06 augusti 2009

Truppen för nästa säsong

Även om vi fortfarande har en stiligt knuten hängsnara att kravla ut ur så är augusti den tid på året då det är dags för en klubb att sätta sig ner och planera truppen inför kommande säsong. Det där är något som Sirius traditionellt gjort i oktober - november som tidigast, men om klubben är seriös med sin ambition att vara långsiktig så är det verkligen något man måste komma ifrån. Studanbloggen får säkert anledning att gå igenom truppen spelare för spelare, men först och främst hoppas jag att klubben är färdig med sin organisation. Att man har satt ner foten och bestämt sig för vem som är ansvarig för vad.

I ganska många år fungerade en normal silly season och truppbyggnadsperiod i Sirius ungefär som att spela tetris, fast med ett gäng olika personer vid spelkontrollen. Man tog liksom de bitar som råkade trilla ner från himlen och hoppades att de antingen skulle passa eller att man skulle kunna hinna vrida till dem i tid. Och så slogs man lite om kontrollen. Risken med den approachen är att man får ett bygge med rätt mycket hål i. Och jag antar att det lättaste sättet att undvika den situationen är att från styrelsens sida utse en person med huvudansvar och sedan ge den personen en budget att förhålla sig till. Och sedan ge fan i att springa på egna bollar.

Långsiktigt är det nog a och o för att på sikt kunna bygga det lag man vill ha. Jag tror det är bättre att ge en vision möjligheten att lyckas - eller att misslyckas, annars blir det i stort sett omöjligt att utvärdera vad som fungerar och vad som inte gör det. De senaste åren har det värvats spelare och gjorts prioriteringar i spelartrupperna som inte känns riktigt sunda. I årets spelartrupp tar exempelvis Daniel Hoch upp gott om löneutrymme som det fanns andra kandidater till (som har gjort betydligt bättre ifrån sig i årets superetta). Vi har betalat mer för en målvakt än vad någon annan klubb i serien har gjort (en helt okej målis visserligen). Och det finns förstås andra exempel.

Man måste förstås ta risker, men ju högre risk, desto lägre bör kostnaden vara. Spelare som Söderbring och Blomman kan förstås bli riktiga floppar. Sunday och Makacha också. De faller samtliga in, kanske med undantag av Makacha som kanske är den mest välmeriterade spelaren klubben har värvat, i kategorin högriskvärvningar. Men som alla har en hög potential till en relativt sett liten penning.

Men om man fick ha en liten önskan inför nästa säsong så skulle jag föredra värvningar av några spelare med så minimal risk som möjligt. Jag vill ha folk som är 27+ och som har gjort 100 raka matcher i bra serier. Jag vill ha sådana som Johan Svensson i Mjällby, Daniel Hallingström i Åtvid, Robin Ganemyr i Falkenberg, Anders Whass i Peking eller till och med en sån som Christer Persson i J-Södra. Okarismatiska spelare som man vet vad man får ut av och som man kan räkna med kommer att spela typ 27 matcher och göra det om inte lysande så i alla fall helt okej.

I stället tror jag att det är dags att droppa en del spelare som varit i truppen alldeles för länge utan att egentligen prestera på nivån mer än lite då och då.

16 kommentarer:

Anonym sa...

samtidigt som att vi inte vill ha för stor omsättning på spelare.
Lite kontinutet skulle inte skada.

Panikbyrån sa...

Jo kontinuitet är självklart bra och något att sträva efter. Samtidigt måste man ju väga kontinuitet mot kvalitet också. Jag vet exempelvis inte om den typen av kontinuitet som det vore att låta Hochen göra sin fjärde säsong i klubben nästa år vore en bra typ av kontinuitet.

Farbror the Guru sa...

Hur gick turerna med den däringa unga backen från Skottland? Man hör allt ifrån: "en spännande offensiv kraft" till "outvecklad och medioker"

Jag tror fortfarande att Lill-Löken skall hinna visa att han var en fantastisk värvning. Resten av nykomlingarna har jag nästan gett upp hoppet om. Stor-Löken? Jag skriver ner prognosen till att han som mest ökar på sin speltid i Blåsvart med 45 minuter (& ett mål)

Panikbyrån sa...

Lite löst spinneri kring Farbror the Gurus kommentarer och våra nyförvärv so far:

Vad gäller Jernberg så har han gjort två gedigna insatser i rad. Och med gedigna menar jag matcher då han faktiskt löpt och jobbat hem. Precis som han säger i intervjun på Sirius SF så har nog flytten från ett dagdrivarlag varit en rätt tuff omställning. För tidigt att ropa hej, men det känns lovande. Han har ju en del boll i sig...

Vad gäller de andra nyförvärven så känns det som om Makacha är en rätt stor missräkning. Det är ju ingen dålig spelare, men det är knappast den typ av spelare som Sirius trodde att de fick. Han löser ju inte direkt de defensiva balansproblemen...

Blomman och Söderbring tror jag konstigt nog rätt mycket på med tanke på hur mycket de har spelat. Jag ger inte särskilt mycket för hur deras skador har skötts, men om de kan spela typ 60 av 90 matcher så är de lätt några av de bättre värvningarna på sistone. Jag tillhör nog de som tar beskedet om operationer som ett positivt tecken. Hellre det än en gymcykel mot evigheten. Båda två har en för truppen rätt viktig professionell inställning, framför allt Blomman höjer nivån på träningarna när han är med. Viktigt!

Sunday är ett guldkorn. Lot's av förädling to do, men vad bra det kan bli! Troligen tillbaka betydligt fortare än förmodat också.

Haisem har förstås en bit kvar till stabil S1-nivå och hade exempelvis rätt stora problem mot LSK vad man har hört, men han har en bra fot och blir bättre och bättre defensivt. Verkar ha en genuin vilja att utvecklas och förbättras. Ser sig själv som fotbollsspelare och inte en typ student som spelar fotboll.

Shpetim. Märklig man. Ser inte ut att må riktigt bra, men har ändå en grym potential som glimtar till då och då. Har med våra mått mätt gjort mycket poäng. Skulle vara intressant att se vad han kan åstadkomma i framgång.

Richard. Vi slängde iväg en oförsvarligt stor del av budgeten på RR kan jag tycka. Visserligen är det en nyckelposition i ett lag, men för den typen av pengar borde man få vilken målis som helst i serien. Richard är helt okej, men han blandar och ger rätt friskt. Jämför man honom med typ Fimpen, Asper och Berglund är han inget speciellt, men om man har Garre, Milan och Jon som referensramar är det förstås en fantastisk målis.

OZ? Vi får väl se. Rimligen kommer han att få rätt hårt tryck på sig på måndag som hb. Klarar han det? i så fall har vi fyndat billigt och lokalt. Hur som helst envärvning med minimal risk.

Farbror the Guru sa...

Det finns lite likheter mellan Austin och Stor-Löken: Extremt duktiga på enstaka saker men saknar defensiv

Det är rätt så beklagligt i fallet Austin eftersom han alltsom oftast spelar på en position där man måste bidraga med lite försvarsspel.

Austin liksom Sunday har rejäla anpassningsproblem.

Haisem har lite att lära men jag tror att det kan bli något.

Joppe - sa...

Om din Tetrisanalys är rätt så måste man väl fråga sig vilken orsaken är. VARFÖR sköts det på detta sätt? Och kanske framför allt VEM är den som borde, men inte förmår, att ändra på detta?

Anonym sa...

Om inte Hochen mot all förmodan gör en fantastisk höstsäsong, känns han helt utesluten ur nästa säsongs truppbygge.

En vars kontrakt går ut efter säsongen är Petter (om jag inte är felunderrättad). Där utgår jag dock från att man gör allt för att lösa en förlängning. Mani känns i nuläget betydligt mer tveksam, inte bara på grund av hans skadeproblem. Love måste nog visa en del under hösten för att vara aktuell för nästa år.
Otroligt viktigt att vi kan behålla unga och utvecklingsbara spelare som Fernberg, St:Cyr, Ian och Sunday. Hoppas att de ansvariga lär sig något av vinterns skadevärvningar.

/Hornby

Farbror the Guru sa...

Huvva! Petter är otroligt viktig!

Joppe - sa...

Att diskutera enskilda namn som vi för tillfället har framför ögonen är ju oerhört viktigt och intressant (ingen ironi), men delen i originalposten som talar om roll- och ansvarsfördelning i klubbens styre tycker jag känns vida vikigare.
Hur fungerar scoutingverksamheten?
Hur proffessionellt är det arbete som görs när ett "target" väl har identifierats (dykt upp).
Om vi inte kan konkurrera med sedelbuntar under pizzan så måste vi vara bättre än konkurransen på andra sätt - hur?

Anonym sa...

Tror tyvärr att det ligger lite väl mycket sanning i det där om att det är många som vill vara med och tycka och ta beslut. Saknaden av en sportchef blir ju väldigt tydlig. Men om man nu inte har en sådan så bör man väl göra någon annan till huvudansvarig? Någon med sportslig kompetens.

Joint sa...

Austin och Shpetim är väl två heltidsproffs som inte levererat i den utsträckning man har hoppats...

Panikbyrån sa...

Vad gäller scouting så är väl Haisem och Jernberg rena scoutingvärvningar, det vill säga spelare från utsocknes klubbar i lägre divisioner som klubben har följt en tid och fattat ett beslut att erbjuda kontrakt. Det lär finnas en organiserad scoutingverksamhet i klubben nu med listor över spelare som följs. Hur det ser ut exakt vet jag inte, men det är definitivt något som inte fanns för säg två år sedan.

Jag tycker mig minnas att det när Jens T anställdes sades att han skulle vara "manager" för a-laget samt acting sportansvarig. Det skulle väl i så fall innebära att det är Jens T som har det yttersta ansvaret för vilka spelare som klubben föreslås att satsa på, även om jag utgår från att det finns en större grupp som bollar idéer. Om det är så är det bra, men ändå ingen garanti för att andra inom klubben ger fan i att lägga sig i. En from förhoppning är att Sonesson som ny spindel i nätet kommer att se till att det blir styr på det organisatoriska. I så fall är det kanske det viktigaste steg som klubben kan ta mot en seriös elitverksamhet.

Anonym sa...

Om Sirius hänger kvar och Väsby åker ur är Admir Catovic en spelare som jag tror skulle passa i Siriuströjan.

Panikbyrån sa...

Catovic var på ingång. Men man valde att satsa på Hochen istället.

Joint sa...

Catovic var här och lirkade lite för att han kände JTA. Var det verkligen mycket mer än så? Ratade man verkligen Admir i samband med Hochens påskrift?

Anonym sa...

Njaäe. Tror det beror på vem man frågar. Hochen var klar innan Catovic var riktigt aktuell i alla fall tror jag. Men jag tror också att det fanns de som ville ha Catovic redan innan han "blev aktuell" också. När det väl blev skarpt läge fanns det inte utrymme för Catovic i truppen hur som helst.