16 augusti 2009

Seger mot Södra, vad väntar runt hörnet?

Inför matchen hade man väl några fromma förhoppningar. Att ta tre poäng (check). Att återupprätta försvarsspelet (check). Att skapa chanser offensivt (check). Att få igång målskyttet för P (check). Att få igång målskyttet för Shpetim (check). Att göra mål på fasta (check). Att inte släppa in en massa skit på fasta (check). Att se kaptenen ta rimligt ansvar (check). Inga skodor eller avstängningar (check).

Det var helt enkelt rätt okej utdelning. Återigen lyckades Studan inte ha folk på plats. Alltså tänker vi inte försöka oss på någon analys av vad som egentligen hände och vad som funkade/inte funkade. Känslan är dock att man alltid ska tolka en liknande seger där övrig statistik ser ut som den gör ganska försiktigt. Det är också signalerna från folk som var där, både på planen och utanför.

Det är klokt. Mycket klokt. Som en gammal stofil och dystopiker har jag redan nu glömt segern och arbetat upp en viss skräck för att Sirius ska gör en Trollhättan. En LSK. En J-Södra. En Qviding. Det vill säga övertolka en trend, ett resultat och en upplevd kvalitet och sedan bli straffade tungt för det. Trollhättan kvaddade Sirius - siffermässigt, men inte spelmässigt - och åkte och fick stryk mot Vasa. J-Södra kvaddade Ängelholm - siffermässigt, men inte spelmässigt - och åkte och fick stryk mot Qviding (vilket var deras första seger sedan veckan då de först slog Mjällby och sedan Sirius på bortaplan). Samma sak får inte hända Sirius. Vi vann stort mot J-Södra, men vi skapade inte flest chanser och hade inte flest skott på mål. Vi får inte övertolka ett resultat.

Jag tror inte att det kommer ske. Det är föredömligt kort tid till matchen mot Falkenberg på onsdag. För kort för att hinna njuta av segern alltför mycket. Dessutom var både Brännan och Jens kvicka att tala om det efter matchen. Ett steg på vägen, ja visst. Men det finns fortfarande massor att arbeta med.

Men en sak kan man i alla fall få njuta av. Läsningar av upp som en sol, ned som en pannkaka-kommentarerna i J-Södraforum och lokalpressen skänker en viss känsla av den enes bröd-njutning kombinerat med en känsla av deja vu. Kommentarsmönstret är nästan spöklikt det i vår stad, med lika delar avgångskrav, "alla som kan något om fotboll ser att truppen inte räcker till" och "haha, rätt åt de jävlarna". Och så någon enstaka stackare som försöker säga att hallå - lugna ner er, det är inte kört än.

I siriuskommentarerna så här dagen efter lyser de vanliga Gurra/Gallohatarna med sin frånvaro. Avgångskraven syns inte heller. Det är väl inte så konstigt i och för sig. Det som är konstigt är väl snarare hur vissa människor har ett behov av att frossa i motgångar. Och hur det kan komma sig att de tvärsäkra sågningarna och de hårdaste "alla som kan fotboll"-analyserna kommer just efter förlustmatcher.

Jaja. Nu glömmer vi den här vinsten och hoppas på varningar på Englén och Joza i Falkenberg. och poängtapp för våra kompisar där nere i tabellen.

Inga kommentarer: