09 augusti 2009

Matchdags BoIS

Man kan väl redan nu räkna ut vad UNT kommer köra för rubrik i morgon. "Hoch tillbaka i truppen mot BoIS", eller något med liknande fräschör. Hoch i all ära, men framför allt är Gallo tillbaka efter avstängning. Det spelar roll. Hochen på bänken? Det spelar mindre roll. Men visst, ingen av våra forwards är särskilt på hugget i boxen i dessa tider, men frågan är om inte Gurra är ett vassare alternativ att kasta in på topp mot slutet just nu. Å andra sidan tror jag inte riktigt på Hochen som mittback...

Men jag har gärna fel. Jag hade kunnat ta gift på att Hochen skulle vara likblek i en cupmatch på försäsongen borta på Essinge IP i hällande regn och bitande kyla. Men han gjorde en riktigt, riktigt bra match. Men det var så jobbigt att spela 120 minuter att han vilat sedan dess i princip. Och i U21 har han varit just precis så usel som bara Hochen och Ekan kan vara i U21. Men visst, nån jävel vinner ju på lotto en gång i veckan. Denna vecka kanske det är JTA:s tur.

I övrigt antar jag att den enda ändringen i startelvan kommer att vara att Gallo går in i stället för Luggen och att Oscar Z går ner och tar högerbacken när Gallo återtar "sin" plats. Oscar fick praoa där en knapp halvlek mot Ljungskile och i morgon är det dags för examen. Håller det så håller det, men hur som helst har vi ingen annan att slänga in där och Oscar är alla dagar i veckan ett bättre alternativ än St Cyr.

Den enda ändringen - om inte Jens väljer att chansa på Makacha-lotto igen. Jag förstår verkligen frestelsen att göra det, och i synnerhet mot ett spelande lag som BoIS. Makacha har en nivå som tillför något - potentiellt sett - som är såpass bra att det frestar till chansning. Men det innebär i så fall att antingen Fredrik, Jernberg eller P måste ut. Och att peta Jernberg i det här läget vore så grymt opedagogiskt och kontraproduktivt eftersom han precis börjat röra sig i den riktning man krävt. Att peta Fredrik innebär att man avsäger sig möjligheten att gå in och känna BoIS nyckelspelare Charles Anderson på hälsenorna. Det vore knappast önskvärt. Återstår då P, som visserligen inte varit klassens ljus på sistone, men det skulle i så fall innebära att Shpetim flyttar upp på topp och Fredrik ut på kanten, vilket i sin tur då innebär att man släpper en sida och låter Haisem klara sig bäst han kan. Rätt attraktivt i terin på sitt sätt.

Men jag undrar jag om chansningar är vad Sirius behöver i nuläget. På hemmaplan borde vi kunna ha självförtroende nog att inte behöva chansa mot ett BoIS som saknar många nyckelspelare - Cederqvist, Carlsson och Malmqvist.

BoIS frånvarokris skapar onekligen en del problem för tränare Linderoth. Han har exempelvis bara en anfallare att tillgå. I och för sig en anfallare i form i Fredrik Olsson. Troligtvis kommer han dock att tvingas spela antingen hopplöse sölfinken Sosseh eller en knatte som exempelvis lovande Nicklas Nielsen. Det är hur man än vänder och vrider det en mångfalt sämre variant än om avstängde Cederqvist skulle spelat.

Dock känns nästan frånvaron av Linus Malmqvist som ett större problem. Senast spelade lagkaptenen och mittfältsgeneralen Johan Persson mittback. Det kommer han nog att göra igen. Det är ett svaghetstecken. Dels för att han inte är någon van mittback, men kanske framför allt för att det innebär att han kommer att saknas på mitten. I stället innebär det att ett stort defensivt ansvar hamnar på Charles Anderson och ynglingen Tapper-Holter. De har helt enkelt inget vettigt centralt och defensivt alternativ.

