18 september 2009

Bättre och bättre dag för dag

Man måste till att börja med konstatera att även om det tog tre dagar så hittade Sirius fotbolls styrelse det enda tänkbara alternativet på tränarfrågan sedan Jens T Andersson lämnade in i tisdags. Men som vi tidigare konstaterat - det hade man kunnat säga redan på tisdagseftermiddagen. Och det borde man också ha gjort. Nu har det gått tre dagar vilka styrelsen ägnat åt att i praktiken misskreditera och försvåra för den som kommer att bära huvudansvaret för att Sirius ägnar de sista sex omgångarna åt att säkra kontraktet, Anderas Brännström.

Det styrelsen har kommunicerat under denna tid var att de egentligen inte litar på Brännan. Det är helt enkelt oprofessionellt agerat.

Varför är det då rätt lösning?

Det team som nu ska fixa kontraktet är till två tredjedelar de som lyckades rädda upp det hela i fjol. Lägg till det Mattias Eriksson, som tillsammans med Magnus Persson ledde Sirius till Superettan. Dessa tre är alltså samtliga av dem ledare i Sirius a-lag som de senaste åren har lyckats med uppgiften. Det är dessutom en lösning som inte har någon startsträcka (förutom de tre dagarna som styrelsen stal då) och som är förankrad i spelartruppen. Ekonomiskt är det också den enda tänkbara varianten - att riskera ekonomin för en extern lösning med extremt hög risknivån hade varit oförsvarligt.

Är allt då frid och fröjd? Nej, jag tycker inte det. Även om beslutet är det enda riktiga är det kommunicerat med största möjliga idioti. Det meddelande som styrelsen insisterade på att skicka ut idag är faktiskt helt makalöst.

Det man säger är:

1. Vi löser detta internt eftersom det är så lite kvar på säsongen. Men vi hade hellre velat ha en extern lösning.

2. Tidigare har man ställt lägre krav på spelarna än att de ska ge 100 %.

3. Nu accepteras bara kamp i 90 minuter till skillnad mot förut. Dock får man inte riktigt reda på vad styrelsen vidtar för åtgärder om de inte upplever det som att spelarna kämpar.

4. Spelarna har inte förstått allvaret i situationen, därför ska styrelsen säkerställa att de begriper det genom möten med spelarrådet.

Det man kunde ha sagt istället (redan i tisdags):

1. Givet situationen efter Jens T Anderssons avhopp är vi övertygade om att detta är den bästa tränarlösningen.

2. Vi har alla förutsättningar för att säkra spel i 2010 års Superetta. Vi har allt i egna händer och är övertygade om att vi kommer klara det.

3. Nu samlas alla inom klubben inför den här uppgiften; att säkerställa elitfotboll i Uppsala även nästa år. Spelare, ledare, alla måste samlas inför allvaret nu.

Men det gjorde man inte. I stället fortsätter man sprida ut helknasiga och oproffsiga uttalanden. Det enda positiva med det är kanske att spelarna - som ju just har blivit uthängda mangrant av sin styrelse för att inte ge allt - och ledarna - som så tydligt har stämplats som andrahandsalternativ - kan använda styrelsens pajaskonster som tändvätska. Vem vet. Men som sagt. Om sex omgångar och ett eventuellt kval är det verkligen dags för utvärdering. Inte bara av agerandet på planen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

har du något gott att säga om någon.
Du har ju ingen aning om hur detta gått till. Det kan ju mycket väl vara så att Brännarn fick frågan direkt men behövde tänka över saken några dagar. om det blivit ett nej från Brännarn så hade man tappat 3 dagar i sökandet efter en extern tränare! Men du hade säkert hittat ett fel då också. Varför sitter inte du i styrelsen? Du är ju jättebra på att lösa problemen när dom redan är lösta.

Anonym sa...

Faktiskt. Varför sitter han inte i styrelsen. Då hade vi sluppit ett antal av de klavertramp som nuvarande styrelse verkar sätta en ära i att göra.

Panikbyrån sa...

Har jag något gott att säga om någon?

Nä, jag är en hemsk människa.

Självklart är det lättare att lösa problem när de redan är lösta. Min huvudpoäng med det hela är väl dock att problemet skulle varit löst redan i tisdags eftersom lösningen fanns redan då. Det var aldrig en fråga om huruvida Brännan skulle tacka ja eller inte. Han var redan anställd för att träna a-laget. Han hade inte sagt upp sig.