04 augusti 2009

Nya höjder i de lägre divisionerna

Och innan det är kollektiv läggdags på bloggen kan jag inte undanhålla er vad som inte bara är dagens roligaste referat, utan möjligen hela säsongens. Rapporteringen från distriktets lägre serier håller för all del aldrig någon högre nivå, inte minst eftersom de som skriver referaten aldrig ser matcherna, men det här är på en helt egen, tidigare aldrig prövad nivå.

Det handlar om UNT:s referat om Sunnerstas bortaseger mot säsongens stryklag i Division 4 Uppland, Storvreta IK. Skribenten, vid namn Per-Olof Svensson, har i vanlig stil ringt upp någon runt ett av lagen, i det här fallet uppenbarligen hemmalagets. Ibland är det en tränare, ibland en materialare, ibland en åskådare.

Vem Per-Olof fått tag på den här gången låter jag vara osagt, men ett fantastiskt referat har han i alla fall fått ihop. Smaka bara på den första meningen, som ska sätta tonen för hela referatet och ge en hint om vad som komma skall:

"Inledningsvis klarade sig Sunnersta från att få sin målvakt frilägesutvisad."

Nämen! Det menar du inte. Och Storvreta klarade sig också? Andra meningen är också intressant. Här förväntar man sig en fördjupning och inledning på själva refererandet av de avgörande händelserna i matchen. Skribenten väljer följande väg:

"För förlusttyngda Storvreta behövs varje möjlighet att få motståndarna ur balans."

Två meningar in och man förstår att något är allvarligt fel. Vilket bekräftas och sätts utom minsta tvivel i den tredje meningen:

"Med en utbytt målvakt kanske hemmalaget vågat och orkat mer."

Här får man åtminstone ge Per-Olof att han antyder vartåt det barkar. Att Sunnersta vann och Storvreta därmed förlorade. Men oj.

Det finns mycket att säga om detta korta lilla stycka journalistik. Jag rekommenderar en läsning av de återstående tre meningarna också. Då får man bland annat veta vad som - framför allt - var positivt för Sunnersta med segern. De tre poängen var det uppenbarligen inte.

Och vad som egentligen hände i den här matchen vet varken Per-Olof Svensson eller vi.

6 kommentarer:

Farbror the Guru sa...

Å, så vackert! Helt i klass men guldkornen i samlingsvolymen "Sånt som händer". En nätt liten volym med ofrivilliga fyndigheter från polisrapporter. Ett exempel:

"någon trär i ett järnrör genom köksfönstret"

Den som tycker att det blir pilligt med nål och tråd skall verkligen pröva järnrör och glasruta

Joint sa...

Mycket nöje! :-)

Joint sa...

Strålande stavning också: Aschmed Kango. Aschmed! Jag dör. Kul att han är tillbaka btw, i förrgår hade han tydligen ljumskbesvär. Men nu så. :-)

ThomasD sa...

Magnus Jansson som skriver från en del gärdsgårdsserier tror jag faktiskt oftast är på plats iaf.

Panikbyrån sa...

Det här är inget annat än ett smärre litterärt mästerverk. Ett litet stycke vardagspoesi. Aj lajk! Och vem bryr sig då om hur matchen slutade?

Anonym sa...

Jag var i Kalmar i helgen och läste Östran. Där har de lika mycket repotage, bilder och intervjuer till Kalmars u21-lag som vi får vid en premiärmatch med Sirius A. De har ju dessutom en till lokaltidning (vilket troligtvis är en av anledningarna). Jag blir så avundsjuk...