16 juni 2010

Försiktigt positiv måste man ju vara, Minst!

Som legitimerad dystopiker tänker jag faktiskt drista mig till att vara försiktigt positiv efter dagens lyxlunch till presskonferens med Sirius nya "ekonomiska lösning" på menyn. Och det är stort för mig, det inser alla som läste förra inlägget.

Vad som sades utåt är knappast något som toppar förstasidorna i rikspressen om man säger så. Lågmält och nogsamt formulerat pratades det om "talangutveckling", "långsiktighet", "affärsmässighet". Mycket å ena sidan och å andra sidan. Och häri ligger faktiskt i min bok den största styrkan. Inga svulstiga summor, inga överdrivna värvningslöften och inga arenaplaner och steroidsprutande visioner.

Bara bildandet av ett bolag - Upplands spelarutveckling AB. Ett bolag som enligt - japp, you've guessed it - Bengt Ågerup ska finansiera hela Sirius talangutveckling samt satsa på ledare och även vara aktivt vid spelarköp. Dessutom kan man utan problem läsa mellan raderna och konstatera att bolaget redan gått in med en försvarlig del slantar för att täcka Sirius samlade underskott på 3,2 miljoner. Jag kan inte se det bekräftat i klartext någonstans, men nog verkar det så.

Alltså har vi ett bolag vars syfte är att säkerställa att Sirius har en ledande talangutveckling och som dessutom redan betalat gamla räkningar för miljonbelopp samt säger sig kunna överväga att köpa spelare och "satsa på ledare".

Läs det stycket en gång till tack. Inte ens med den suraste uppstötningskompetensen i stan kan man som Siriussupporter finna en nackdel i det upplägget så långt. Snarare måste man med hatten i hand buga och tacka för att sju siffriga belopp helt plötsligt flyger Sirius väg till ljudet av ordet "långsiktighet".

Vad är haken då? Bra fråga, få svar. Man kan helt enklet konstatera att ingen vet. På pappret ser det bra ut, och så länge det var Bengt ågerup som snackade så lät det bra också. Hans första ord tål dock att dröja kvar vid. "Det finns inga gratisluncher". Han syftade väl då i och för sig på att många av gästerna var stadens ledande penningpungar och att bolaget behöver fler investerare, men det tål ändå att filosofera över i det här sammanhanget.

Fortfarande är det ingen som har andats om exakt vad bolaget ska tjäna pengar på. "Det här är ett affärsmässigt beslut", som det står i pressmeddelandet. Ingenting i satsningen har heller konkretiserats så att jag har hört i alla fall. Mer än att man i USAB tagit över en hel del kostnadsposter samt vårdnadshavandet av balansräkningen (och som sagt - det är verkligen, verkligen inte kattskit).

Relationen mellan USAB och Sirius fotboll AB går dock knappast att utvärdera utan att se den i verket. USAB kommer enligt vad som sades inte ha några styrelseposter i Sirius. Man underströk också vikten av att Sirius sköter sig självt - på ett bra sätt - som ett villkor för arrangemanget. Blir det så är det smått fantastiskt. Samtidigt ställer det nya krav på klubbens organisation. Bara tillförseln av resurser har aldrig någonsin hjälpt att skapa en fungerande verksamhet. Det är en något som måste förvaltas. Och däri ligger min största farhåga. Principiella farhåga ska tilläggas. Jag vill gärna se hur klubben ska hantera detta stöd organisationsmässigt och utvecklingsmässigt. Jag vill se vad som händer om sportsliga framgångar uteblir. Kommer tålamodet att finnas att fortsätta satsa långsiktigt (det pratas om tre år i avtalet mellan USAB och Sirius fotboll, men snacket är att det ska ses som en prövotid och som kan förlängas om det slår väl ut)?

Men - och det överraskade mig faktiskt - invändningarna och farhågorna är på detaljnivå. Faktum kvarstår att stadens Big Bengt går in med miljonbelopp i Sirius. Att han redan har gjort det. Han ryktas vara en man som får saker att hända, kosta vad det kosta vill - om ni förstår vad jag menar. En sådan man som man vill ha med sig och inte mot sig. Och nu har vi det. Grattis oss.

Nu återstår bara för Sirius fotboll att visa sig redo att motsvara förväntningarna och de nya, lyxiga förutsättningarna. Innan vi tar itu med den bollen tål detta verkligen att firas med en bra calva!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det verkar faktiskt vara något stort på g äntligen. Man vet ju aldrig i förväg men jag tror på Lasses idé om att denna "satsning" kommer leda till andra investerare. Det verkar ju ha varit creme de la creme på saluhallen idag. Hoppas vi får napp av några!