09 augusti 2009

När man tycker att man har det tufft kan man alltid kolla lite på BoIS

Morgondagens motsåndare Landskrona BoIS är ett intressant lag. De är bättre borta än hemma. De har en av de högsta omsättningarna i Superettan och en av de största organisationerna, men konkurrerar endast med J-Södra om att få ut sämst sportsligt resultat av sina slantar. Och de har en supporterskara som tillhör de både trognaste och suraste i hela serien. Att läsa olika debattforum och bloggar om BoIS är gränslöst underhållande. Om man inte är BoISare förstås.

Bland godbitarna från årets BoIS-diskussion tillhör ryktesspridningen kring lagets försäsongsläger på Cypern. Många källor hävdar att tränaren Anders Linderoth vid ett tillfälle var så på kanelen att han dagen efter tvingades be om ursäkt inför spelarna. Vilka i och för sig själva, enligt andra rykten, knappast gjort sig kända som renlevnadsmänniskor under tävlingssäsongerna. BoIS är det lag i Superettan som vid flest tillfällen stängt av spelare från matcher och träningar efter krogsskandaler. Vilket i och för sig också kan bero på att klubben tar itu med problemen. (Handen upp, den som aldrig sett en Siriusspelare full under säsong.) Men med det exempel som Linderoth själv lär ha satt om man får tro olika sinsemellan oberoende källor borgar väl knappast för det.

Andra spännande rykten är att BoIS ska ha erbjudit notoriske finne-i-röven-bloggaren "Micke P" 150.000 kronor för att stänga sin blogg som under åren levererat oerhörda mängder svavelosande kritik mot hur föreningen skötts. Läs gärna. Och reflektera över vår egen situation. Nog är vi en bra bit från situationen i BoIS, men man vill ju inte hamna där heller...

Senaste blogginlägget är en tröskmaskinell genomgång av vilka inom organisationen som borde få packa sina kappsäckar och dra. Om jag satt i BoIS styrelse skulle jag nog också tycka att det var rätt skönt om killen la ner. Men man kan ju fundera på hur klubben skulle bokföra en sådan utgift. "Köp av tystnad, 150.000". Nä, det kanske inte är så troligt egentligen med tanke på att den summan typ motsvarar hela Sirius intäktskonto för spelarförsäljningar de senaste 5 åren.

Vilket i och för sig inte säger särskilt mycket. Sirius är det enda lag i Superettan 2007-2008 som inte tjänat en krona på spelarförsäljningar, om man får tro SvFF:s sammanställning. (Förutom Sylvia, som dock bara spelade ett år.)

Apropå vad som olika klubbar betalar för olika tjänster. Och hur. Så ryktas det nu från olika håll om att Skatteverket inlett en undersökning av Dalkurd. Man kan väl nästan gissa att det finns ett annat lag i Borlänge som kan ha ett finger med i det. Bara avundsjuka för att Brages roll som etta i staden är hotad? Inte osannolikt, men det finns gott om rykten som förmedlar en bild av att allt inte riktigt går kosher till vad gäller löneutbetalningarna i den klubben. Det bästa - för Dalkurd, om de är oskyldiga, och för fotbollssverige, om de är skyldiga - är hur som helst att den saken utreds. Studan kommer att få anledning att återkomma i ärendet svarta pengar i svensk fotboll. Var så säkra.

Och för att fortsätta diskutera vad olika klubbar betalar för olika tjänster - och dessutom återknyta till ryktesfloran kring BoIS, så finns det en rätt kul historia om när Pär Cederqvist skulle återvända till Sverige efter två minst sagt mediokra säsonger i minst sagt mediokra Walsall (11 matcher varav tre från start, 0 mål). Sirius dåvarande tränare Mille hade fått nys om att Ceder var påväg tillbaka till Sverige och förhörde sig lite om hans eventuella tjänster i Uppsala. Det sägs att det till och med diskuterades en för Sirius väääldigt hög lön för den gamle österanfallaren. Sedan, sägs det, ringde uppenbarligen BoIS och erbjöd 90 loppor i månaden, en summa som skulle täcka 3/4 av Sirius totala lönekostnader. Ceder hade inget svårt val.

Men trots att han knappast har varit fantastisk i den vit-svartrandiga tröjan har han ändå levererat ett och annat mål. (Dock blir det inga på Studenternas i morgon då han är avstängd.) Det verkar också som han är en av få BoIS-spelare som undgår fansens verbala arkebuseringar. Värre är det för andra. Många spelare har lämnat BoIS de senaste åren och varslat om hemsk stämning och hemska fans. Kanske lite surt sa räven om det, men det är ju också svårt att tro att det inte ligger något i det alls. I år sägs dock stämningen i trupp och stad vara snäppet bättre och förväntningarna på laget nedskruvade till det något mer sansade. Tro det, tro det, men man kan fortfarande läsa kommentarer som denna på BoIS-forum:

"STÖTTA! i med och motgång (OBS! detta gäller inte Max Mölder)"

Det måste vara oerhört upplyftande att spela fotboll för Landskrona BoIS. Välkomna till Studan, arma klubb.

Inga kommentarer: