19 juni 2010

Fast Forward mot Forward borde kunna ge en trea

Dags för match igen då. Morgondagens motståndare är kroniska division 1-laget BK Forward från Örebros västligt ödsliga delar. Eller, de har ju spelat i andra serier då och då, men om jag på rak arm skulle nämna ett typiskt ettanlag så skulle jag utan tvekan nämna just BK Forward. Och efter förra veckans blinskärsträff i Aspudden så är det baske mig bäst att Sirius vinner.

Brännan var efter matchen förra helgen inne på att man fick ungefär vad man förtjänade när såpass många inte gjorde det jobb som krävs. Och om man ska tro scouter på plats så var det de gamla uppsalanamnen som föll ur ramen tydligast. En illustration över att transitionen från "uppsalamentaliteten" till fotbollsspelaridentiten inte är den lättaste. Ösregnsmatcher mot tufft och rekorderligt spelande mittenlag på bortaplan har väldigt sällan under de cirka två decennier som jag lidit mig igenom mitt supporterskap varit något som Sirius fixat med enkelhet.

Och något som ärligt talat börjar irritera mig lite är snacket som att "det ska Forward få sota för" och "nu känner vi verkligen att vi har revansch att utkräva". För det resonemanget förutsätter en massa skitförluster för att man då och då ska kunna höja sig till den nivå där jag anser att en toppretendent måste befinna sig som regel.

Sirius ska fan inte spela extra bra mot Forward för att man gjorde bort sig förra veckan. Sirius ska vara bättre än Forward och plocka tre poäng eftersom man gör sitt jobb och är väl förberedda på uppgiften, som det i grunden bättre lag man är. Förlorare försöker "ta revansch". Vinnare vinner matcher och lär sig något av de få förluster man drar på sig innan man skakar av sig dem.

Nåväl. Forward är ett okej lag och inget bonkegäng. Framåt handlar det en hel del om bröderna Kuhi, inte minst Herish - som gjorde tre baljor senast. Men de är verkligen inte de enda. Forward är bra offensivt och gör många mål. Herish Kuhis anfallskollega Chriss Henriksson är även han riktigt vass och en spelare som gör mål på alla möjliga sätt, bra skott, boxspelare och bra på huvudet. Även han gjorde mål sist.

Det är i försvaret Forward (sic) har sin svaga punkt. Trots halvvettiga spelare med allsvensk rutin som Axel Kjäll har det understundom sett rätt virrigt ut, och man har som synes släppt in en hel del mål i år. Varav en hel del av det enklare slaget. Men Forward ska ses som ett bra lag och man bör minnas att de dominerade matchen mot HTFF borta med eftertryck innan de förlorade på ett mål sista fem. Herish Kuhi brände dock tre rena frilägen i den matchen . Så laget skapar chanser även mot de bästa lagen i serien på bortaplan.

Dessutom är BK Forward sponsrade av mustigt frimickliga bibelmånglarna i innebandyreligiösa Citykyrkan Örebro. Och bara det gör ju att man vill ge dem på tafsen lite extra. Läs texten här bara. I sanning inspirerad av ett gigantiskt stolpiller med Guds härlighet.

De som ska göra det är i princip samma trupp som senast. Philip Berglund kommer tillbaka i truppen efter sitt landskampande bland annat, annars är det samma som sist. Gallo är fortfarande avstängd efter diciplinnämndslottot. En i allra högsta grad startelveaktuell spelare testas sent på grund av en tidigare stukning i fossingen, annars finns inget nytt att rapportera från skadefronten. För ingen blev väl förvånad över att läsa att Blomman och Söderbring inte är aktuella för truppen. Båda har visserligen tränat med viss regelbundenhet ett bra tag nu, men jag undrar jag. Blommans lön tas nu visserligen hand om av oss skattebetalare. Men det är en trupplats som just nu fylls upp av något lika substantiellt och konkret som Citykyrkan i Örebros löften om frälsning.

Elias Storm finns däremot i allra högsta grad. Och han sammanfattar vad det handlar om ganska väl här. Lägstanivån måste upp ett par hack. Sirius har redan tre förluster och har inte råd med jättemånga fler om det nu ska bli avancemang. Det är förvisso en styrka att hänga med när såpass många spelare varit borta under början på säsongen, men den förklaringen håller inte länge till. Nu måste man arbeta upp en grundinsats som ska räcka för att vinna det allra mesta. En grundinsats som kräver att spelare inte faller ur ramen när det hettar till.

Studans tre nycklar för seger:

1. Elias Storm.
Han klev enligt uppgift fram senaste matchen som den som tydligt styrde i försvaret. Det är också han som har haft den kanske brantaste formkurvan i laget. Från någorlunda okej och allmänt i ofas till lagets kanske viktigaste kugge på nio omgångar. Elias är numera den som skriker igång och skriker ihop det försvar som fortfarande har släppt in väldigt lite mål. Däremot har han missat alldeles för bra lägen framåt för att det ska vara okej. Skärpning där och vi har en komplett nyckelspelare.

2. Lagkaptenen och attityden
Ledarskap ska manifesteras i motgång. Som lagkapten har man ansvaret på planen för att inte den kollektiva insatsen ska dippa för lågt. Det verkar inte som att Johan P tog det ansvaret sist enligt mina informanter. Straffknaset mot Dalkurd var uppenbarligen inte en engångshändelse och detta är något laget måste jobba stenhårt med. Ett lag som ska vinna mycket utan ett aktivt och stabilt ledarskap gör sig en vansinnigt stor otjänst. P måste använda bindeln.

3. Utsätt deras försvar
Sirius har ett snabbare anfallsspel i sig än vad Forwards försvar är rustat att fixa. De djupledslöpningar som krossade Boden måste komma även i morgon. Gästerna har som sagt sina kvalitéer framåt, men de ska vi kunna kontrollera. Det viktiga för att vinna matchen är att skaffa ett bastant övertag om den offensiva mitten och tvinga deras backlinje och försvarande mittfältare att fatta svåra beslut. Då kommer vi få extremt många bolltapp från deras sida. Och tidig bollvinst är bland det vettigaste man kan satsta på i branschen.

Klockan 16 i morgon är det avspark. Vi har hugg på andraplatsen eftersom resultaten fortsätter att gå "vår" väg. En seger är mycket viktig, även om en förlust långt ifrån skulle döda alla drömmar om avancemang så skulle tre poäng ge betydligt mer arbetsro och tydliggöra att Sirius är ett topplag och inget mittenlag. Så vi säger väl så då?

4 kommentarer:

Panikbyrån sa...

Och så tippar jag på Sirius sämsta publiksiffra på fyra år. Första helgen på sommarlovet och fotbolls-VM pekar på under 500.

Anonym sa...

Kaptenspunkten uppfylldes väl iaf.

Panikbyrån sa...

Verkligen! P var bland de bästa igår.

Anonym sa...

Punkt 1 klaffade väl också.