Ytterligare problem har BoIS på vänsterkanten där Christoffer Carlsson, sina unga år till trots, stannar hemma och föder barn i stället för att plåga Oscar Z. Det tackar vi för. Jag har inte tillräckligt bra koll för att veta vem de tänker spela där i stället. Senast kom Sosseh in där när Carlsson byttes ut, men han lär ju spela på topp med Fredrik Olsson. Det lär bli en U21-spelare i alla fall. Det kan i förlängningen också innebära problem för fladdrige backen Mölder där bakom. Han fick skulden för båda Qvidings mål senast, och dessutom en skadekänning som gjorde att han tvingades av planen. Oklart ett tag om han skulle kunna spela, men han finns med i truppen i alla fall.

Jag skulle gissa att BoIS saknar Ivo Pekalski, som bytte den randiga tröjan mot Malmö FFs U21-lag i somras. I stället kom i och för sig en matchotränad Babis Stefanidis andra vägen. Han svarade enligt uppgifter för en okej match på sin kant mot Qviding, men har en bra bit kvar till fullt matchtempo. Och han löser inte problemet med Carlssons frånvaro eftersom han lär husera på andra kanten.

Sammantaget känns det som om Sirius borde ha en bra chans mot ett svajigt BoIS. Vi får tillbaka vår absolut viktigaste spelare, vi spelar på den hemmaplan där vi faktiskt mycket sällan förlorar och BoIS har tre startspelare, varav två nyckelspelare, borta. Nycklarna till seger tror jag blir följande:

1. Plocka bort Charles Anderson ur matchen. Ingen lätt uppgift. Le Camerounais har växt fram till en riktigt bra mittfältare sedan han kom från MFF. Fredrik Olsson må ha många brister, men han har stundtals varit en lysande starkiller - det vill säga en spelare som kan plocka bort motståndarnas nyckelspelare. Därför vill jag se Fredrik från start.

2. Samspelet i backlinjen. Återigen tvingas vi till oprövade förändringar i backlinjen. Har Linderoth gjort sin läxa rätt kommer BoIS försöka överlasta våra ytterbackar, vilket dock ligger lite mot BoiS natur som ett i huvudsak centralt spelande lag. Då måste Oscar och Haisem stå pall och inte gå bort sig. För Fernberg och Gurra gäller det att ha koll på gästernas formspelare nummer 1, Fredrik Olsson. Han ser inte mycket ut för världen, men han gjorde båda målen senast mot Qviding, är en riktigt bra spelare rättvänd och kan göra mål på de flesta olika sätt. Det borde dock gå för Gurra och Fernberg att isolera Olsson i morgon. Oavsett vem Linderoth kommer spela med Olsson kommer det att bli en ny och ovan konstellation. Drömläge för våra mittbackar att stänga där.

3. Mer folk med i anfallen! Sirius har visserligen förbättrat det defensiva spelet avsevärt på sistone även om senaste matchen verkar ha varit ett undantag (man kan dock inte nog understryka vikten av Gallo även defensivt. Som time keeper i laget styr han exempelvis rytmen i matchen även för våra försvarare, en nog så viktig uppgift. Han är också den som ska hålla upp mittfältet i bra position. När han är borta blir det helt enkelt sämre även bakåt). Men Sirius offensiva spel har stelnat. Med ett gäng iskalla forwards har vi helt enkelt problem att få in tillräckligt med folk i lådan. Det har sett schysst ut fram till mitt på offensiv planhalva, sedan har det stagnerat och löpningarna har uteblivit. Det innebär få anfallsalternativ och större lättlästhet och därmed ett enkalre jobb för motståndarförsvaret. Det svåraste som finns att försvara mot är vältajmade djupledslöpningar. Jag vill se många sådana i ytorna kring Johan Persson och bakom Max Mölder. De spelarna ska utsättas matchen igenom. Där kommer också målchanserna att uppstå. Men då måste vi förstås ha folk i spel där också.

Eftersom i princip alla andra lag som inte fick vinna vann i denna omgång så blir knappast vikten av en trea mindre. Jag är redan nervös på gränsen till sammanbrott. Fy fan för fotboll!

Inga kommentarer: