15 augusti 2009

Alla dessa gröna lag.

Den estetiskt lagde siriussupportern har det inte lätt just nu. 80 % av Sirius matcher just nu spelas mot lag med olika nyanser av grönt. Det håller inte i längden. Å andra sidan får man konstatera att Stadsparksvallen på något märkligt sätt trots sin partiella skruttighet är en av de trevligaste arenorna i serien. Det är något visst med arenapromenader genom parker i närheten av vatten.

Tyvärr saknar Studan tiden för en redig matchanalys idag, men en mikrovariant ska vi nog fixa. J-Södra var vårsäsongens stora överraskning med en raketstart och toppstrid tidigt. Många av oss förvånade själar spådde ett betongfall genom serien under hösten. Riktigt så har det inte blivit, men en svag period efter mötet med Mjällby i maj har dragit J-Södra allt närmare bottenträsket. Just nu parkerar man dock mitt i tabellen på 23 poäng, sex mer än dagsjumbon Sirius.

En stor del av förklaringen till J-Södras fina vår stavas Kalmar FF. Lånet av Santos renderade i ett förmodligen aldrig tidigare skådat poängvinnarfacit från en lånespelare i Superettan. Santos hann med inte mindre än sex direkt poänggivande mål. Lyckligtvis för konkurrensen i serien, olyckligtvis för J-Södras trogna fans, plockade Kalmar FF hem sitt lån i somras. Dock skickade de raskt gamle LSK-målskytten Darren Smylie i retur. Och på 52 spelade minuter i de två senaste matcherna har Smylie stått för imponerande två mål och två assist. Det vill säga en större produktion än de flesta av våra anfallare på hela säsongen.

I vårmötet på Studenternas ställde J-Södra upp med en ganska märkligt defensiv uppställning helt utan press på bollhållaren ochSirius rullade tämligen enkelt bort de gröna i första halvlek. Målen uteblev dock, och sombrukligt sjönk Sirius i intensitet samtidigt som J-Södra började spela enklare och med hög press. Något som Sirius har haft extremt och oförklarligt svårt med i år. Det finns dessvärre ingen anledning att tro att Olle Nordin inte gjort sin hemläxa och att J-Södra kommer försöka pressa vår bollhållare högt samt utsätta vår backlinje med längre bollar.

Sirius å sin sida kommer från två katastrofala insatser efter en bättre period, med vettigt försvarsspel bland annat. Frågan inför den här matchen är om torsdagens snack har gett önskat resultat i attityd och medvetenhet om vad det innebär att spela fotboll "på riktigt". Under matchen mot BoIS kunde Sirius inte spela vettig fotboll förrän matchen var körd och inget spelade så stor roll längre samtidigt som BoIS gick ner i intensitet. Det håller inte idag.

Enda förändringen i Sirius trupp är att Luggen är tillbaka efter avstängning och att Oscar Z med sin stukning sitter hemma. I J-Södra är Fendrich avstängd och vänsterbacken Nilsson fick en korsbandsskada senast. Däremot startar Darren Smylie för första gången. Som offensiv central mittfältare bakom anfallsparet Thelin - Viikmäe. Jag utgår från att vi kommer att få se förändringar även i Sirius startelva. Eventuellt tar Jens T med sig sista halvlekens tvåmannaanfall till Jönköping i något sorts försök att shoppa säkerhet och enklare lösningar. I så fall sker det säkert på bekostnad av Makacha, som knappast rosat marknaden på sistone. Patrik St Cyr var också bäst på plan den halvlek han spelade i U21 mot Djurgården och aspirerar definitivt på startelvan. Det är i så fall en balansfråga, och den som ryker med en eventuell 4-1-3-2-uppställning blir i så fall Jernberg skulle jag tro. Gallo, Petter - och skulle jag tro Fredrik - är givna på mitten.

Tre nycklar till tre poäng tror jag blir följande:

1. Attityd och arbete. Utan tvekan den viktigaste komponenten. Vi har givit bort initiativet i de två senaste matcherna och blivit hårt straffade för det. Det är i terin inte särskilt svårt med press, positioner och understöd. Men det är väldigt svårt att utföra om man inte är på topp. Den som slår ut med armarna efter en resultatlös löpning eller en missad pass slösar bort de 15 första sekundernas försvarsspel och har en rutten position direkt. Det funkar inte. Det får inte hända idag. Då vinner J-Södra lätt, lätt, lätt.

2. Håll koll på Darren Smylie. Han ser inte mycket ut för världen, men är en ruggigt effektiv spelare på den här nivån. Han gjorde väldigt mycket framåt i Ljungskile och han har haft en fantastisk start för J-Södra även om han inte lyckats i Kalmar. Jag har inte sett honom sedan han var i Ljungskile och har därför svårt att bedöma hur han ska störas ut, men jag utgår från att Sirius har scoutat ordentligt.

3. Anfallsspelet. Visst, försvarsspelet har sugit de senaste matcherna även om UNT är ute och cyklar när de säger att det är klart sämst i serien. Men försvarsspelet bedömer jag ändå som att det finns där och att det är en inställningsfråga. Däremot är det oroande att vi de senaste 225 minuternas fotboll har skapat så oerhört få chanser i motståndarnas straffområde. J-Södras vänsterförsvar med Hojan och Klancar låter som en inbjudan för Petter. Men fler måste fylla på, framför allt i djupet från det centrala mittfältet. Det handlar helt enkelt om att ge oss fler anfallsalternativ. Jag undrar om inte ett tvåmannaanfall vore en början i alla fall.

Inga kommentarer: