19 augusti 2009

FFF

Studan lider av tidsbrist. Framför allt tiden för seriös informationsinhämtning som grund för analyser inför matcherna lyser med sin frånvaro. Därför får läsaren åter igen hålla tillgodo med en lite klenare matchanalys när det nu är dags att möta Falkenbergs FF på hemmaplan.

Båda lagen kommer från bekväma segrar. Sirius krossade J-Södra på bortaplan som bekant. Siffermässigt åtminstone. Falkenberg besegrade Qviding tämligen komfortabelt, vilket vi tackar för. Qviding efter Stillers uttåg är ett lag som vi definitvt bör ha bakom oss i tabellen för att kontraktet ska kunna säkras utan onödiga kval.

Den stora utmaningen för Sirius ikväll blir utan tvekan att smälta lördagsmatchen väl och tolka resultatet rätt. Som tidigare sagt här i bloggen är det snarare regel än undantag att bottenlag växlar ner i fokus och krismedvetenhet efter en övertygande och nödvändig seger. FC Trollhättan trodde att de var bäst i världen efter att ha vunnit med 5-2 mot Sirius och L-O Mattsson pratade på presskonferensen om att visserligen hade de haft tur, men det känns som en vändning och nu ska vi vinna tredje raka. Sen åkte de till Solna och fick till typ fyra avslut mot Vasa. Och Vasa har inte seriens bästa försvar...

J-Södra vann med 6-1 mot Ängelholm i en spelmässigt jämn match och 50 spelade minuter senare låg de under med 3-0. Mot Qviding. Som inte heller är seriens bästa lag. Och då var ändå Olle Nordin rätt tydlig med att siffrorna mot ÄFF inte speglade matchbilden och att det gällde att vara ödmjuk efter en sådan seger.

Hur ska Sirius lösa denna potentiella problematik? Ett sätt är naturligtvis att vaska om i startelvan och visa att trots segern så finns det delar i spelet som vi inte är nöjda med. Skicka en signal om att man inte kan vila på segern helt enkelt. Jag tror dock inte riktigt på det. Jag tror att det är nödvändigt, i synnerhet med tanke på det skakiga läget, att spela samma elva. Av pedagogiska skäl. Samtidigt utgår jag ifrån att Sirius tittat på video i veckan och pratat om försvarsspelet. Sopan Thelin får trots allt rätt många lägen, och det ser från det lilla jag sett ut som att det är ganska frikostigt med utrymme centralt framför backlinjen. Det funkar inte mot riktiga anfallare som Rodevåg.

Båda lagen kommer alltså från seger och har inga nya skador eller problem. Det borde innebära samma startelvor. Nyckelspelare i Falkenberg är utan tvekan mittfältarna David Svensson och Robin Ganemyr. Ganemyr kommer med all säkerhet vara den som får till uppgift att rasera Sirius mittfältsspel. Skulle inte förvåna mig om han kommer att söka upp Gallo. Ganemyr kommer dock från skada i en tå och spelar enligt ryktet på sprutor. Det kan vara vettigt att ägna de första 10-15 minuterna av matchen åt att undersöka hur bra tån har läkt med tanke på att det bara var tre dagar sedan match...

Falkenberg spelar ett rakt 4-4-2-spel och har gjort sig kända för att vara riktiga poänghämtare. Skit i hur det ser ut, bara vi tar våra poäng. Från folk som kan fotboll bättre än jag har det antytts att den typen av spel tendererar att bli väldigt svårforcerat när de kan bevaka en ledning. Det blir trångt och tätt. Samtidigt har de ingen riktig förmåga att ställa om spelet för att jaga offensivt. Ett rakt lag blir helt enkelt oftast väldigt långt eftersom mittfältare inte hinner flytta upp och fylla på i spelvändningar. Det tolkar jag som att första målet blir rätt viktigt. Tittar man på Falkenberg så vänder de sällan matcher. Snarare tenderar de att förlora stort när de väl släpper in mål.

Men jämfört med J-Södra är det helt klart ett bättre lag i samtliga lagdelar. En bra och stabil målis i Stojan Lucic. En backlinje som håller ihop trots att kapten Gustafsson saknas pga skada. Ett mittfält som är stabilt och som innehåller en hel del kreativ kraft också, framför allt i Svensson. Och ett bra, riktigt bra, forwardspar.

De tre nycklarna för seger idag blir:

1. Attityden, attityden, attityden. Förlåt att jag tjatar. Men det är som jag ser det det största problemet i dagens Sirius. Det gäller att spelarna har laddat om och fokuserat på en betydligt svårare uppgift idag än sist. Allt kommer rimligtvis inte att trilla in på samma sätt idag, vi möter ett samlat lag som är duktiga på att krympa ytor och då har vi tidigare haft svårt med tålamod och fokus och börjat slarva. Då kommer Rodevåg att hugga direkt.

2. Håll ihop laget och krymp ytorna både mellan försvar och mittfält och för djupledslöpningar. Rodevåg är en riktigt bra anfallare. En smart sådan. Mot Qviding senast utnyttjade han slarv i deras försvar och förvaltade ett friläge. Tappar vi boll ställer de om på Rodevåg snabbt som fan. Därför känns det viktigt att dra ner mittfältet snäppet lägre som utgångspunkt för att täppa till de ytor som Falkenberg kommer söka för sina anfall. Högerbacken Tibor Joza gjorde mål från den ytan senast efter en överlappning där Qvidings mittfält inte hängde med och täppte till den ytan.

3. Offensiva fasta. Vi är ett av seriens bästa lag på frisparkar med tre riktigt vassa fötter i startelvan samt ett par riktigt bra huvudspelare. Samtidigt har vi varit riktigt dåliga på att spela oss till fasta situationer i bra lägen. Det handlar inte om att filma, det handlar om att söka situationer och att ha fart. Tydlighet i aktionerna hjälper domarna att se vad som händer. Nuff said.

Sirius har mycket att bevisa för uppsalapubliken i kväll. Samtidigt möter man tabellfemman och ett riktigt stabilt lag. Det blir en svår match, men känslan är att Sirius åtminstone har verktygen för att kunna ta en viktig trepoängare.

* Studan noterar också att Olausson lägger skorna på hyllan för att satsa på en akademisk karriär. Känslan är att det var ett korrekt val, och att han trots sin ungdom har nått ungefär dit han rimligen kan nå fotbollsmässigt. Studan önskar lycka till med studierna! Och om Olausson skulle känna för att lira lite boll skulle han tveklöst kunna göra jävligt mycket mål i div IV utan att behöva banga särskilt många tentafester.

Inga kommentarer: