. Dessutom är det konstgräs nu och passningarna kommer att komma snabbare, mottagningarna kommer att vara bättre och det blir helt enkelt bökigare att försvara.

2. Inte gå bort sig offensivt:
Om det blir den uppställning jag tror kommer vi ha fem spelare som i stort sett bara tänker offensivt. Framför allt bakom Mani och Kango kan det bli jobbiga utrymmen som Ian och Haisem måste bemästra. Det viktigaste av allt är att Mani och Kango håller uppe passningsproceneten och att de inte står för onödiga bolltapp som vi sett en del förut.

3. Effektiviteten framåt såklart:
Ni har sett highlightsen på officiella antar jag. Sirius missar rent sjuka chanser och omställningslägen mot Dalkurd. Normalt ska Sirius kunna göra tre mål på den matchen. man gör noll. Sunday och P måste kliva upp ett steg till. Konstgräset kommer förhoppningsvis hjälpa till, men å andra sidan väntar ett vassare försvar med bland annat assyriskaförvärvet Conateh som mittback. Utmana och kom in framför spelare i stället för att vända ner mot kortlinjen så är mycket vunnet. Det är också dags att kapitalisera Sundays targetegenskaper. Nu har vi mittfältare som gillar att komma i löpningar, vilket är ytterligare ett offensivt vapen. men det viktigaste: när chanserna väl kommer måste de såklart sitta.

1 kommentar:

Farbror the Guru sa...

Sunday förtjänar medspelare som tar löpningar. Han var helt magisk på att suga in bollarna mot Dalkurd.

P hamnade med bästa välvilja som en extra ytterback mot Dalkurd. Om P kommer lite högre upp i banan som kommer Firma Sunday/P att bli riktigt tunga att ha med att göra.