13 juni 2010

Ytterligare en dag i Söderort

Sirius möter idag Gröndals IK borta i Norrettans nionde omgång. Studan har dock tyvärr ingen vidare koll idag på grund av familjeanlägenheter, informanter i exil, regn, you name it. Det man kan konstatera är att Sirius än en gång har illustrerat kontinuitetens makt på planen. I stort sett samma uppställning och de flesta spelarna i truppen tillgängliga och såväl fint spel som segrar har kunnat bockas av.

Utan att dra några som helst växlar på förra helgens icke-match mot Boden, så är det helt klart som favorit Sirius reser till Aspuddens IP för att möta ett svårläst och svårtolkat Gröndals IK. Gröndal busade lite med Sirius i cupen i fjol som bekant, och endast Daniel Hochs sista 120 inspirerade minuter i fotbollskarriären kunde rädda Sirius den dagen. Noterbart är att samtliga Gröndals målchanser - och mål - i den matchen kom till genom frisparkar från halva plan.

Dagens Gröndal är dock ett helt annat och den som letar namn i förra årets startelva att jämföra med dem i årets har ett tufft jobb. Huvudanledningen är att Gröndal har lierat sig med broilerfarmen i Vällingby och fungerar som någon sorts utslussningsverksamhet för brådmogna brommapojkar snäppet under allsvensk klass. Sådana lag är som bekant både svårlästa och ... ähum ... ointressanta. Gröndal har blandat och gett hittills i år utan att vara i närheten av fjolårets hyggliga stabilitet, men med något fler toppar. Man gör mål på annat sätt i år. När man i fjol levde på starkt försvar, fasta situationer och rejäla omställningar över vassa kanter är Gröndal i år ytterligare ett av alla dessa lag som "vill spela positiv fotboll på marken".

Min tanke är att Gröndal är det överlägset sämsta av de tre förväxta stockholmsjunislagen i serien. Man har inte samma spets som HTFF och Vasalund. Ändå ska man såklart inte underskatta laget. Man vann senast hemma, visserligen mot menlösa Carlstad United, och har gjort ett par vettiga insatser. Men det enda topplaget man har varit ens nära att rubba är Kerburan, som man slog tidigt på säsongen. 0-4 mot Umeå, 0-3 mot Valsta och 0-2 mot HTFF är inget som avskräcker direkt. Se särskilt upp för yttermittfältaren Karl Larson som gjort en hel del poäng i år, två mål senaste exempelvis.

Sirius fick som bekant ett slag i fejan av Disciplinnämndens lotteriverksamhet när Pierre Gallo fick ytterligare två matchers avstängning efter den påstådda armbågen mot Haddads haka, hals, bål, arm eller var det nu var han hade så ont, så ont. Det ska dock inte spela någon större roll. Brännan har aviserat samma trupp och samma stratelva som senast - utom Gallo då. Kango kommer in i truppen - vilket bör glädja hans fanclub. Dock är det knappast Kango som går in i stället för Gallo på mitten. Det är inte riktigt hans roll, om man säger.

Frågan är då vem som blir Gallo. Mani gjorde en bra match i U21 mot Peking och kanske är det hans tur att visa att han kan ta den rollen. Jag tvivlar dock lite på det. Mani centralt och med rätt låg utgångspunkt är knappast en tränares dröm. Det är snarare Jernbergs centrala mittfältsposition som Mani skulle kunna konkurrera om. Går Mani in får man helt enkelt ändra balansen till ett nästan diamantliknande 4-4-2 från förra veckans 4-3-3 med Mani eller Jernberg på vänsterkanten. Menar Brännan vad han säger om att ändra så lite så möjligt är det snarare St Cyr eller Ian som går in på den platsen. Och eftersom det är ett tag sedan jag såg en träning kan jag inte spekulera i det.

Och eftersom jag inte heller kommer kunna se matchen blir det ingen matchrapport heller. Bloggarens privilegium: att hålla käft om man inte har nåt att säga. (Tänk om det gällde även för lokalfotbollskrönikörer.)

För övrigt:

* VM har börjat. Jag hade velat att det skulle vara bättre spel, om man säger så. Fem bra minuter med i tur och ordning Frankrike, Argentina och England. C'est tout.

* Bäst hittills är Sydkorea. Men då får man ju också tänka på att Grekland känns marginellt bättre än Boden.

* Ännu inget nytt om eventuella kontrakt med Ernesto. Bör kunna landa något i veckan. Det ryktas om presskonferens på onsdag, men det kan ju å andra sidan handla om något helt annat. Eller vara ett falskrykte...

* Är jag fortfarande sur över Gallos dom.

* Undrar jag om man inte kan ta in uzbekiska proffsdomare i Norrettan. Hur dyrt kan det vara?

* Veckans bästa nyhet: Erik Z är friskförklarad och påbörjar preliminärt två veckors träning för att komma i matchtempo. Lagom till sommaruppehållet alltså...

* Ska jag, som utlovat, efter nästa omgång omvärdera HTFF. Ny imponerande vinst igår i toppmötet. Och sex poäng ner till närmaste lag. Fem om Sirius vinner idag...

* Är Sirius uppe på kvalplats vid en eventuell seger idag. Tre veckor efter att laget rutinmässigt klassats som årets ESK i radio av lokal expertis.

* Årets ESK är som alla år - ESK.

Och med detta slutar vi dagens övningar. Inga tre nycklar idag. För dålig koll. Däremot hålls tummarna för att man via mobiltelefonen ska kunna följa Brukarns lajvrapportering från Aspuddens IP under barnkalaset i eftermiddag. Vik hädan, regnmoln!

5 kommentarer:

Farbror the Guru sa...

Bloggarens priviluegium är att hålla käft om man inte har lust att skriva något. Substanskravet dog med dåkkösåpan.

När är den optimala tidpunkten för att omvärdera Lill-Bajen? Hur skall dom slingra sig ur det oönskade läget att överlägset leda serien?

Tillåter förövrigt förbundets gummiregler att man inte gör sitt yttersta för att vinna?

Tommy sa...

Om jag har förstått saken rätt så är alla lag skyldiga att matcha bästa möjliga lag och alltid spela sitt bästa... typ... För att undvika lägg/uppgjorda matcher. Allt är ju definierbart så det är svårt för en disciplinnämnd att göra annat än att snurra urnan och trekke... Kan bli intressanta spel på miniby:en framöver(?)

Anonym sa...

Hyfsat uselt betyg åt övriga lag att ett "juniorlag" som inte vill vinna serien leder...

Anonym sa...

Presskonferens på onsdag!? Alltid lika spännande! Men först ska vi ta poäng (gärna 3 st) mot Gröndal.

Anonym sa...

Vad kan presskonfan handla om? Nya ekonomiska muskler är väl det troligaste alternativet. Men det får gärna kryddas med ett nytt kontrakt för Storm och varför inte ett spännande nyförvärv!?