06 juni 2010

Åtta - noll

Ibland är det sådär att vara fotbollsspelare. Jag tyckte själv det sög att åka hem efter att ha sumpat ett fett friläge på övertid i Korpen i veckan. Men jag funderar om inte David Roberts i Bandyklubben hade det värre idag på Studan.

Han kom in i 81:a minuten. Strechade som fan, gjorde push-ups och såg sjukt taggad ut. I 82:a minuten började det ösregna. Alltså sådär som i Bibeln. Sådär att man ville bygga en sjukt stor båt. Ungefär samtidigt får Emir bollen på sig så att den studsar in till 7-0. Två minuter senare kan Roberts bara titta på medans samme kille springer in åttan i bortre hörnet. Efter slutsignalen. När alla andra spelare gått in under tak är Roberts kvar på planen ensam. Och springer intervaller. Rush efter rush.

- Han spelade minst idag, men var nog den som sprang mest i alla fall, konstaterade Bodens TV-snubbar sådär norrländskt lakoniskt. Två andra killar som kanske har haft det roligare. 91 mil enkel resa för att filma en genuin kölhalning, och sedan hem igen.

Det var roligare att vara Siriusspelare. Ta Jernberg till exempel. Han låg bakom det mesta i anfallsväg för Sirius och fick ytor större än vargrevir att pinka in bäst han ville. Eller Bylle, som fick hålla nollan för fjärde gången - varannan match. Stod för ett par vansinniga frilägesräddningar under den korta period efter 1-0-målet då Sirius faktiskt var lite skakat, och var den som agerade blåslampa även när det var flip-flopsen på i andra halvlek - "ställ om då för i helvete!!!" hördes han skrika över hela Studan strax efter åttan.

Eller Gallo. Kroppsfintade bort några osnutna backar, tittade upp och chippade bollen i en perfekt båge över en utrusande målis. I ribban! Men en av matchens finaste prestationer icke desto mindre. Eller Moses, som stod och jonglerade lite innan han överstegsfintade bort sin stackars ytterback - som svarade med att hockeytackla ned honom. Det hade jag också gjort, om det hade hänt i Korpen. Tacklat alltså, inte jonglerat och fintat gubevars!

Det var helt enkelt rätt kul att titta Sirius idag. De två första målen är resultatet av perfekta djupledspassningar och perfekta djupledslöpningar. Riktiga anfall och riktigt snygga mål! Och då var det fortfarande match. Resten av målen möttes med avmätta applåder och belåtna leenden av en publik som kändes som om de hade satt i sig en mastig avsmakningsmeny på en fin restaurang och nästan inte kunde njuta av nästa delikatess som bars in.

Men det kunde jag! Nian och en legendarisk tia hängde i luften. Och det kände uppenbarligen även Bodenspelarna. I 88:e minuten använde gästernas anfallare Hiros ett av de få tillfällen då man hade bollen på offensiv planhalva till att springa ner mot hörnflaggan och trampa runt - så där som man gör för att få tiden att gå. Domare Karlsson förstod vinken och blåste av efter fyra sekunders övertid. Fyra sekunder. Trots sex byten och flera sjukvårdsuppehåll. Barmhärtighet. Som att dra ut sladden till respiratorn när patienten ändå bara lider.

Och det är väl okej. Mycket vill alltid, alltid ha mer. Men vi fick ändå allt man rimligtvis kunde be om och lite till. Alla våra anfallare gjorde mål. P såg ut som -05 P. In i straffområdet och "pang!" Sunday fick tre frilägen som han bommade, men satte sin fjärde jättechans. Äntligen! Och Emir kom in och snubblade in ett par mål. Bokstavligen.

Vi fixade målskillnaden - bäst i serien tillsammans med Minibajen. Vi vann hemma igen. Vi klarade oss utan skador och avstängningar (visst, Haisem byttes ut eftersom han haft känningar i ena låret ett tag, men hade det behövts hade han spelat. Och han kommer kunna spela nästa helg). Vi höll nollan. Finns liksom inte så mycket mer att tillägga.

Jo, några saker till finns alltid:

* Ingen direkt höjdardag för herr domare. Andra frilägesutvisningen är minst sagt tufft dömd i det läget. Det gula kortet på Oscar i 87:e för att han säger "men kom igen då!" efter en halvtveksam frispark. 7-0-målet där Gallo mer eller mindre tvingas hoppa över en Bodenkille som ligger knockad i eget straffområde sedan en knapp minut. 31 frisparkar, två röda och ett gult i en jättesnäll match mer eller mindre helt utan tacklingar. Well, man får den kvalitet man förtjänar och spelar man i ettan så gör man.

* Pratade med Erik Z. Test i veckan som avgör om han kan börja köra igen eller inte. Han var grymt sugen, sa han. Och kände sig helt bra, men det har han å andra sidan gjort hela tiden.

* En viss Einar Brekkan var matchhjälte för SAIF mot Gimo idag. Två mål, varav ett "distansskott". Det sista tror jag så mycket jag vill på, men ändå! Han är ju bara 34. Snart i en blå-svart tröja nära dig, eller?

* Jag undrar om inte sommarsillyn kan bli lite intressant på flera sätt. Bara tre veckor kvar.

* Veckans viktigaste händelse: Disciplinnämndens möte på tisdag. Ska Gallo få en till match på läktaren?

* Philip Berglund spelade sammanlagt 100 minuter landslagsfotboll i helgen. Ett härligt kvitto på att det lönar sig att borra ner huvudet och köra. Minns att Eric Hörnell var kallad till samling i samma landslag i höstas. En fin illustration på att man kan välja olika vägar i karriären.

* Blir inga spelaromdömen idag. Jag lutar mig på Brännans ord efter matchen: "Det går nästan inte att analysera en sådan här match. Det blir bara konstigt." En bra ursäkt för att inte lägga en halvtimme till på detta...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Einar är väl född -74? Alltså snarare 36 bast.

Panikbyrån sa...

Ah, okejrå. Fick för mig att han var -75. Dvs, 34-35.
/ Värdelös på fotbollsstatistik

ThomasD sa...

Oscar sparkade även bort bollen litegrann om du frågar mig. Inte mer än Bodenspelaren som avslutade efter avblåsning men ändock en chans för domaren att visa kortet.

Anonym sa...

"Snart i en blåsvart tröja nära dig". Ännu en comeback på g? Ja, varför inte? En fjärde forward vore ju faktiskt inte helt fel.

/Hornby